طرز تهیه لیمو عمانی خانگی؛ ساده و بدون تلخی
لیمو عمانی یکی از چاشنیهای بسیار محبوب در آشپزی ایرانی است که میتواند برای غذاهای مختلفی از قورمه سبزی تا قیمه و عدسی و خوراکیهای دیگر به کار رود. در ادامه این مطلب طرز تهیه لیمو عمانی را شرح دادهایم.

لیمو عمانی یکی از محبوبترین چاشنیها در آشپزی ایرانی است که در اکثر غذاهای سنتی مثل قورمهسبزی، قیمه و آبگوشت نیز استفاده میشود. درست کردن لیمو عمانی خانگی و پودر آن در خانه، هم از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه است و هم کیفیت بهتری نسبت به نسخههای آماده دارد. در این مقاله از مجله اکالا میتوانید با طرز تهیه لیمو عمانی خانگی و پودر آن و همه فوتوفنهای درست کردن آن آشنا شوید.
نگاهی سریع به طرز تهیه
برای درست کردن لیمو عمانی خانگی باید لیموهای سالم و تمیز را بشویید و مقداری نمک روی آنها بریزید. بعد از چند ساعت لیموها را برای مدت کوتاهی در آب و سرکه بجوشانید و بعد از این که خنک شدند، با خلال دندان آنها را سوراخ کنید.
در نهایت لیموها را در آفتاب و سپس سایه خشک کنید تا آماده شوند. بعد از آماده شدن لیمو عمانی میتوانید پوست و هسته آن را جدا و لیموها را پودر کنید. میتوانید لیمو عمانی را به صورت ورقهای نیز خشک کنید. طرز تهیه عمانی خانگی و پودر آن را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.
مواد لازم برای لیمو عمانی خانگی و پودر آن
مواد لازم مقدار مورد نیاز
لیمو شیرازی ۱ کیلوگرم
سرکه سفید ۱ لیوان
نمک به مقدار لازم
مرحله اول: به لیموها استراحت دهید
برای شروع باید لیمو ترشهای شیرازی سالم با پوست صاف، رنگی زرد و بدون زدگی یا لکه را انتخاب کنید.
لیموها را با آب فراوان بشویید و خوب خشک کنید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه ماست و خیار لذیذ مجلسی
مقداری نمک روی لیموها بپاشید و آنها را به مدت ۴ ساعت یا یک شب کنار بگذارید. این کار به کاهش تلخی لیموها کمک زیادی میکند.
مرحله دوم: لیموها را در آب و سرکه بجوشانید
یک قابلمه را پر از آب کنید و آن را روی حرارت قرار دهید. حدود یک فنجان سرکه به آن اضافه کنید و سپس لیموها را در قابلمه بریزید.
بعد از حدود ۲ تا ۳ دقیقه میتوانید لیموها را آبکش کنید. این کار موجب نرم شدن پوست لیموها و خشک شدن یکنواخت آنها میشود.
مرحله سوم: لیموها را سوراخ کنید
صبر کنید تا لیموها خنک شوند و بعد با خلال دندان ۲ تا ۴ سوراخ روی آنها ایجاد کنید.
این کار از کپک زدن لیموها جلوگیری میکند و موجب میشود تا لیموها سریعتر خشک شوند.
مرحله چهارم: لیموها را خشک کنید
لیموها را روی یک پارچه نخی یا سبز بچینید و برای ۱۰ روز در مقابل آفتاب قرار دهید.
به هیچ عنوان لیموها را روی هم قرار ندهید. بعد از ۱۰ روز باید ظرف لیموها را در سایه بگذارید تا کاملا خشک شوند.
در این مدت حتما هر چند روز یک بار لیموها را زیر و رو کنید تا همه قسمتهای آنها به خوبی خشک شوند.
خشک شدن کامل لیموها در این مرحله با توجه به شرایط هوا بین یک تا ۲ ماه طول میکشد.
بعد از خشک شدن لیموها میتوانید آنها را به همین شکل استفاده یا پودر کنید.
مرحله پنجم: پودر لیمو عمانی را آماده کنید
بعد از این که لیموها به طور کامل خشک شدند، میتوانید آنها را خرد و دانههای لیمو را به دقت جدا کنید.
در ادامه لیموهای خشک شده را در آسیاب بریزید یا با هاون بکوبید تا پودر شوند.
اگر نگران تلخ شدن پودر لیمو هستید، میتوانید پوست لیموها را به طور کامل جدا کنید و تنها مغز لیمو را خرد کنید تا پودری نرم و بدون تلخی داشته باشید.
بعد از آماده شدن پودر لیمو، باید آن را در شیشه در بسته بریزید و در جای خشک و خنک قرار دهید.
میتوانید از این چاشنی برای مزه دار کردن انواع خورشت، برنج، سس یا دمنوش استفاده کنید.
طرز تهیه لیمو عمانی به صورت ورقهای
در این روش باید لیموها را به صورت ورقهای خرد کنید و بعد در مقابل آفتاب یا در دستگاه میوه خشک و بخاری خشک کنید. در این روش نیازی به اضافه کردن نمک و جوشاندن لیموها در سرکه نیست. میتوانید از این لیموهای ورقهای برای درست کردن دمنوش استفاده کنید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه لیمو عمانی خانگی و پودر آن
در ادامه به چند نکته طلایی برای درست کردن لیمو عمانی خانگی و پودر آن اشاره شده است، با ما همراه باشید.
برای نگهداری لیمو عمانی خانگی باید آن را در ظرف در بسته و در فضای خشک و خنک قرار دهید.
لیمو عمانی زمانی خشک است که بافت آن کاملا ترد و شکننده باشد، در صورتی که لیموها به درستی خشک نشوند، ممکن است پس از مدتی کپک بزنند.
برای خشک کردن لیمو عمانی میتوانید آن را به جای آفتاب، در سینی بچینید و روی بخاری یا شوفاژ قرار دهید.
به منظور درست کردن لیمو عمانی بهتر است از لیمو ترش شیرازی که پوست نازکتر و تلخی کمتری دارد استفاده کنید.
میتوانید لیموی ورقهای را در دستگاه خشک کن آماده کنید. در این روش باید دستگاه را برای حدود ۱۰ ساعت با دمای ۱۲۵ درجه سانتیگراد روشن کنید تا آماده شود.
برای خشک کردن ورقههای لیمو ترش در فر میتوانید فر را با کمترین درجه حرارت ممکن روشن کنید و به مدت ۴ ساعت در فر قرار دهید تا خشک شوند. در این روش باید هر یک ساعت یک بار لیموها را زیر و رو کنید.
در صورتی که لیمو ترش شیراز روی درخت خشک شود، رنگ آن زرد مایل به قهوهای میشود.
در صورتی که قبل از درست کردن لیمو عمانی، لیموها را در سرکه بجوشانید، رنگ لیمو عمانی شما سیاه میشود.
برای گرفتن تلخی پوست لیمو میتوانید لیموها را به مدت ۲۴ ساعت در آب بخیسانید و هر چند ساعت یک بار آب لیموها را عوض کنید.
استراحت دادن لیموها با نمک، موجب کاهش تلخی آنها میشود.
قبل از خشک کردن لیموها، حتما آن را برای چند دقیقه بجوشانید تا پوست لیمو نرم و راحتتر خشک شود.
برای خشک کردن لیموها، بهتر است از پارچه یا یک سبد استفاده کنید تا هوا به خوبی در همه قسمتها جریان داشته باشد.
قبل از پودر کردن لیمو عمانی حتما دانههای لیمو را جدا کنید.
قبل از سوراخ کردن لیمو، اجازه دهید کاملا خنک و خشک شوند، سپس به کمک خلال دندان چند سوراخ روی لیموها ایجاد کنید.
منبع: اکالا