سومین سال فرار سرمایهها از عربستان
سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ برای سومین سال پیاپی کاهش یافت و با افت ۱۹ درصدی به ۲۰.۷ میلیارد دلار رسید. این رقم پایینتر از هدف ۲۹ میلیارد دلاری تعیینشده بود.

جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ و برای سومین سال متوالی با افت همراه شد؛ موضوعی که نشان میدهد این کشور برای جذب سرمایهگذاران خارجی همچنان با چالشهایی روبهروست.
یک گزارش دولتی سالانه که پیشرفتها در زمینه تلاشهای متنوعسازی اقتصادی عربستان را رصد میکند، نشان میهد سرمایهگذاری مستقیم خارجی در یک بازه یکساله با افت ۱۹ درصدی مواجه شده و به سطح ۲۰.۷ میلیارد دلار رسیده است.
این آمار حاکی از آن است که این کشور حوزه خلیج فارس احتمالا نتوانسته است به هدف جذب ۲۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ دست پیدا کند. عربستان توانسته بود در سال پیش از آن به هدف هر ساله در زمینه سرمایهگذاری مستقیم خارجی دست پیدا کند، در حالیکه اذعان داشت کاهش نقدینگی جهانی و شرایط پولی انقباضی، منجر به آهسته شدن رشد شده است.
همچنین بخوانید: برق گران میشود: تعرفه های جدید برق رسما توسط وزیر نیرو ابلاغ شد+فایل ابلاغیه
عربستان سعودی بهدنبال جذب بیشتر FDI بوده، چراکه این کشور خواهان ترغیب به رشد بیشتر در بخشهای جدید است و میخواهد این سرمایههای خارجی در برنامه تحول اقتصادی چند تریلیون دلاری محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی، مورد استفاده قرار بگیرند. این کشور حوزه خلیج فارس امیدوار است جریانهای مربوط به سرمایهگذاری مستقیم خارجی در نهایت حدود پنج برابر بیشتر شود و تا سال ۲۰۳۰ به سطح بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در هر سال برسد.
نیاز به تأمین مالی بیشتر در برنامههای اقتصادی بزرگ عربستان میتواند شدیدتر شود، آن هم در صورتی که قیمتهای جهانی نفت همچنان در سطح پایین باقی بماند؛ موضوعی که باعث میشود کسری بودجه دولت عمیقتر شود و در نتیجه میزان هزینهکرد از سوی سعودیها کاهش یابد.
طبق گزارشهای مربوط به چشمانداز ۲۰۳۰، اولویت عربستان سعودی در زمینه تحول اقتصادی، در مسیر ورود به فاز نهایی در سال ۲۰۲۶ قرار دارد که طی آن، تمرکز بیش از پیش بر سرمایهگذاری بخش خصوصی خواهد بود تا اتکا به حمایت دولتی کاهش یابد.
داراییهای تحت مدیریت در صندوق ثروت دولتی عربستان که وظیفه پیشبرد چشمانداز ۲۰۳۰ را دارند، در سال ۲۰۲۴ میلادی به حدود ۹۴۰ میلیارد دلار رسید. عربستان سعودی اکنون هدف دستیابی به سطح ۲.۶۷ تریلیون دلاری از داراییهای تحت مدیریت صندوق سرمایهگذاری عمومی را تعیین کرده است که باید تا تا آغاز دهه آتی میلادی محقق شود.
منبع: اکوایران