چطور نقره همپای طلا ارزش پیدا کرد؟
قیمت هر اونس نقره در بازارهای جهانی حالا به بالاترین میزان در حدود ۱۵ سال اخیر رسیده است که نشان از ارزشمندی بازار جهانی نقره دارد.

بازارهای جهانی، طی روزهای گذشته با نوسانات بی سابقهای روبهرو بودند. در این راستا، قیمت مس به قله تاریخی رسید و با اختلاف ۲۷ درصدی بین دو سوی اقیانوس اطلس معامله شد. این شکاف باعث شد که شرکتهای بازرگانی سود بزرگی را از آربیتراژ مس به دست بیاورند.
همچنین مطابق با پیش بینی تحلیلگران، قیمت نقره توانست پس از مس رشد کند و به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۱ برسد. رشد چشم گیر قیمت طلا در مقایسه با نقره، افزایش تقاضای صنعتی و کمبود عرضه معدنی، همگی از افزایش قیمت نقره حمایت میکنند. روز گذشته طلا نیز توانست قیمت خود را یک درصد افزایش دهد.
طلای جهانی پس از لمس پایینترین قیمت دو هفته اخیر در روز سه شنبه، طی سه روز اخیر توانست این کاهش را جبران کند و عمدتا تحت تاثیر ناآرامیهای تجاری به سطوح بالاتر بازگشت. معاملات این فلز گرانبها، روز گذشته در قیمت ۳۳۲۵ دلار در هر اونس گشایش شد و در ادامه روز، با نزدیک به یک درصد افزایش، به کانال ۳۳۵۰ دلاری رسید.
همزمان، شاخص دلار، که طی دوهفته اخیر در روند صعودی قرار دارد نیز تقویت شد. علاوه بر این، قیمت مس، که طی روزهای اخیر به اوج تاریخی خود رسیده بود، روز گذشته اندکی کاهش یافت و قیمت ۵ دلار و ۵۱ سنت در هر پوند رسید.
همچنین بخوانید: افت چشمگیر قیمت طلا در بازار داخلی
با این حال، این فلز صنعتی، همچنان در نزدیکی قله تاریخی خود معامله میشود. قیمت نقره نیز در روز گذشته توانست به اوج خود از سپتامبر ۲۰۱۱ تا کنون برسد و قیمت ۳۷ دلار و ۷۰ سنت را به ثبت رساند. همچنین سیاستگذاران پولی فدرال رزرو نیز در شامگاه چهارشنبه، طی جلسه کمیته بازار باز، نرخ بهره ایالات متحده را در سطوح قبلی، بدون تغییر نگه داشتند.
جروم پاول، رئیس این نهاد، اخیرا احتمال کاهش نرخ بهره را مطرح کرده، اما فشارهای تورمی ناشی از تعرفههای گمرکی دولت ترامپ، تصمیمگیری را پیچیده کرده است. با این حال، تیره وتار بودن چشم انداز اقتصادی جهان، سیاستگذاران پولی را چالش مواجه کرده و پیش بینی را برای بازارها دشوارتر از پیش.
تحولات بازار
قیمت طلا در روزهای اخیر تحت تاثیر تحولات تازهای در سیاست تجاری ایالات متحده با افزایش همراه شده است. اعلام تعرفههای جدید توسط دونالد ترامپ، فضای نااطمینانی در بازارهای جهانی را تشدید کرده و تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا را بالا برده است.
به ویژه، تهدید ترامپ به اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس و واردات کالا از برزیل تا اول اوت، یکی از محرکهای اصلی افزایش قیمت طلا عنوان شده است. با این حال، رشد ارزش دلار آمریکا در همین دوره باعث شده افزایش قیمت طلا محدود باقی بماند، زیرا دلار قویتر خرید طلا را برای خریداران خارجی پرهزینهتر میکند. شاخص دلار در بهترین وضعیت خود از اواخر فوریه قرار گرفته و این موضوع به گفته تحلیلگران، موجب مهار رشد بیشتر طلا شده است.
در عین حال، آمارهای اشتغال آمریکا کاهش غیرمنتظرهای در مطالبات بیکاری نشان دادهاند که حاکی از ثبات نسبی بازار کار است و در نتیجه، فدرال رزرو برای کاهش مجدد نرخ بهره تحت فشار نیست. این مساله نیز به نوعی تقاضا برای طلا را کاهش میدهد. در بازارهای آسیا، با وجود افزایش کلی قیمت ها، تقاضای فیزیکی طلا به دلیل نوسانات شدید قیمت، ضعیف باقی مانده است.
در همین حال، نقره رشد ۱ درصدی را تجربه کرد و به اوج خود از سال ۲۰۱۱ رسید، در حالی که پلاتین افت و پالادیم رشد اندکی داشتهاند. تحلیلگران موسسه Metals Focus معتقدند قیمت طلا تا پایان سال ۲۰۲۵ بالای سطح ۳۳۰۰ دلار باقی خواهد ماند. آنها بر این باورند که نااطمینانی در اقتصاد جهانی، نگرانی از رشد بدهیهای دولت آمریکا و احتمال وقوع رکود تورمی، از جمله عواملی هستند که موجب پایداری تقاضای سرمایه گذاری برای طلا میشوند.
در عین حال، کاهش خفیف در موقعیتهای خرید سفته بازانه در بازار آتی و رشد داراییهای طلا در صندوقهای قابل معامله (ETF) نشان میدهد که طلا هنوز فضای رشد دارد، هرچند ممکن است در کوتاه مدت با نوسان همراه باشد. در بازار ارز، تحلیلگران، از جمله فولکمار باوئر از بانک کامرز، معتقدند آرامش نسبی بازار ناشی از این انتظار است که ترامپ اغلب این تعرفهها را پیش از اجرایی شدن یا اندکی بعد از آن، پس میگیرد.
شکافی به اندازه اقیانوس اطلس
در پی اعلام دونالد ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس به ایالات متحده از اول اوت، چهار شرکت بزرگ بازرگانی کالا یعنی ترافیگورا، مرکوریا، گلنکور و IXM آماده دریافت سودی حدود ۳۰۰ میلیون دلار از فرصت آربیتراژ در بازار مس هستند. این شرکتها از ماهها پیش، حجم بی سابقهای از مس را از بازارهای ارزانتر جهانی به آمریکا وارد کردهاند تا پیش از اجرای تعرفهها از اختلاف قیمت قابل توجه بین بازار بورس کالای آمریکا (COMEX) و بازار لندن (LME) بهره برداری کنند.
قیمت مس در آمریکا پس از اعلام تعرفه جدید، ۱۳ درصد جهش داشت و اکنون حدود ۲۸ درصد بالاتر از قیمت جهانی در بازار لندن است. این شرایط، تجارت مس را به یکی از سودآورترین معاملات فلزات در دهههای اخیر تبدیل کرده است. از نوامبر ۲۰۲۴، این چهار شرکت مجموعا حدود ۶۰۰ هزار تن مس مازاد وارد آمریکا کردهاند. با توجه به اختلاف قیمتی میان لندن و نیویورک و کسر هزینههای حمل ونقل، تحلیلگران سود خالص را حدود ۵۲۰ دلار به ازای هر تن برآورد کردهاند.
در عین حال، تصمیم ترامپ برای تعرفه مس با حمایت برخی فعالان حوزه معدن مانند رابرت فریدلند، بنیان گذار شرکت Ivanhoe Mines، مواجه شده است. او این تصمیم را گامی ضروری برای امنیت ملی آمریکا و کاهش وابستگی به چین و دیگر کشورها در تامین فلزات حیاتی دانست. او مس را نمایندهای برای مجموعهای از فلزات راهبردی تلقی کرد که برای انرژیهای تجدیدپذیر، خودروهای برقی، تسلیحات نظامی و صنعت حیاتی هستند.
او همچنین تاکید کرد که تعرفه گذاری اقدامی «پیشگیرانه» برای دوران احتمالی جنگ است. برخی کارشناسان، اما نسبت به کارایی این سیاست تردید دارند، چرا که ایالات متحده با وجود داشتن ذخایر مس، فاقد ظرفیت کافی در بخش ذوب و پالایش است. در حال حاضر تنها دو پالایشگاه فعال در آمریکا وجود دارد، در حالی که چین به رقیب اصلی در این حوزه تبدیل شده است. همچنین اجرای پروژههای معدنی جدید با مشکلات زیست محیطی و اداری مواجه است.
زمان درخشش۹ نقره است؟
بازار نقره نیز در نیمه نخست سال ۲۰۲۵، شاهد رشد بی سابقهای در تقاضای سرمایه گذاری بوده است. قیمت نقره اکنون بالای ۳۶ دلار در هر اونس تثبیت شده و از ابتدای سال حدود ۲۵ درصد رشد کرده است؛ رشدی که از سال ۲۰۱۰ تاکنون بی سابقه بوده است.
این روند صعودی موجب شده صندوقهای سرمایه گذاری (ETF) مبتنی بر نقره، به سود چشم گیری برسند. کارشناسان معتقدند روند صعودی قیمت نقره در نیمه دوم سال نیز ادامه خواهد داشت، زیرا سرمایه گذاران به دنبال داراییهای فیزیکی باارزشتر در شرایط ناپایدار اقتصادی هستند. رایان مک اینتایر، مدیر شرکت سرمایه گذاری Sprott، هشدار داد که شرایط مالی جهان نگران کننده است و این امر میتواند منجر به خروج سرمایه از بازار سهام و ورود به بازار فلزات گرانبها شود.
با رسیدن قیمت طلا به رکورد ۳۵۰۰ دلار در آوریل، نسبت طلا به نقره به بالای ۱۰۰ افزایش یافت که بسیار فراتر از میانگین تاریخی ۵۰ تا ۶۰ است. اگرچه این نسبت اکنون به ۹۱ کاهش یافته، اما همچنان بالاست. به گفته تحلیلگران، انتظار میرود قیمت نقره تا پایان سال به ۴۰ دلار برسد؛ به ویژه با توجه به رشد تقاضای صنعتی و کسری عرضه مداوم در بازار جهانی. بر اساس گزارش آوریل موسسه Metals Focus، بازار نقره در سال جاری با کمبود ۱۱۷ میلیون اونس مواجه خواهد بود.
منبع: اقتصاد آنلاین