از حمله اسرائیل به ایران چه می دانیم؟ واکنش ایران چه خواهد بود؟
شنیده شدن صدای انفجار در تهران و شهرهای اطراف خبر از حمله اسرائیل به ایران داشت. آنچه تا کنون درباره این حمله و پیامدهای آن میدانیم را مرور کردهایم.
بامداد روز شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳، صدای چندین انفجار در اطراف تهران به گوش رسید. دقایقی بعد خبرها مبنی بر حمله هوایی اسرائیل به ایران منتشر شد. هنوز جزئیات چندانی از این حمله منتشر نشده است، اما بر اساس گمانه زنیها میتوان یک تصویر کلی را تجسم کرد.
به کجا حمله شد؟
قرارگاه پدافند هوایی کشور با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که برخی از مراکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام هدف گرفته شدند که با رهگیری و مقابله موفق توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور، آسیبهای محدودی وارد شد.
ارتش اسرائیل هم گفته که نیروی هوایی آن به سایتهای تولید موشک و سامانههای موشکی زمین به هوا حمله کرده، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است.
تاسیسات هستهای، تاسیسات نفتی و زیرساختهای اقتصادی هدف حمله نبودند.
بخوانید: جنگ فلسطین و اسرائیل بر سر چیست؟ یک تاریخچه ساده
شدت حملات چقدر بود؟
گفته میشود این حمله در سه موج از ساعت حدود ۲ تا ۶ بامداد ادامه داشته است. منابع اسرائیل مدعی شدند که به تمام هداف خود در این حمله دست یافتهاند، اما تا کنون نه در تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی ضربه قابل توجهی ثبت شده و نه در رسانههای خبری شاهدی بر این مدعا ارائه شده است.
همچنین برخی منابع خبری مدعی شدند که در این حمله از ۱۰۰ هواپیمای نظامی استفاده شده یا ۲۰ نقطه هدف قرار گرفته است، اما خبرگزاری تسنیم به نقل از یک منبع آگاه هر دو مورد را تکذیب کرد و جنگ روانی خواند. بیانیه ارتش اسرائیل نیز به مشارکت «دهها جنگنده» اشاره داشته است، نه صد جنگنده.
به گفته منابع ایرانی، حمله از خارج از مرزهای ایران انجام شده و خسارت محدودی به همراه داشته است.
واکنشها به این حمله چه بود؟
واکنشهای رسمی به این حمله تاکنون محدود بوده است. در ایران قرارگاه پدافند هوایی اطلاعیهای صادر کرد و در آن از مقابله موفق با حملات اسرائیل و ایجاد خسارتهای محدود خبر داد.
ارتش اسرائیل و سخنگوی آن هم در بیانیههای مدعی شدند که حمله موفقیت آمیز به پایان رسیده است.
آنچه بیشتر در رسانهها در جریان است، اظهارات غیررسمی منابع آگاه و مقامات بدون نام در ایران، آمریکا و اسرائیل بوده است. غیر از اینها تا کنون تنها عربستان سعودی این حمله را محکوم کرده است.
شان سَوِت سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در بیانیهای گفت: «آمریکا در این عملیات مشارکتی نداشت؛ و این هدف ماست که با افزایش دیپلماسی تنشها را در منطقه خاورمیانه کاهش دهیم. ما از ایران میخواهیم که حملاتش به اسرائیل را متوقف کند تا این چرخه جنگ بتواند بدون تشدید تنش متوقف شود.»
بخوانید: جنگ حزب الله لبنان و اسرائیل: از آغاز تا ترور نصرالله
آیا ایران پاسخ خواهد داد؟
پیش از این اظهارات متفاوتی در این زمینه مطرح شده بود، اما با توجه به برآوردهای اولیه از محدود بودن خسارت، فضای اجتماعی حاکم، و اظهارات غیررسمی در رسانههای نزدیک به سپاه، به نظر میرسد که ایران فعلاً واکنشی به این حمله نشان نخواهد داد.
شاخصهای اقتصادی نیز حاکی از آن است که فعالان بازار نسبت به کاهش تنشهای جاری میان ایران و اسرائیل امیدوارند. بورس بعد از چندین هفته بالاخره سبزپوش شد و قیمت تتر که تا ۷۰ هزار تومان هم بالا رفته بود، حالا در سراشیبی قرار گرفته است.
همچنین سازمان هواپیمایی کشوری ایران اعلام کرده است که محدودیتهای پروازی رفع شدهاند و پروازها به حالت عادی بازخواهند گشت.
به طور کلی، واکنش بازارهای مالی داخلی و منطقهای و تصمیمات شرکتهای هواپیمایی خارجی را میتوان دماسنج تحولات پیش رو دانست.