چای ایرانی مرغوب: ویژگی‌ها و نکات مهم برای تشخیص کیفیت

یک متخصص علوم و صنایع غذایی اعلام کرد: چای ایرانی مرغوب باید دارای عطر و طعم طبیعی چای باشد و رنگ آن قهوه‌ای و با غلظت کم باشد.

محمد حسین عزیزی بیان کرد: عطر‌های طبیعی چای از پودر میوه مخروطی شکل کاج و گیاهی به نام برگاموت تهیه می‌شوند. از سوی دیگر، عطر‌های سنتزی شامل اسانس‌های میوه‌ای و شکلاتی هستند که متاسفانه بیشتر چای‌های عطری با اسانس‌های شیمیایی معطر می‌شوند و مصرف مداوم آن‌ها برای سلامتی مضر است.

خطرات مصرف چای‌های معطر شیمیایی

به گزارش خبرآنلاین، وی افزود: اغلب چای‌های درجه یک معطر بوده و عطر طبیعی چای را دارند. اما اگر منظور چای‌های معطری است که روی بسته‌بندی آن‌ها ذکر شده، باید بدانید که عطر چای به دو صورت طبیعی و مصنوعی استفاده می‌شود. عطر‌های طبیعی از پودر میوه مخروطی شکل کاج و گیاه برگاموت تهیه می‌شوند، در حالی که عطر‌های سنتزی شامل اسانس‌های میوه‌ای و شکلاتی هستند. متاسفانه، بیشتر چای‌های عطری با اسانس‌های شیمیایی معطر می‌شوند و مصرف زیاد آن‌ها برای سلامتی خطرناک است.

تفاوت چای ایرانی و خارجی

چای بومی ایران نیست و در دوره قاجار از هندوستان به ایران وارد شد. هنوز به طور قطعی نمی‌توان گفت چرا چای خارجی زوددم و پررنگ است، در حالی که چای ایرانی دیردم و کمرنگ است، زیرا تحقیقات کامل در این زمینه انجام نشده است. این متخصص اضافه کرد: ممکن است چای خارجی حاوی مواد رنگی و طعم‌دهنده باشد یا این که ایرانی‌ها هنوز در روش عمل‌آوری چای به مهارت خارجی‌ها دست نیافته‌اند.

از سوی دیگر فصل برداشت، شرایط آب و هوایی و نوع گونه گیاه هم می‌تواند تا حدودی در رنگ‌دهی و سرعت دم کشیدن چای تاثیرگذار باشد. به‌طور مثال چای بهاره ایرانی کمرنگ، اما معطرتر از چای برداشت شده در فصل پاییز است. بهترین و خوش طعم‌ترین چای ایرانی مربوط به چای بهاره است و بعد چای تابستان و پاییز قرار دارد. همچنین لازم است بدانید پررنگ یا کمرنگ بودن چای به معنای برتر بودن یک چای بر چای دیگر نیست.

انواع چای سیاه و کیفیت آن‌ها

دکتر عزیزی گفت: چای شکسته، برگی و قلمی بهترین انواع چای سیاه ایرانی هستند که پس از دم کشیدن، برگ‌های چای در قوری درشت و مسطح می‌شوند. چای کله مورچه و باروتی، چای درجه ۳ محسوب می‌شوند. چای دارجیلینگ و ارل‌گری نیز انواعی از چای سیاه هستند که بر اساس محل پرورش و تولید نام‌گذاری شده‌اند و باید با توجه به ذائقه انتخاب شوند.

دکتر عزیزی تأکید کرد: چای مرغوب ایرانی باید عطر و طعم طبیعی چای را داشته باشد و رنگ آن قهوه‌ای و با غلظت کم باشد. مزه آن باید گس و کمی تلخ باشد و بهتر است انواعی که روی بسته‌بندی آن‌ها درجه یک و دو قید شده، خریداری شوند.

به گفته این متخصص، قیمت بالای چای می‌تواند نشان‌دهنده مرغوبیت آن باشد، اما این معیار برای چای‌هایی که در مراکز غیرمعتبر عرضه می‌شوند، صدق نمی‌کند. بهتر است چای از برند‌های معتبر و شناخته‌شده تهیه شود و هرگز چای فله‌ای که کارشناسی نشده و اغلب غیربهداشتی است، خریداری نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا