۷ دلیل کوچک شدن آلت تناسلی مردانه و راههای پیشگیری
آلت تناسلی مردانه شکل و اندازههای مختلفی دارد و مردان هم معمولاً نسبت به آن حساسیت ویژهای دارند. این عضو مهم اما در طول عمر دچار تغییراتی میشود که کوچک شدن آلت یکی از آنها است.
ظاهر آلت تناسلی مردانه معمولاً در طول حیات دچار تغییرات زیادی نمیشود، اما گاهی اوقات آلت تناسلی به دلایلی کوچک میشود که ربطی به سرمای هوا ندارد و ممکن است دائمی باشد.
به گفته عباس کنعانی، داروساز ارشد در Chemist Click، کوچک شدن و کاهش اندازه آلت تناسلی مردان به عنوان آتروفی آلت تناسلی شناخته میشود.
او به روزنامه سان گفت: «اگر متوجه شده باشید که آلت شما کوچکتر از حد معمول به نظر میرسد، پذیرش آن دشوار است.»
آتروفی آلت تناسلی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله وضعیت سلامتی، عدم تعادل هورمونی، میزان ورزش و روند اجتنابناپذیر پیری.
در اینجا هفت دلیل کلیدی که چرا آلت تناسلی افراد ممکن است کوچکتر به نظر برسد و اینکه برای آن چه میشود کرد را بررسی کردهایم.
یک: افزایش سن
بدن انسان با افزایش سن تغییرات زیادی را تجربه میکند که برخی از آنها بر عملکرد جنسی تأثیر میگذارد. آلت تناسلی شما یکی از اعضای بدن است که ممکن است با گذشت سالها شاهد تغییر آن باشید.
کنعانی توضیح میدهد: «با افزایش سن مردان، جریان خون کاهش مییابد و بافتهای آلت تناسلی کمتر اکسیژن و مواد مغذی ضروری را دریافت میکند.»
اگر این اتفاق برای مدت طولانی رخ دهد، میتواند منجر به آسیب بافتی و آتروفی شود.
مشکل در جریان خون همچنین باعث میشود که بافت خاصیت ارتجاعی خود را از دست بدهد و بلند شدن و حفظ طول و اندازه نرمال آلت تناسلی را دشوارتر کند.
این داروساز اضافه کرد که یکی دیگر از عوارض جانبی کاهش جریان خون میتواند «افزایش کلاژن» باشد که ممکن است به فیبروز، ضخیم شدن و زخم شدن بافت منجر شود و این میتواند اندازه و حالت کشسانی آلت تناسلی شما را کاهش دهد.
دو: عدم تعادل هورمونها
هورمونها نیز میتوانند بر ظاهر آلت تناسلی شما تأثیر بگذارند. تستوسترون یک هورمون حیاتی برای سلامت جنسی مردان است که با افزایش سن کاهش مییابد.
کنعانی گفت: «تستوسترون ساختار آلت تناسلی شما، عملکرد ماهیچه صاف و بافت همبند را حفظ میکند. وقتی که اینها به دلیل کاهش هورمونها دیگر حفظ نمیشوند، به مرور زمان کوچک شدن [آلت] میتواند اتفاق بیفتد.»
جدای از تفاوت در اندازه، ممکن است متوجه شوید که با کاهش سطح تستوسترون، نعوظ کمتر رخ میدهد یا ضعیفتر میشود.
کنعانی میگوید: «این بدان معناست که آلت تناسلی شما دیگر از اثر کششی که به حفظ اندازه و خاصیت کشسانی آن کمک میکند بهره نمیبرد و این میتواند به کاهش تدریجی اندازه آلت تناسلی منجر شود.»
در حالی که افزایش سن یک علت رایج این امر است، عدم تعادلهای دیگر هم میتواند عامل آن باشد.
سه: مصرف سیگار
سیگار کشیدن میتواند بدن شما را به شکلهای مختلف تخریب کند و آلت تناسلی شما نیز یکی از اعضایی است که ممکن است آسیب ببیند.
کنعانی خاطرنشان میکند: «مواد شیمیایی مانند نیکوتین و مونوکسید کربن که در سیگار وجود دارند باعث انقباض عروق خونی و کاهش جریان خون میشوند.»
این مواد همچنین تولید و در دسترس بودن اکسید نیتریک را کاهش میدهند که برای گشاد شدن رگهای خونی و شروع نعوظ حیاتی است.
بله، سیگار میتواند بر توانایی شما برای برخاستن آلت مردانه و حفظ آن تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به اختلال نعوظ را افزایش دهد.
به گفته کنعانی، این میتواند به این معنی باشد که آلت تناسلی شما بلند نشده و به طور منظم اکسیژن رسانی نمیشود، که میتواند به کوچک شدن کلی آن منجر شود.
چهار: ابتلا به بیماری پیرونی
بیماری پیرونی وضعیتی است که باعث میشود آلت تناسلی در حالت نعوظ، خمیده شود. این بیماری معمولاً مردان بالای ۴۰ سال را مبتلا میکند، اما ممکن است مردان جوانتر نیز به آن مبتلا شوند.
کنعانی توضیح میدهد: «پلاکهای فیبروز در داخل آلت تناسلی تشکیل میشوند و این میتواند از انبساط یکنواخت آلت تناسلی جلوگیری کند و باعث خم شدن دردناک آن در حین نعوظ شود. اگر این اتفاق در طول زمان بیفتد، آلت تناسلی معمولاً در جایی که پلاک روی آلت قرار دارد کوتاه میشود.»
این وضعیت میتواند به از دست رفتن خاصیت ارتجاعی آلت تناسلی در هر دو حالت نعوظ و خوابیده منجر شود و کوچک شدن آن را بیشتر کند.
علائم بیماری پیرونی عبارتند از:
- تورمی که بعدها باعث ایجاد یک توده سخت در ساقه آلت تناسلی میشود و بزرگ شدن آن را در حین نعوظ متوقف میکند.
- انحنا در آلت تناسلی در حالت نعوظ (اگر ناحیه سخت در بالای آلت تناسلی باشد به سمت بالا خمیده میشود، اگر در پایین باشد به سمت پایین خم میشود).
- نعوظ دردناک که میتواند رابطه جنسی را دشوار کند.
- مشکلات نعوظ یا حفظ آن (فاختلال نعوظ).
- سایر تغییرات در آلت تناسلی، به عنوان مثال، ممکن است یک ناحیه سفت در بالا، پایین و کنار آلت تناسلی داشته باشید که آن را کوتاه کرده و وسط آن را باریک میکند.
اگر به بیماری پیرونی مبتلا هستید، ممکن است پوست شما در قسمتهای دیگر بدن، مانند دستها و پاها، ضخیمتر و کمتر انعطافپذیر باشد.
پنج: مصرف برخی داروها
اگر دارویی برای شما تجویز شده است ادامه مصرف آن مهم است، اما برخی از داروها ممکن است در طول زمان بر اندازه آلت تناسلی شما تأثیر بگذارند.
کنعانی توضیح میدهد: نعوظ منظم برای سلامت آلت تناسلی شما مهم است زیرا جریان خون و اکسیژن رسانی به بافتها را افزایش میدهد.
برخی از داروها مانند داروهای هورمون درمانی و درمان ریزش مو، داروهای ضد افسردگی و قرصهای فشار خون بالا میتوانند تعادل هورمونی، جریان خون و عملکرد عصبی را مختل کنند و به آتروفی آلت تناسلی منجر شوند.
«برخی داروها هم تولید تستوسترون را سرکوب کرده یا تبدیل آن را کاهش میدهند و بر جریان خون به بافت آلت تناسلی تاثیر میگذارند.»
شش: بیماریهای مزمن
دیابت، بیماری قلبی عروقی یا سرطان میتوانند در کاهش اندازه آلت تناسلی موثر باشند.
برای مبتلایان به دیابت مردان، جریان خون میتواند مشکل ساز باشد.
کنعانی میگوید: «آسیب دیدن رگهای خونی ناشی از سطح بالای قند خون در افراد مبتلا به دیابت، خون رسانی به آلت تناسلی را مختل میکند. در نتیجه، ممکن است بافتها از اکسیژن و مواد مغذی محروم شوند و موجب کوتاهی شود.»
«بیماری قلبی عروقی باعث ایجاد پلاک در رگها میشود و جریان خون را در سراسر بدن محدود میکند، از جمله در آلت تناسلی که باعث میشود طول آن کوتاهتر به نظر برسد. در موارد مزمن، آتروفی میتواند دائمی شود.»
هم دیابت و هم بیماری قلبی عروقی میتوانند خطر ابتلا به مشکلات نعوظ را افزایش دهند.
مردان مبتلا به سرطان پروستات نیز ممکن است متوجه تغییر در اندازه آلت تناسلی شوند، زیرا پرتودرمانی با کوچک شدن آلت مردانه مرتبط است.
هفت: اضافه وزن یا ورزش ناکافی
در نهایت، وزن و میزان ورزش میتوانند بر این عضو حساس اثر بگذارند.
کنعانی میگوید: «اگر به اندازه کافی ورزش نکنید یا اضافه وزن داشته باشید، گردش خون ضعیف میشود و ممکن است عدم تعادل هورمونی رخ دهد.»
«این امر نه تنها برای سلامتی و حال کلی شما مضر است، بلکه میتواند مستقیماً بر توانایی شما برای ایجاد یا حفظ نعوظ و توانایی بدنتان برای تولید کافی هورمونهای جنسی تأثیر بگذارد. فعالیت بدنی به تقویت گردش خون و حفظ سطح تستوسترون سالم کمک میکند.»
آیا باید نگران کوچک شدن آلت تناسلی مردانه باشیم؟
اگرچه کوچک شدن آلت تناسلی مردانه میتواند نگران کننده باشد، اما کنعانی میگوید که با رویکرد درست میتوان آن را مدیریت کرد.
او میگوید: «یکی از قابلتوجهترین علائم و نشانهها کاهش طول و قطر است، اما ممکن است متوجه از دست دادن خاصیت ارتجاعی نیز شوید که باعث میشود آلت تناسلیتان حتی در حالت نعوظ سفت نشود.»
«همچنین ممکن است نعوظ ضعیفتر، کاهش حس در هنگام تحریک یا تغییراتی در ظاهر آلت تناسلی خود مانند چین و چروک، انحنا یا فرورفتگی داشته باشید.»
مردانی که فکر میکنند ممکن است دچار آتروفی آلت تناسلی شدهاند باید به پزشک مراجعه کنند، تا تشخیص درست و درمان مناسب ارائه شود.
ترک سیگار، فعالیت بدنی و گفتگو با پزشک در مورد داروهایی که مصرف میکنید، کمک میکند تا حد امکان از کوچک شدن آلت تناسلی و دیگر موارد گفته شده جلوگیری کنید.