مقاومت بازار خودرو در برابر کاهش قیمت دلار
به نظر می رسید با شروع روند ریزش نرخ ارز، قیمت ها در بازار خودرو نیز در این مسیر قرار بگیرد، اما افت حدود ۲۰ درصد قیمت ارز نسبت به اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری آنچنان تأثیری بر قیمت ها نداشته و پس از شوک اولیه، خریداران شاهد مقاومت بازار خودرو در برابر کاهش قیمت دلار شده اند.

برخلاف آنچه بسیاری از خریداران و مصرف کنندگان انتظار داشتند، بازار خودرو با افت و ریزش نرخ ارز چندان همراه نشده است. این در حالی است که قیمت دلار از بالای ۱۰۰ هزار تومان به زیر ۸۵ هزار توان رسیده است. با توجه به تبعیت بازار خودرو از نرخ ارز بسیاری باور داشتند که این موضوع به سرعت در قیمت ها تأثیر خواهد کرد. شوک اولیه قیمتی در اولین دور مذاکرات نیز این امیدواری را بیشتر کرده بود.
با این حال برخلاف این تصور و امید ایجادشده، قیمت ها آنچنان تحت تأثیر قرار نگرفته و بازار همچنان در همان محدوده قیمتی و در رکود به سر می برد. در این شرایط برخی کارشناسان به رغم تأثیرگذاری ارز بر قیمت ها، عوامل متعددی را برای این مقاومت مطرح می کنند.
به باور این بخش از کارشناسان بازار خودرو بیش از نرخ ارز از عرضه و تقاضا تبعیت می کند. در حال حاضر، کاهش تقاضا در ماههای ابتدایی سال و انتظار خریداران برای کاهش بیشتر قیمتها، باعث رکود در بازار شده است. همچنین اگرچه کاهش نرخ دلار میتواند به مرور زمان بر قیمت خودروهای وارداتی تأثیر بگذارد، اما این روند با تأخیر همراه است. البته در برخی موارد، کاهش قیمت خودروهای وارداتی با افت دلار همراه شده است، اما هنوز به کل بازار خودرو به خصوص محصولات تولید داخل سرایت نکرده است.
افزایش قیمت تمام شده
چراکه بخشی از قیمت خودروهای داخلی تحت تأثیر هزینههای تولید، از جمله مواد اولیه وارداتی است. این هزینه ها حتا با کاهش دلار، به دلیل تغییر نرخ محاسبه ارز حقوق ورودی منجر به افزایش قیمت تمام شده خواهد شد.
انتظار برای قطعی شدن
در همین حال بسیاری دو طرف عرضه و تقاضا از یک سو، در انتظار تعیین تکلیف تعرفه ها و از سوی دیگر، مشخص شدن نتایج مذاکرات هستند. در واقع دارندگان خودرو نمی خواهند با قیمت ها پایین عرضه کنند و خریداران در انتظار کاهش قیمت هستند.
به ساده تر بازار خودرو با توجه به تجربه سال های اخیر هم منتظر خبر قطعی مذاکرات و هم در انتظار ثبات در سیاست گذاری های داخلی است. ضمن به این نتیجه رسیده است که نوسان نرخ ارز بدون پشتوانه سیاسی، مقطعی است. به همین علت از اخذ تصمیمات شتابزده پرهیز می کنند. در همین حال بسیاری از عرضه کنندگان نیز برای جلوگیری از زیان احتمالی دادوستد را متوقف کرده اند.
بنابراین به نظر می رسد که حداقل تا اواسط ماه آینده و افزایش سنتی سالانه تقاضا، به احتمال زیاد بازار خودرو با وضعیت فعلی همراهی خواهد کرد، اما در عین حال فضای مذاکرات و پیامی که مخابره می کند، همچنان تأثیرگذار بوده و می تواند این روند را دستخوش تغییر کند.
همچنین ببینید: جک موتورز در نمایشگاه شانگهای ۲۰۲۵: رونمایی از پلتفرم انقلابی DEFINE
منبع: اسب بخار