کاهش آسیبهای قلبی و عصبی ناشی از سرطان با ورزش منظم
مطالعه جامع جدید نشان میدهد فعالیت بدنی منظم میتواند عوارض جانبی درمان سرطان از جمله آسیب به قلب، اعصاب و مه مغزی را بهطور قابل توجهی کاهش دهد.

طبق جامعترین مرور انجامشده تاکنون برای بررسی تاثیر ورزش بر درمان سرطان، مشخص شد که فعالیت بدنی میتواند تأثیرات منفی ناشی از درمان سرطان را خنثی کند. اگرچه مطالعات مختلف نحوهی تاثیر فعالیت بدنی بر نتایج سلامتی بیماران مبتلا به سرطان را بررسی کرده بودند، تاکنون شکافهای قابلتوجهی در شواهد علمی وجود داشت.
مرور نظاممند و فراتحلیلی از دادههای تجمیعی حاصل از نتایج کارآزماییهای تصادفی کنترلشده که بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۴ منتشر شدهاند، نشان میدهد که فعالیت بدنی میتواند بهطور معناداری عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان، از جمله آسیب به قلب و اعصاب و مه مغزی را کاهش دهد. پیش از انجام این مرور، هیچ ارزیابی جامع و گستردهای در این زمینه منتشر نشده بود.
فعالیت بدنی میتواند بهطور معناداری عوارض جانبی درمان سرطان، از جمله آسیب به قلب و اعصاب و مه مغزی را کاهش دهد.
همچنین بخوانید: هشدار پژوهشگران: پیری سریع بدن خطر زوال عقل را تا ۳۵ درصد افزایش میدهد
به گفتهی نویسندگانِ بررسی جدید، ورزش همچنین به بهبود سلامت روان و کیفیت کلی زندگی کمک میکند و شواهد بیشتری را در حمایت از گنجاندن منظم آن در پروتکلهای درمانی سرطان ارائه میدهد.
ورزش چگونه به بیماران سرطانی کمک میکند؟
به گزارش گاردین، مطالعهی مروری جدید به رهبری بیمارستان شنگجینگ دانشگاه علوم پزشکی چین انجام شد. این مرور شامل ۴۸۵ ارتباط آماری از ۸۰ مقاله بود که همگی از نظر کیفیت در سطح متوسط تا بالا ارزیابی شدهاند. انواع فعالیتهای ورزشی مورد بررسی شامل تمرینات هوازی، مقاومتی، تمرینات تناوبی با شدت بالا، تایچی، یوگا و سایر ورزشها بود.
مطالعه نشان داد که ورزش بهطور قابلتوجهی عوارض جانبی مرتبط با سرطان و درمان آن را در مقایسه با مراقبتهای معمول سرطان یا در مقایسه با یا نبود فعالیت بدنی، کاهش داده است. ورزش، آسیبهای قلبی و عصبی ناشی از شیمیدرمانی، مه مغزی (اختلال شناختی) و تنگی نفس (دیسپنه) را کاهش داد.
ورزش همچنین، ترکیب مواد بدن و شاخصهای فیزیولوژیکی کلیدی سلامت مانند انسولین، فاکتور رشد شبهانسولین و پروتئین واکنشی C را در بیماران مبتلا به سرطان تغییر داد. همچنین کیفیت خواب، سلامت روان، عملکرد طبیعی بدن و تعاملات اجتماعی را نیز بهبود بخشید و در عین حال کیفیت کلی زندگی را بالا برد. شواهدی با قطعیت متوسط تا بالا وجود داشت که نشان میدهد ورزش پیش از جراحی، خطر عوارض بعد از عمل، درد، مدت بستری در بیمارستان و خطر مرگ را کاهش میدهد.
ورزش پیش از جراحی خطر عوارض بعد از عمل و درد را کاهش میدهد
پژوهشگران نوشتند: «مطالعهی جدید، اثربخشی گنجاندن ورزش در پروتکلهای درمان سرطان را برجستهتر میکند.» سلین دوهرتی، پرستار متخصص اطلاعات سرطان در مؤسسه تحقیقاتی سرطان بریتانیا که در مطالعه نقشی نداشت، اظهار کرد که این مطالعه شواهد بیشتری ارائه میدهد مبنی بر اینکه فعالیت بدنی میتواند به کاهش عوارض جانبی درمان سرطان و بهبود سلامت بلندمدت بیماران کمک کند.
دوهرتی افزود: «بااینحال، بیماران سرطانی هنگام تشخیص بیماری شرایط دشواری را تجربه میکنند و تمرکز بر تغییرات سبک زندگی مانند افزایش فعالیت بدنی ممکن است برای آنها طاقتفرسا و گیجکننده به نظر برسد.»
درنتیجه بهگفتهی دوهرتی: «مهم است که هر فرد با توجه به شرایط خود، با سرعت و توانایی شخصی پیش برود و فعالیتهایی را انتخاب کند که برایش مناسب هستند.» وی توصیه کرد بیمارانی که به مشاوره یا حمایت نیاز دارند بهتر است با تیم درمان سرطان خود صحبت کنند.
نتایج مرور نظاممند در مجله British Journal of Sports Medicine منتشر شده است.
منبع: زومیت