فیبر غذایی؛ راهی ساده اما مؤثر برای کاهش چاقی در بزرگسالان
مطالعات جدید نشان میدهد که افزایش مصرف روزانه فیبر میتواند خطر چاقی و بسیاری از بیماریهای متابولیک را کاهش دهد، اما اغلب مردم هنوز به سطح توصیهشده نزدیک هم نمیشوند.

فقط چند گرم فیبر بیشتر در روز میتواند به میلیونها آمریکایی کمک کند تا از چاقی جلوگیری کنند و عمر طولانیتری داشته باشند. اما برای حداکثر محافظت به چه مقدار فیبر نیاز دارید؟
یک مطالعه اخیر در Frontiers in Nutrition، اثرات مصرف فیبر غذایی را بر بزرگسالان آمریکایی مبتلا به چاقی بررسی کرد و دریافت که مصرف بیشتر فیبر غذایی با خطر قابل توجهی کمتر چاقی در بین بزرگسالان همراه است، اگرچه نمیتوان علت آن را اثبات کرد.
همچنین بخوانید: هشدار متخصصان: لبنیات سنتی تهدیدی جدی برای سلامت عمومی!
چاقی و خطرات سلامتی
چاقی یک بیماری پزشکی است که با تجمع چربی بیش از حد بدن مشخص میشود. این یک بیماری متابولیکی است که افراد را در تمام سنین تحت تأثیر قرار میدهد و خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
در سال ۲۰۲۲، سازمان بهداشت جهانی تخمین زد که بیش از ۲.۵ میلیارد بزرگسال در سراسر جهان اضافه وزن دارند که تقریباً ۸۹۰ میلیون نفر از آنها چاق هستند. بنابراین، مداخلات مؤثر برای کاهش این مشکل چاقی جهانی فوراً مورد نیاز است.
مطالعات متعدد، اثربخشی مداخلات غذایی مختلف، از جمله رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات، مدیترانهای و گیاهخواری، را در دستیابی به مدیریت موثر وزن نشان دادهاند. ترکیبی از مداخلات تغذیهای و فعالیت بدنی برای درمان چاقی توصیه شده است.
در میان بسیاری از اجزای تغذیهای، فیبر غذایی به طور قابل توجهی سطح گلوکز و چربی خون را تنظیم میکند، سلامت روده را حفظ میکند و تحرک روده را تقویت میکند. طبق دستورالعملهای غذایی ۲۰۲۰-۲۰۲۵، به افراد زیر ۵۱ سال توصیه میشود روزانه ۲۵ و ۳۸ گرم فیبر غذایی برای زنان و مردان مصرف کنند. در میان افراد ۵۱ سال به بالا، مردان باید روزانه ۳۰ گرم و زنان باید ۲۱ گرم فیبر مصرف کنند.
شایان ذکر است که اکثر بزرگسالان آمریکایی این سطوح توصیه شده را رعایت نمیکنند. به طور خاص، حدود ۹۷٪ از مردان و ۹۰٪ از زنان کمتر از میزان توصیه شده مصرف میکنند. مصرف ناکافی فیبر غذایی، خطر عوارض قابل پیشگیری مرتبط با چاقی، مانند چربی خون بالا، دیابت، سندرم متابولیک و بیماری عروق کرونر قلب را افزایش میدهد.
تحقیقات همچنین نشان داده است که افزایش مصرف فیبر با کاهش مرگ و میر ناشی از همه علل و بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است، اگرچه این رابطه برای مرگ و میر ناشی از سرطان مشاهده نشده است. تعیین اینکه آیا مصرف کافی فیبر غذایی عواقب مرتبط با چاقی را کاهش میدهد یا خیر، ضروری است. این اطلاعات به دانشمندان کمک میکند تا مداخلات مؤثر مبتنی بر رژیم غذایی را برای کاهش چاقی و خطرات مرتبط با آن توسعه دهند.
منبع: شفقنا به نقل از مدیکال نیوز