شیوه فروش سهام عدالت متوفیان +جزئیات اسفند ۱۴۰۳
سهام عدالت یکی از طرحهای اقتصادی مهمی است که با هدف توزیع عادلانه ثروت و بهرهمندی اقشار مختلف جامعه از مزایای بازار سرمایه طراحی و اجرا شد. با این حال، یکی از چالشهای اصلی این طرح، مدیریت و انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث است. این موضوع به دلیل پیچیدگیهای قانونی و اهمیت داراییها، حساسیت بالایی دارد.

سهام عدالت یکی از طرحهای اقتصادی مهمی است که با هدف توزیع عادلانه ثروت و بهرهمندی اقشار مختلف جامعه از مزایای بازار سرمایه طراحی و اجرا شد. با این حال، یکی از چالشهای اصلی این طرح، مدیریت و انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث است. این موضوع به دلیل پیچیدگیهای قانونی و اهمیت داراییها، حساسیت بالایی دارد.
تکلیف سهام عدالت متوفیان روشن شده است و برای دریافت سود سهام عدالت متوفیان لازم است که یکی از وراث در سامانه میراث برای انتقال سهام عدالت متوفی ثبتنام کند. واضح است که وراث برای دریافت سهام عدالت فوت شدگان بایستی در سامانه سجام ثبتنام کرده و کد بورسی داشته باشند.
سهام عدالت متوفیان کی واریز میشود؟
وراثی که اقدامات مربوط به انتقال سهام عدالت متوفیان خود را انجام دادند و تعیین تکلیف شدند، با واریز سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۲ سود این افراد هم واریز خواهد شد.
افراد میتوانند به سامانه درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا سامانه دارا مراجعه کنند، در این دو سامانه وضعیت پرونده متوفی را ملاحظه کنند و اگر تعیین تکلیف صورت گرفته و تقسیم انجام شده باشد به تمام وراثی که سجامی باشند و شماره شبای معتبر اعلام کرده باشند با واریز سود سهام عدالت، سود برای آنها هم واریز خواهد شد.
سهام عدالت متوفیان چقدر است؟
قطعاً شما میدانید سهام عدالت چیست اما چیزی که همواره نامشخص است، مقدار آن است! اگر پیگیر نحوه دریافت سود سهام عدالت متوفیان باشید، قطعاً این سوالات برای شما پیش میآید که سهام عدالت متوفیان برای وراث چقدر است؟ سهام عدالت متوفیان از چه سالی تعلق میگیرد یا سهام عدالت متوفیان چگونه بین وراث تقسیم میشود؟ سوال اول پاسخ مشخصی ندارد که برای مثال بگوییم یک میلیون تومان؛ بلکه همه چیز به شخص فوتشده و وراث بستگی دارد. در ادامه سه نکته بسیار مهم را بیان میکنیم و پاسخ سوالات را میدهیم.
نکته اول استعلام سهام عدالت متوفیان است که باید حتماً با ارائه کد ملی شخص فوتشده انجام شود. چنانچه پس از استعلام محدودیتی وجود نداشته باشد، انتقال سهام عدالت فرد فوتشده امکانپذیر خواهد بود. اما منظور از محدودیت چیست؟ توجه داشته باشید، سهام عدالت فرد متوفی تنها در شرایط زیر قابل انتقال است:
- شیوه سهامداری فرد فوتشده حتماً غیرمستقیم باشد.
- تاریخ فوت قبل از ۱ مرداد ۱۳۹۹ باشد.
- وراث حتماً مراحل انحصار وراثت را انجام داده باشند.
در صورتی که این شرایط محقق شوند، سهام عدالت متوفی به نسبت سهمالارث بین بازماندگان تقسیم میشود. تا امروز هیچ خبری در خصوص اشخاصی که بعد از ۱ مرداد ۱۳۹۹ فوت شدهاند، اعلام نشده است.
سهام عدالت متوفیان را چگونه بگیریم؟
ارزش سهام عدالت به روز محاسبه میشود و با رشد بازار بورس، افزایش مییابد. وراث قانونی متوفیان در پی این هستند که بدانند چگونه میتوانند سهام عدالت شخص فوتشده را انتقال دهند. به همین جهت، سامانه میراث برای متوفیان سهام عدالت تشکیل شده است تا وراث بتوانند با راهکاری ساده و آسان اقدام به این کار کنند.
نحوه ورود به سامانه میراث و استعلام وضعیت سهام عدالت متوفی
با ورود به سامانه میراث متوفیان، دیگری نیازی به طی روند اداری طولانی و پیچیده نخواهید داشت. ثبت نام در سامانه میراث سهام عدالت اولین قدم است. آدرس سامانه میراث سهام عدالت “ddn.csdiran.ir” است و از این طریق میتوانیم ثبت درخواست سهام عدالت متوفیان را انجام دهید و پیگیری کنید.
چنانچه با کد ملی و شماره همراه شخص متوفی وارد سامانه شوید، میتوانید داراییهای سهام عدالت شخص فوتشده را مشاهده کنید. اما برای پیگیری و انتقال سهام عدالت شخصی که فوت شده است، یک نفر از وراث بایستی طبق مراحل زیر عمل کند:
- گام اول: وارد درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه شوید.
- گام دوم: از منوهای بالا، امور سهام عدالت متوفی را انتخاب کنید. سپس با وارد کردن تاریخ تولد متوفی و کد ملی وی در بخش استعلام نوبت تشکیل پرونده، در رابطه با این موضوع اطلاعات کسب کنید.
- گام سوم: پس از تأیید آماده بودن پرونده، یکی از وراث با مدارک ضروری به یکی از شعب منتخب کارگزاریها یا بانکهای معتبر (مانند بانکهای ملی، ملت، پارسیان و تجارت) مراجعه میکند.
- گام چهارم: پس از تشکیل پرونده، پیگیری پرونده از بخش استعلام وضعیت پرونده در درگاه یکپارچه برای وراث در دسترس خواهد بود.
برای گرفتن سهام عدالت متوفیان چه مدارکی لازم است؟
برای پیگیری و انتقال سهانم عدالت متوفیان، همراه داشتن مدارک زیر الزامی است:
- تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی
- اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث تعیینشده در گواهی حصر وراثت (رسید متقاضی کارت ملی و یا گواهی شماره ملی ممهور به مهر سازمان ثبت احوال میتواند جایگزین کارت ملی باشد.)
لازم به ذکر است اگر یکی از شرایط زیر برقرار باشد، ارائه تمامی صفحات شناسنامه متوفی و وراث الزامی است:
- مادر فرد متوفی جزو وراث باشد.
- فرد متوفی یا وراث، نام یا نام خانوادگی خود را تغییر داده باشند.
- در صورتی که فرد متوفی، تعدد زوجین داشته باشد.
- اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی (در صورتی که مادر در عداد وراث باشد، مستنبط از بند ب ماده ۸۹۲ قانون مدنی جهت کنترل حاجب، صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است.)
- در صورتی که متوفی دارای وصیتنامه رسمی باشد که در گواهی حصر وراثت به آن اشاره شده است، ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل وصیتنامه نیز ضروری خواهد بود.
- ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی پرداخت مالیات بر ارث مندرج بر سهام عدالت ضروری است. مطابق تبصره سه ماده دو آییننامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت، تقسیم سهام عدالت اشخاصی که تاریخ فوت آنها بعد از تاریخ ۱ مرداد ۱۳۹۹ باشد، منوط به پرداخت مالیات بر ارث است.
سهام عدالت متوفیان را چگونه بفروشیم؟
پس از آنکه مراحل درخواست و انتقال انجام شد، احتمالاً نوبت به فروش این سهام میرسد. در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت، نه برای اشخاص عادی و نه برای متوفیان وجود ندارد! در سالهای قبل در مقطعی اجازه فروش سهام عدالت داده شد، اما به دلیل حجم بسیار بالای تقاضا برای فروش، فروش سهام عدالت متوقف شد و تا امروز این امکان مجدد فراهم نشده است.
به این نکته توجه داشته باشید که سهام عدالت صرفاً منتقل میشود و در حال حاضر به هیچ عنوان قابل فروش نیست.
همچنین ببینید: اعلام مبلغ سود سهام عدالت و ۳ روش اطلاع رسانی
منبع: وبسایت کاریزما