انجیر؛ میوهای تابستانی با خواص ضدالتهابی، ضدسرطان و تقویتکننده گوارش
مطالعات علمی نشان میدهد انجیر میتواند به بهبود گوارش، تنظیم قند خون، تقویت سیستم ایمنی، سلامت استخوانها و حتی عملکرد جنسی کمک کند، اما در برخی افراد نیاز به احتیاط دارد.

انجیر سرشار از مواد مغذی است که مزایای سلامتی متعددی دارد. تحقیقات نشان می دهد انجیر با بهبود سلامت گوارش، کاهش التهاب، تنظیم قند خون، تقویت استخوان ها و موارد دیگر مرتبط است.
برای دسترسی به مقاله علمی مرتبط با هر بخش می توانید روی کلمه های آبی رنگ این متن کلیک کنید.
سلامت گوارش ممکن است بهبود یابد
انجیر حاوی مواد مغذی و ترکیبات مفیدی است که می توانند از سلامت دستگاه گوارش حمایت کنند. شواهد نشان می دهد فیبر موجود در انجیر به حرکات منظم روده کمک می کند، در حالی که پری بیوتیک ها با تغذیه باکتری های مفید موجود در روده به بهبود تعادل میکروبی کمک می کنند.
در یک مطالعه دیگر، افرادی که دچار سندرم روده تحریک پذیر با یبوست(IBS-C) بودند، پس از خوردن روزانه دو وعده انجیر خشک، درد کمتری داشتند و مدفوع شان نرم تر شد. (بعد از مصرف انجیر خشک حتما دندان های خود را تمیز کنید)
ممکن است فشار خون بالا و خطرات قلبی کاهش یابد
برخی تحقیقات اولیه نشان می دهند که انجیر می تواند با بهبود فشار خون بالا(پرفشاری خون) و سطح کلسترول به سلامت قلب کمک کند. در یک مطالعه حیوانی، مصرف عصاره انجیر باعث کاهش فشار خون شد.
در مطالعه ای دیگر، مشخص شد عصاره انجیر میزان کلسترول خوب(HDL) را افزایش داده و سطح کل کلسترول و تری گلیسیرید(چربی خون) را کاهش داده است.
اگرچه این نتایج اولیه امیدبخش هستند، ولی تحقیقات بیشتری روی انسان ها لازم است.
همچنین بخوانید: این دارو خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
تنظیم قند خون ممکن است پشتیبانی شود
با وجود اینکه میوه ها معمولا حاوی قند طبیعی زیادی هستند، برخی شواهد نشان می دهند که مصرف میوه های خشک مانند انجیر می تواند به بهبود سطح قند خون کمک کند.
تحقیقات نشان داده اند که مصرف منظم انجیر به تنظیم قند خون، مدیریت وزن سالم و کاهش خطر دیابت نوع ۲ کمک می کند. همچنین مطالعه ای نشان داد نوشیدن چای برگ انجیر روزانه باعث کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ شد.
مقدار زیاد فیبر در انجیر نیز احتمالا به کاهش سرعت جذب قند در جریان خون کمک می کند.
رشد سرطان ممکن است کند شود
برخی یافته های اولیه نشان داده اند که آنتی اکسیدان های موجود در انجیر می توانند مانع از رشد و گسترش سلول های سرطانی شوند. این مطالعات در حیوانات و در آزمایشگاه انجام شده اند، و برای تایید این ارتباط بالقوه، انجام آزمایش های انسانی ضروری است.
سلامت پوست و مو تقویت میشود
انجیر به دلیل داشتن آهن بالا می تواند به حفظ موهای سالم کمک کند. کمبود آهن در برخی افراد ممکن است باعث ریزش مو شود.
علاوه بر این، عصاره میوه انجیر به طرق مختلفی میتواند از سلامت پوست پشتیبانی کند. خواص آنتی اکسیدانی موجود در انجیر ممکن است به کاهش چین و چروک و جلوگیری از تخریب کلاژن در پوست کمک کند.
در مطالعه ای دیگر، استفاده روزانه موضعی از انجیر علائم درماتیت(التهاب پوست) را بهتر از کرم هیدروکورتیزون معمولی کاهش داد.
سلامت استخوان پشتیبانی میشود
انجیر به عنوان منبعی از کلسیم و پتاسیم، می تواند گزینه ای مناسب برای تقویت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان باشد.
یک مرور مطالعاتی نشان داد که انجیر ممکن است فعالیت استئوکلاستها(سلولهایی که باعث تجزیه بافت استخوان میشوند و در اختلالات استخوانی نقش دارند) را مهار کند.
التهاب ممکن است کاهش یابد
به لطف مواد مغذی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، انجیر ممکن است بتواند با ترکیباتی که موجب التهاب می شوند(مانند سیتوکینها) مقابله کند.
شواهد نشان می دهد که سیتوکین ها باعث ایجاد التهاب و تسریع آسیب در بدن می شوند و ممکن است در بروز بیماری های خودایمنی نقش داشته باشند.
سلامت جنسی ممکن است تقویت شود
پژوهشگرها در حال بررسی این موضوع هستند که آیا انجیر میتواند به درمان اختلال نعوظ(ED) کمک کند یا خیر. برخی مطالعات حیوانی نشان دادند که انجیر ممکن است عملکرد جنسی و فشار خون را بهبود دهد.
در مطالعه ای دیگر روی حیوانات، مصرف انجیر همراه با دو گیاه دیگر، باعث افزایش فعالیت جنسی شد.
اگرچه رژیم غذایی یکی از عوامل مؤثر در اختلال نعوظ در نظر گرفته می شود، ولی هنوز به تحقیقات انسانی بیشتری نیاز است تا نقش احتمالی انجیر در این زمینه مشخص شود.
اطلاعات تغذیه ای انجیر
انجیر مقدار مناسبی از کربوهیدرات و فیبر را فراهم می کند و حاوی مقادیر کمتری از سایر مواد معدنی است. حدود ۱۰۰ گرم(معادل سه چهارم فنجان یا ۶ اونس) انجیر شامل موارد زیر است:
کالری: ۲۷۷
چربی:۰.۰۷۷ گرم
کربوهیدرات: ۶۳.۹ گرم
فیبر: ۹.۸ گرم
پروتئین: ۳.۳ گرم
قند: ۴۷.۹ گرم
منیزیم: ۶۷.۶ میلیگرم
کلسیم: ۱۶۲ میلیگرم
پتاسیم: ۶۸۰ میلیگرم
چه کسانی باید از خوردن انجیر پرهیز کنند؟
در حالی که انجیر برای اکثر بزرگسالان سالم بیخطر محسوب میشود، برخی افراد باید از خوردن زیاد آن پرهیز کنند:
افرادی که دچار اختلالات گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر(IBS) هستند، ممکن است با خوردن انجیر دچار اسهال یا سایر علائم گوارشی شوند.
انجیر ممکن است با عملکرد داروهای رقیق کننده خون تداخل داشته باشد، چرا که ویتامین K موجود در انجیر میتواند اثر این داروها را کاهش دهد.
گرچه نادر است، اما افرادی که به گرده درخت توس آلرژی دارند ممکن است به انجیر نیز حساسیت نشان دهند.
قبل از افزودن انجیر به رژیم غذایی خود، به ویژه اگر دچار بیماری گوارشی هستید یا داروی خاصی مصرف میکنید، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید.
منبع: عصر ایران