کتاب تاریخی که ایلان ماسک درباره ایران خواند – ماجرای لشکرکشی ده هزار یونانی

روز گذشته، ایلان ماسک، مدیر اداره بهره‌وری کاخ سفید، با انتشار توییتی اعلام کرد که مشغول مطالعه یک کتاب تاریخی درباره ایران است.

این کتاب با عنوان The Persian Expedition: The March of the Ten Thousand, or Anabasis (لشکرکشی به ایران: بازگشت ده هزار نفر) نوشته گزنفون، سرباز و تاریخ‌نگار یونانی، یکی از منابع مهم درباره ایران دوران هخامنشی به شمار می‌رود.

کتاب تاریخی که ایلان ماسک درباره ایران خواند – ماجرای لشکرکشی ده هزار یونانی

روایت گزنفون از لشکرکشی یونانیان به ایران

کتاب Anabasis داستان واقعی لشکرکشی حدود ۱۰ هزار سرباز مزدور یونانی را روایت می‌کند که در قرن پنجم پیش از میلاد به خدمت کوروش کوچک، شاهزاده هخامنشی، درآمدند تا به او در سرنگونی برادرش، اردشیر دوم، کمک کنند. این ارتش مسیر طولانی از آسیای صغیر تا قلب امپراتوری ایران را طی کرد، اما در نبرد کوناکسا، کوروش کشته شد و یونانی‌ها ناگهان بدون فرمانده، در سرزمین دشمن گرفتار شدند.

گزنفون که خود یکی از فرماندهان یونانی بود، در این کتاب روایتی دقیق از وضعیت ارتش ایران، نحوه جنگاوری، ساختار حکومتی، و ویژگی‌های فرهنگی ایرانیان ارائه می‌دهد. او امپراتوری هخامنشی را سرزمینی ثروتمند و قدرتمند اما درگیر اختلافات داخلی توصیف می‌کند.

گزنفون در کتابش به قدرت نظامی ایران اشاره کرده و ارتش هخامنشی را متشکل از قومیت‌های مختلف، سوارکاران ماهر، کمانداران، نیزه‌داران و ارابه‌های جنگی توصیف می‌کند. او معتقد است که ایرانیان در جنگ‌های سوارکاری و تیراندازی از راه دور مهارت داشتند، اما در نبردهای نزدیک و تن‌به‌تن ضعف نشان می‌دادند. به گفته او، ایرانیان به جای اتکا به استراتژی‌های جنگی منظم، بیشتر بر تعداد بالای سربازان و نمایش قدرت تکیه داشتند.

شکوه و تجمل دربار هخامنشی

یکی از بخش‌های مهم کتاب به توصیف شکوه دربار هخامنشی اختصاص دارد. گزنفون به مراسم‌های باشکوه، لباس‌های فاخر، طلا و جواهرات فراوان و سفره‌های شاهانه اشاره می‌کند. او همچنین از احترام ویژه ایرانیان به پادشاه سخن می‌گوید و اشاره می‌کند که این احترام در فرهنگ ایران نوعی تقدس داشت.

سفر پرماجرا و بازگشت سخت یونانیان

پس از کشته شدن کوروش کوچک در نبرد کوناکسا، ارتش یونانی بدون رهبر و پشتیبان مجبور شد از میان سرزمین‌های گسترده و خطرناک ایران عقب‌نشینی کند. این مسیر، که شامل عبور از بین‌النهرین، کوه‌های شرق ترکیه امروزی، و رودخانه‌هایی مانند دجله و فرات بود، چالش‌های زیادی برای آن‌ها ایجاد کرد. گزنفون در این بخش از کتاب جزئیات جغرافیایی، اقلیم، و حتی فرهنگ مردمان مناطق مختلف ایران را با دقت زیادی ثبت کرده است.

نگاه گزنفون به ایران؛ تحسین یا جانبداری؟

در حالی که گزنفون برخی از ویژگی‌های امپراتوری ایران را تحسین می‌کند، نگاه او کاملاً بی‌طرف نیست. او به عنوان یک یونانی، ایران را رقیب تاریخی یونان می‌دید و در بخش‌هایی از کتاب، ایرانیان را مردمی کم‌جرأت‌تر از یونانیان توصیف کرده است. با این حال، دقت توصیفات او درباره ایران، ارتش هخامنشی و ساختار اجتماعی این امپراتوری، این کتاب را به یکی از مهم‌ترین منابع درباره تاریخ ایران باستان تبدیل کرده است.

انتشار توییت ایلان ماسک درباره این کتاب باعث شد توجه بسیاری به آن جلب شود. Anabasis یکی از معدود کتاب‌هایی است که برخورد مستقیم یونانیان با امپراتوری ایران را از زبان یک شاهد عینی روایت می‌کند. این اثر، علاوه بر ارائه جزئیاتی ارزشمند درباره تاریخ هخامنشی، تصویری جذاب از شکوه و قدرت ایران باستان به خوانندگان ارائه می‌دهد.

 

منبع: برترین‌ها

۳۸ دیدگاه

  1. این شد حرف حساب…
    برو در مورد تاریخ و تمدن و مردم ایران بخون تا بفهمی و بدونی چجوری باید با یک ایرانی رفتار کنی.
    احترام کنی سواریم بهت میدیم اما زور بگی یکاری میکنیم راه خونتو گم کنی.

  2. این‌همه کتاب‌برای‌یک‌‌کارافرین واقتصاددان‌توی‌دنیا‌هست‌چرا‌امده‌تاریخ‌ایران‌را‌مطالعه‌میکند‌اصلا‌به‌چه‌کار‌او‌می‌اید‌‌معلومه‌نقشه‌تاریخی‌برای‌ایران‌درسر‌دارند‌که‌فراتر‌از‌یک‌جنگ‌ودرگیری‌است‌‌اینجا‌تکرار‌یک‌واقعه‌دیگراست‌وتاریخ‌هم‌همین‌رامیگویدجنگ‌از‌میدان‌کوانتومی‌شروع‌شده‌وهنوز‌درواقعیت‌فیزیکی‌زاهر‌نشده‌وایران‌درمرحله‌ای‌از‌تغیر‌است

  3. سلام به نظر من خوب کاری می‌کنه شاید باخوندن این کتاب عقلشون بفهمه ایران کی بود وکی هست تا جرات نکنند دست از پا خطا کنند واگه خطا کنند آنها را به دوزخ میکشیم

  4. بزرگترین نقطه ضعف ایران زمین از ادوار گذشته و حال ،،تفرق نفوذ در تکسر قومی است و این موضوع یک انسداد جهش و تکامل در پیشرفت است اگر مدیرت نشود وبر عکس اگر یک محور قوی باشد خیلی قدرت عظمی خواهد داشت پس باید بعنوان یک هسته محور قوی مدیریت شود
    نکته دیگر اینکه شاید دارند کوری می خوانند برای ترساندن اینکه اشاره ه شده ایرانیان کم جرات از یونان هستند شاید برای گرفتن امتیاز

  5. ولی نه اسرائیل ونه آمریکا همان آمریکای قبلیه
    ایلان می‌خواهد مثل ترامپ ایران را با ارعاب ودستور وتمسخر بگیره
    اگر اسرائیل ادعا میکنه که الان ایران خیلی،ضعیف شده به نظر شما به ایران حمله نمی کرد
    حمله های اسرائیل بیشتر پیشگیرانه بود و از اضطرار نه کاری واز روی برنامه

  6. دشمن دنبال نفوذ در داخل کشور و حمایت از گروه خاصی تا از اختلاف ها استفاده کند و اشوب و تضعیف کشور رو رقم بزنه
    غرب به دنبال خارج کردن ایران از مدار قدرت و پیشرفته

  7. خوندم کتاب جالبی در باره تیر ایرانیها طرف یونانیها شلیک میشه واستفاد مجدد یونانیها از اونها میگه که کمانهامون ی جور ی شکل بودن که تونستم استفاد مجدد کنیم از زیبایی کورش ثانی میگه همبستری با ی ملک از سرزمین های اطراف تشدد ایرانیها که از اقوام گوناگون بودن که موجب عدم اعتقادشون به ملت هست میگه یکم مجذوب امپرتوری ایران شده بود گزنفون

  8. سلام
    معلومه که چراداره درمورد ایران میخونه!
    درگذاره زمانهاای که ایران موجودیت پیداکردتاکنون،بایه تحقیق ساده میتوان به قدرت ایران درهمه موضوعات از قبیل اولین درعلوم ودانش،دربنیادپادشاهی وامپراطوری،درفلسفه وحقوق اجتماعی،دریک سطح نگاه کردن به شأن زنان ومردان،درحرکت مداوم به سوی رشد وکمال انسانی درعقبه اعتقادی وسیاسی و….. که هریکی ازانیها خودبه تنهایی هرکسی رو تشویق میکنه به خواندن تاریخ ایران، افرادمختلف بادیدگاهای مختلف که بعضا تحقیقات تاریخی دربُعدفلسفی، یارجال سیاسی درباب سیاست و…
    آقای ایلان ماسک هم الکی ثروتمندترین فرد دنیا نشده،بایدتحقیق کنی تابتوانی اقدام وعمل کنی، به نظرمن ماسک میخوادبزرگترین مشکل امریکا که میگن ایران هست رو حل کنه که درتاریخ خودش روجاودانه کنه، حالا یاباهمان نوع رفتارهای گذشته امریکایی، یابه رسمیت شناختن ابرقدرتی ایران وتامل باایران،که تکراررفتارهای گذشته امریکا باایران رابیشترمحتمل میدانم،

  9. حتما سیگنالی پشت این اعلام وجود داره.
    لشگرکشی به ایران؟!
    این بشر خیلی کتاب میخونه. چرا این کتاب را رسانه ای کرده؟

  10. ایرانی که الان پنجاه ساله با اسرائیل سر جنگ داره واسراییل هنوزم داره جولان می دهد.دیگر آن ایران باستان نیست.گذشته آن زمان وآن ایران مال همان تاریخ است……..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا