نگاهی به کتاب مغازه خودکشی؛ مرگ کسب و کار من است+ خلاصه کتاب
کتاب مغازه خودکشی یکی از رمانهای طنز سیاه است که در سال ۲۰۰۶ چاپ شده و بعد از ترجمه به فارسی در بازار کتاب ایران به یک رمان محبوب تبدیل شده است.

کتاب مغازه خودکشی اثر نویسنده فرانسوی، ژان تولی یکی از رمانهای بسیار خواندنی و جذابی اخیر ادبیات جهان است. این کتاب بعد از ترجمه به زبان فارسی توانسته به محبوبیت زیادی در بین خوانندگان ایرانی دست پیدا کند. محبوبیت رمان مغازه خودکشی باعث شد تا در سال ۲۰۱۲ یک انیمیشن جذاب از این روی این رمان ساخته شود. با مجله حرف مرد همراه باشید:
مشخصات کتاب مغازه خودکشی
- عنوان کتاب: مغازه خودکشی (The Suicide Shop)
- خالق: ژان تولی
- زمان چاپ: ۲۰۰۶
- زبان اصلی: فرانسوی
- تعداد صفحات: ۱۱۴ صفحه
- امتیاز گودریدز: ۳،۵
- امتیاز آمازون: ۴.۲
- ترجمه فارسی: احسان کرمویسی (انتخاب کاربران)
مختصری از رمان مغازه خودکشی
کتاب مغازه خودکشی، یک رمان خواندنی در قالب طنز سیاه به نویسندگی ژان تولی، نویسنده فرانسوی است که در سال ۲۰۰۶ چاپ شده است. اتفاقات رمان در یک مغازه در آیندهای نزدیک و تا حدی آخرالزمان رخ میدهد.
در دنیایی که ژان تولی در طنز سیاهش بنا کرده، اغلب انسانهای کره زمین بر اثر تغییرات آب و هوایی دچار افسردگی شدهاند. در این میان خانواده عجیب و غریب تواچ مغازهای که لوازم خودکشی میفروشد را اداره میکنند تا به مرگ خودخواسته جمعیت افسرده کمک کنند. خانواده تواچ حتی نام افراد خانواده خود را نیز از روی افراد مشهوری که دست به خودکشی زدهاند انتخاب کردند.
همچنین بخوانید: نگاهی به کتاب جن شناسی: پشتپرده تحقیقات اد و لورین وارن
پدر خانواده تواچ نام خود را از روی یوکیو میشیما، نویسنده معروف ژاپنی، میشیما گذاشته است. پسر بزرگ خانواده وینسنت نام دارد که از روی نام نقاش معروف هلندی وینسنت ون گوگ گرفته شده است. دختر خانواده مریلین است که نام خود را از مریلین مونرو، هنرپیشه مشهور هالیوودی گرفته است. بالاخره پسر کوچک خانواده آلن نام دارد که از آلن تورینگ، ریاضیدان انگلیسی گرفته شده است.
جذابیت کتاب مغازه خودکشی بالاخره راه را برای یک اقتباس سینمایی جذاب باز کرد. پاتریس لوکنت، کارگردان مشهور فرانسوی در سال ۲۰۱۲ وظیفه کارگردانی یک انیمیشن اقتباسی از این رمان را برعهده گرفت.
خلاصه کتاب مغازه خودکشی
خانواده چهار نفره تواچ یک مغازه خودکشی را اداره میکنند. این خانواده متشکل از پدر خانواده، میشیما، لوکریس، مادر خانواده و دو دختر و پسر خانواده، وینسنت و مریلین است. در این مغازه همانطور که از نامش پیداست انواع و اقسام لوازم و ملزومات مورد نیاز برای خودکشی کردن به مشتریان فروخته میشود. همهچیز در خانواده تواچ به خوبی و خوشی جریان دارد تا اینکه لوکریس پسری به دنیا میآورد. این پسر را آلن نامگذاری میکنند.
خیلی زود مشخص میشود که آلن با بقیه اعضای خانوادهاش فرق دارد. آلن به مانند بقیه اعضای خانواده تواچ آدم عصبی و افسردهای نیست، بلکه یک پسر بازیگوش و خوشحال و پرانرژی است. همانطور که قابل حدس است، آلن خیلی زود با بقیهی اعضای خانواده دچار اختلافنظر میشود. در حالی که بقیه خانواده با تلقین احساسات منفی و بدبینانه مشتریان را تشویق به خودکشی میکنند، این آلن است که به آنها امیدواری میدهد و از آنها میخواهد بیشتر به نیمهی پر لیوان نگاه کنند.
در ادامه رمان مغازه خودکشی، آلن کمکم از امیدواری دادن به مشتریان فراتر میرود و حتی به اعضای خانواده خودش نیز امید میدهد. برای مثال، او برای تولد خواهرش مریلین کادوهای چند قطعه موسیقی و یک شال با رنگهای شاد میخرد تا او را با جنبههای مثبت زندگی روبرو کند. آلن بعدا بیشتر هم در کسب و کار خانوادهای دخالت میکند و حتی به فکر راه چارهای برای جلوگیری از خودکشی مردم و تبدیل مغازه خودکشی به یک مغازه برای پیشگیری از مرگ خودخواسته میافتد.
روایتی پر از اندوه و مرگ اما خندهدار!
اینکه کتابی با فضایی پر از اندوه و مرگ با تِم خودکشی چطور میتواند خندهدار باشد، به هنر نویسندگی ژان تولی برمیگردد که توانسته روایت خود را پر از خردهداستانهای شاد و بامزه کند. در کتاب مغازه خودکشی به جای اینکه به نکات منفی خودکشی پرداخته شود، بیشتر به آن جنبهای خندهدار داده میشود.
شاید اولین مواجهه ما خوانندگان با خانواده تواچ نحوهی برخورد آنها با مشتریها باشد. آنها با ورود اولین مشتریان به مغازه چنان با آب و تاب از لوازم خودکشی خود تعریف میکنند، انگار میخواهند یکی از آخرین مدلهای گوشی هوشمند یا پلیاستیشن را به مشتریان بفروشند.
اما کسب و کار خانواده تواچ مرگ است. آنها از این موضوع ابایی ندارند، بلکه حتی به آن افتخار نیز میکنند و با تکبر تمام به دیگران گوشزد میکنند که آنقدر در کارشان خُبره هستند که هیچوقت مشتریانشان دوباره به مغازه برنمیگردند (بله، همانی که خودتان فکر میکنید!) شعار مغازه خانواده تواچ نیز خیلی بامزه است: اگر در زندگی شکست خوردید، اشکالی ندارد، دستکم در مرگ موفق باشید!
ماجراهای کتاب مغازه خودکشی بعد از تولد آلن، پسر کوچک خانواده وارد مرحله تازهای میشود. پیش از این همهی اعضای خانواده یک صدا ندای مرگ میدادند و از ماتمزدگی و افسردگی خودشان لذت میبردند و سعی میکردند این احساسات منفی را تا جای ممکن به مشتریان خود منتقل کنند تا به مرگ زودهنگام آنها کمک کنند. اما آلن شاد و شنگول چوب لای چرخ کسب و کار خانوادگی میکند تا تواچها را حسابی به دردسر بیاندازد.
ژان تولی توانسته با ایجاد تضادی که بین آلن و بقیهی اعضای خانواده به وجود آورده، موقعیتهای خندهدار و بامزه زیادی خلق کند. در واقع، هر بار که آلن وارد میشود باید منتظر یک اتفاق بامزه و هیاهو در رمان مغازه خودکشی باشیم. او دائم بازیگوشی میکند و سر به سر برادر و خواهرش میگذارد و آنها را تشویق میکند که مثل پدر و مادر خانواده عبوس و اخمو نباشند.
منتقدان در مورد کتاب مغازه خودکشی چه گفتهاند؟
کتاب مغازه خودکشی نوشته ژان تولی نه تنها یک کتاب به شدت محبوب در بین مخاطبان سراسر جهان بوده، بلکه توانسته تحسین منتقدان ادبی در فرانسه و بقیه کشورها را کسب کند. فیگارو، قدیمیترین روزنامه چاپ پاریس در نقدی به تحسین این رمان خواندنی پرداخته و عنوان کرده که «مغازه خودکشی مملو از شور زندگی است.»
فایننشال تایمز نیز این رمان بامزه را «حکایت تمثیلی بامزه و مِلو» دانسته است. روزنامه لو موند فرانسه نیز در یادداشتی عنوان کرده که ژان تولی توانسته دنیای مضحک مغازه خودکشی را با طنزی متعادل به خوانندگان نشان دهد. در ادامه این نقد آمده که اگرچه کتاب مغازه خودکشی نام دارد، اما در آن دائم از زندگی ستایش شده است.
در همین حال، نویسنده وبسایت تروث ابوت بوکز در مورد این رمان خواندنی مینویسد که مغازه خودکشی بهطرز فوقالعادهای خندهدار و پر از اتفاقات شگفتآور است. این منتقد در ادامه ذکر میکند که طنز ظریف تولی به سبک نویسندگان برجستهی فرانسوی کاملا متوازن است و آنجایی که باید میخنداند تا مخاطبش را به داستان علاقه کرده و تا انتهای کتاب با خودش همراه کند.
نکته دیگری که بسیاری از منتقدان در مورد رمان مغازه خودکشی عنوان کردهاند، ترکیب موضوعات جدی و حتی تابویی مانند خودکشی با اتفاقات خندهدار و محبت و عشق بوده که باعث شده این کتاب به معجونی تبدیل شود که به ندرت میتوان در کتابهای دیگر دید.
اسکات پک، منتقد ادبی ضمن تمجید از کتاب مغازه خوکشی این رمان کوچک را کتابی دانسته که میتواند خیلی زود به جایگاه یک اثر کالت با طرفدارانی دوآتشه دست پیدا کند.
سخن پایانی
کتاب مغازه خودکشی با وجودی که به زحمت بیشتر از ۱۰۰ صفحه دارد، اما آنقدر اتفاقات غیرمنتظره و طنزآمیز دارد که میتواند لبخند را به لب هر خوانندهای بیاورد. توصیفهای زنده، مؤجز و بیتکلف ژان تولی خواننده را بدون دلزدگی وارد یک مکان مخوف میکند تا اندوه و بدبینی اغراقشده رمان مغازه خودکشی را پیش چشمانش نمایان کند. رمان مغازه خودکشی یک کتاب کوچک ۱۰۰ و چند صفحهای است که میتوانید در یک بعد از ظهر در یک نشست بخوانید و از اتفاقات عجیب و غریب و خندهدارش لذت ببرید.
منبع: Amazon، BooknAround