کت اسپرت، کت بلیزر و کت رسمی چه تفاوتی دارند؟
کت اسپرت، کت بلیزر و کت رسمی سه مدل اصلی کت مردانه هستند که هر کدام ویژگی ها و کاربرد خاص خود را دارند.
یک کت بلیزر حتی به پیش پا افتاده ترین لباس ها هم کلاس می دهد و اگر شلوار جین و پولو هم پوشیده باشید، دیگران فکر می کنند که حتما جای خاصی می روید. با این حال، امروزه به هر نوع کت و ژاکتی که با یقه انگلیسی یا پیک دوخته شده باشد و شامل کت خلبانی و کت جین نباشد، بلیزر می گویند.
با این حال، کت مردانه حداقل از نظر ساختار سه مدل مختلف دارد: کت بلیزر که از نیروی دریایی انگلستان ریشه گرفته است؛ کت اسپرت که غیررسمی ترین کت در بین این سه است و اغلب به آن «بلیزر بدون ساختار» می گویند؛ و کت تک یا کت رسمی.
امروزه، خوب یا بد، دیگر خبری از قاعده و قانون های سفت و سخت در لباس پوشیدن نیست و مردم در ست کردن لباس های مختلف، آزادانه تر عمل می کنند. البته همچنان افرادی که به خوش پوشی و هماهنگی اجزای لباسشان اهمیت می دهند، تلاش می کنند که از اشتباهات متداول در لباس پوشیدن دوری کنند. همچنین، برای رویدادهای شخصی و عمومی مانند مصاحبه شغلی یا شرکت در یک مراسم عروسی، هنوز حد و حدودی در لباس پوشیدن اعمال می شود. به همین دلیل درک تفاوت های میان لباس های مختلف، از جمله تفاوت کت بلیزر، کت اسپرت و کت رسمی همچنان حائز اهمیت است.
کت اسپرت چیست؟
کت اسپرت یک ساختار کلی مشابه سایر کت ها دارد، اما به دلیل پس زمینه تاریخی اش، غیررسمی تر از دو مدل دیگر است: این کت به عنوان یک ژاکت شکاری و ورزشی در نظر گرفته می شد و نامش را هم از همین جا گرفته است. اما جدای از نام ها، این ریشه های تاریخی، ساختار آن را هم شکل می دهند: کت اسپرت کمی گشادتر از بقیه است و قبلاً با پارچه های کلفت تری دوخته می شد تا برای هوای خنک فضای باز مناسب باشد.
کت اسپرت که زمانی کاپشن صبحگاهی نیز نامیده می شد، ابتدا متعلق به اشراف انگلیسی بود که برای شکار یا ماهیگیری بیرون می رفتند. ساختار این کت برگرفته از کت رسمی بود، اما دارای پارچه ضخیم تر و گرم تر بود و زمانی هم برای آنکه هنگام حمل تفنگ شکاری آسیب نبیند، یک تکه چرمی روی شانه کت استفاده می شد. بسیاری از این کت ها روی کمر خود یک کمربند سگک دار داشتند که شاید به طراحی ماجراجویانه ژاکت سافاری اشاره داشت، اما این ویژگی ها در قرن بیستم ناپدید شدند.
خاستگاه اشرافی کت اسپرت موجب شده بود که اوایل به عنوان یک کالای لوکس در نظر گرفته شود. بعدها با تولید انبوه لباس و به صرفه تر شدن قیمت آن، کت اسپرت هم در دسترس افراد بیشتری قرار گرفت، اما دیگر برای شکار نبود، بلکه از آن برای طراحی تیپ و استایل استفاده می شد و با شلوارهای مختلف و کراوات ست می کردند.
این چارچوب، امروزه هم بر دیدگاه ما از چیستی کت اسپرت و موارد استفاده از آن تأثیر می گذارد:
- کت اسپرت از پارچه ای سنگین تر از بلیزر معمولی دوخته می شود و معمولا از پشم، فلانل، توئید، کشمیر یا حتی کتان درشت تر در پارچه آن استفاده می شود.
- از آنجایی که پوشنده مجبور بود برای تیراندازی و دنبال کردن حیوانات کوچک تحرک داشته باشد و اغلب یک پلیور مردانه زیر آن می پوشید، کت اسپرت دارای برش گشاد تری بود که با پلیسه ها و شکاف در امتداد پشت کامل می شد.
- بسیاری از قواعد اساسی برای کت رسمی و بلیزر در مورد کت اسپرت اعمال نمی شود، و در نتیجه، هیچ محدودیتی در رنگ یا الگوی کت های اسپرت وجود ندارد. به طور معمول طرح های چهارخانه یا راه راه و طیف گسترده ای از رنگ ها را در آن می بینید.
- دکمه ها قرار نیست برجسته باشند و اغلب اندازه کوچکتر و جنس ارزان تری نسبت به دکمه های روی کت رسمی و کت بلیزر دارند.
- علاوه بر شانه، اغلب تکه های چرمی برای محافظت از آرنج اضافه می شد.
- کت اسپرت دو سینه (دو ردیف دکمه در چپ و راست جلوی کت) وجود ندارد. کت اسپرت معمولا یک ردیف دکمه، یقه نوک تیز، دوخت قابل مشاهده، و دو یا سه دکمه دارد. برخی از کت ها ممکن است جیب تخت یا اریب داشته باشند.
- از آنجایی که کت اسپرت غیررسمی تر از دو کت دیگر است، می توانید آن را با انواع شلوارها بپوشید و حتی با کفش کالج ست کنید، چرا که این کت به اجزای دیگر پوشش تان کلاس می دهد. با این حال، از ست کردن کت اسپرت با لباس های مجلس خودداری کنید، چرا که جنس و کلاس آنها با هم کاملا متفاوت است.
کت بلیزر چیست؟
این روزها، کت بلیزر به عنوان یک اصطلاح کلی برای کت های غیررسمی و راحت دارای یقه و حداقل دو دکمه استفاده می شود. با این حال، تعریف رسمی جزئی تر است: بلیزر کتی با دو ردیف دکمه و نسبتاً رسمی است که پارچه آن از پشم سرمه ای بافته شده و دکمه های طلایی یا نقره ای رنگ دارد. رنگ سرمه ای که در انگلیسی به «آبی نیروی دریایی» شناخته می شود، به ریشه های کت بلیزر در نیروی دریایی سلطنتی قرن نوزدهم اشاره دارد که بعداً تیم قایقرانی کمبریج هم از آن استفاده کرد.
گذشته از این توصیف، کت های بلیزر امروزی به عنوان یک پوشش سبک وزن تر شناخته می شوند که ویژگی های مشابهی با یک کت اسپرت دارند. تفاوت اصلی این دو در وزن و برش است. کت اسپرت کمی گشادتر است، در حالی که کت بلیزر بیشتر چسب بدن یا اصطلاحا فیت است. البته با بلیزر هم می توانید دستانتان را آزادانه حرکت دهید، اما لباسی نیست که برای فعالیت های پرتحرک مناسب باشد.
دکمه ها به همان سبک قدیم برجسته هستند، با این تفاوت که تعدادشان بین ۲ تا ۶ عدد متغیر است و رنگ تیره تری مانند ذغالی دارند. همچنین، این مدل کت در طی سال ها تنوع بیشتری پیدا کرده است: کت های با دو ردیف دکمه که یا خیلی غیررسمی هستند یا خیلی رسمی؛ کت های با یک ردیف دکمه و یقه انگلیسی که می توان در ست های متنوع تری استفاده کرد؛ کت های با یقه نوک تیز که نشان دهنده درجه ای از اقتدار یا دست کم، اعتماد به نفس هستند.
دیگر ویژگی های کت بلیزر عبارتند از:
- کت بلیزر با شانه ها و کناره های زاویه دار و مشخص، به طور معمول فرم ساختار یافته تری دارد.
- اگرچه سرمه ای رنگ رسمی بلیزر است، اما تنها رنگی نیست که پیدا می شود. زغالی، خاکستری و قهوه ای دیگر رنگ های رایج هستند و در درجه بعدی می توان به آبی، سبز تیره و جگری اشاره کرد. از طرح های چهارخانه و راه راه در کت بلیزر هم نباید غافل شد.
- قواعدی که در مورد کت اسپرت رعایت می شد، اینجا هم کاربرد دارد: کت بلیزر را می توانید با شلوارهایی با رنگ متفاوت ست کنید، اما جنس آنها باید در یک سطح باشد. البته کت بلیزر با توجه به وزن سبک تر و برش تنگ تر، بهتر از کت اسپرت با شلوار ست می شود.
کت رسمی چیست؟
نام کت رسمی یا کت و شلوار، گویای کاربرد آن است: این کت قرار است که با یک شلوار هماهنگ، بخشی از یک ست باشد. علاوه بر این، کت رسمی و شلوار آن، هر دو از مواد ظریف تر و سبک تری مانند پشم، پنبه یا کتان تولید می شوند و تقریباً همیشه در رنگ های سنتی مانند سرمه ای، زغالی یا خاکستری پیدا می شوند.
همراه با این ویژگی های اساسی باید نکات زیر را هم مد نظر داشت:
- کت های رسمی معمولاً ظاهری یک دست و بافتی بدون طرح و غیرملموس دارند. البته در مواردی هم کت رسمی چهارخانه یا خط دار پوشیده می شود.
- معمولا از پارچه پشمی مجهز به آستر برای فصل های معتدل و سرد استفاده می شود و برای روزهای گرم یا مناطق گرمسیری، می توان کت از جنس پنبه یا کتان را استفاده کرد.
- برای موقعیت های رسمی، همیشه کت رسمی خود را انتخاب کنید و حتماً آن را با شلوار مناسب ست کنید.
- کت رسمی مانند کت بلیزر دارای دو، سه یا در موارد نادر، شش دکمه است. دکمه ها ممکن است یک ردیفه یا دو ردیف باشند و برای یقه هر دو مدل انگلیسی و نوک تیز استفاده می شوند.
- یک کت و شلوار رسمی دوخت تنگ و فیت تری دارد، اما نه آن قدر تنگ که به زور بپوشید.