سیاستهای هوش مصنوعی دولت ترامپ سیلیکون ولی را به کجا میبرد؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مُصر است تا کشورش را در زمینه هوش مصنوعی، فناوری پیشگام قرن جدید به قدرت اول دنیا تبدیل کند.

برنامه جدید رئیس جمهور آمریکا برای هوش مصنوعی با تمرکز بر کاهش موانع نظارتی و تسهیل توسعه فناوری، فرصتهای جدیدی برای سیلیکون ولی به ارمغان میآورد اما در عین حال، این رویکرد محافظهکارانه میتواند با چالشهایی در زمینه نظارت اجتماعی و اخلاقی همراه باشد که آینده این صنعت را تحت تأثیر قرار دهد.
در حالی که هوش مصنوعی به یکی از ارکان اصلی تحولات صنعتی و اجتماعی در قرن ۲۱ تبدیل شده است، برنامههای هوش مصنوعی رئیسجمهور ایالات متحده میتواند تأثیرات زیادی بر آینده این فناوری در آمریکا و جهان داشته باشد. دونالد ترامپ اخیراً برنامه اقدام هوش مصنوعی خود را معرفی کرده که بهطور خاص برای تسهیل توسعه و گسترش هوش مصنوعی در ایالات متحده طراحی شده است.
این برنامه، که از متحدان سیلیکون ولی ترامپ الهام گرفته، در واقع یک رویکرد محافظهکارانه بهحساب میآید که بر کاهش موانع نظارتی و ایجاد تسهیلات برای شرکتهای فناوری متمرکز است. اما آیا این برنامه واقعاً برای سیلیکونولی مفید و تاثیرگذار است یا باعث بروز چالشهای جدید برای آن خواهد شد؟
یکی از جنبههای برجسته برنامه ترامپ، کاهش موانع نظارتی بر ساخت دیتاسنترها و توسعه هوش مصنوعی است. در حالی که این موضوع به نفع شرکتهای فناوری بزرگ سیلیکون ولی مانند گوگل، آمازون و مایکروسافت خواهد بود، که بهطور مستقیم در توسعه زیرساختهای هوش مصنوعی و دیتاسنترها نقش دارند، این حرکت میتواند انتقاداتی را از سوی گروههای زیستمحیطی و مدافعان حقوق بشر به همراه داشته باشد.
همچنین بخوانید: درخواست چین برای تشکیل سازمان جهانی هوش مصنوعی
با تسهیل فرآیندهای نظارتی، احتمالاً نگرانیهای بیشتری در مورد تأثیرات زیستمحیطی و اجتماعی پروژههای بزرگ فناوری ایجاد خواهد شد.
درگیری با Woke AI
ترامپ همچنین بر جلوگیری از توسعه آنچه که محافظهکاران Woke AI میخوانند، تأکید کرده است. این بخش از برنامه ترامپ شامل مقابله با الگوریتمها و مدلهای هوش مصنوعی است که به گفته برخی، به دلیل داشتن گرایشهای سیاسی یا اجتماعی خاص، ممکن است ارزشها و نظرات محافظهکارانه را نادیده بگیرند. این بخش از برنامه میتواند بهطور مستقیم با برخی از بزرگترین ابتکارات سیلیکون ولی در تضاد باشد که به شدت در حال توسعه الگوریتمهای هوش مصنوعی با توجه به مسائلی، چون تنوع و عدالت اجتماعی هستند.
رقابت جهانی و فشارهای خارجی
برنامههای هوش مصنوعی رئیس جمهور آمریکا در سطح جهانی ممکن است ایالات متحده را در رقابت با چین و دیگر قدرتهای بزرگ فناوری در موقعیت برتری قرار دهد اما در عین حال، سیاستهای داخلی مرتبط با هوش مصنوعی نیز میتواند فشارهایی را از سوی دولتهای خارجی، بهویژه در زمینه نظارت بر حفظ حریم خصوصی و حقوق فردی ایجاد کند. بهویژه اینکه بسیاری از شرکتهای بزرگ فناوری در ایالات متحده تحت فشارهای بینالمللی برای رعایت استانداردهای اخلاقی و امنیتی قرار دارند.
آینده سیلیکونولی؛ یک جشن یا هشدار؟
در حالی که برنامه ترامپ میتواند به کوتاه شدن زمان تصویب پروژههای بزرگ فناوری و کاهش موانع نظارتی کمک کند، احتمالاً این تغییرات در درازمدت میتواند به افزایش شکافهای اجتماعی و سیاسی در ایالات متحده منجر شود. بهویژه اینکه با کاهش نظارتهای ایالتی و فدرال، کنترل بر الگوریتمها و فرآیندهای تصمیمگیری که توسط شرکتهای فناوری اجرا میشوند، کمتر خواهد شد.
بنابراین، اگرچه ممکن است سیلیکون ولی از تسهیل این برنامهها سود ببرد، اما باید آمادگی مقابله با واکنشهای اجتماعی و سیاسی در داخل و خارج از کشور را نیز داشته باشد.
برنامه هوش مصنوعی ترامپ، هرچند میتواند فرصتی برای تسهیل رشد و نوآوری در صنعت فناوری باشد، اما در کنار مزایای اقتصادی، چالشهای قابل توجهی را نیز برای سیلیکون ولی به همراه خواهد داشت. بهویژه با توجه به نگرانیهای اجتماعی، زیستمحیطی و اخلاقی که ممکن است از جانب مخالفان این برنامهها مطرح شود.
منبع: برنا