تاثیر کاهش تعرفه واردات خودرو بر بازار چیست؟
سرانجام بعد از گذشت نزدیک به ۳ ماه از سال جاری، دولت از تعرفه های جدید عقب نشینی کرد و تعرفه های تعدیل شده را ابلاغ کرده است.

تعرفه واردات خودرو کاهش یافته و دولت در ظاهر از درآمدهای این بخش عقب نشینی کرده است. کمی بیش از ۲ میلیارد یورو نیز برای ورود ۹۰ هزار دستگاه خودروی خشک خارجی در نظر گرفته است. اما آیا این تعداد می تواند گره بازار را باز کند یا اینکه کاهش تعرفه واردات خودرو رفع تکلیف برای سکوت و جلوگیری از اعتراض است؟
بررسی تاثیرات کاهش تعرفه واردات خودرو
این موضوع با واکنش های مثبتی همراه شده است و به طور کلی بعضی از کارشناسان اعتقاد دارند که این اقدام منجر به کاهش قیمت خودروهای وارداتی میشود و رقابت بیشتری بین خودروسازان داخلی و خارجی ایجاد میکند. کاهش قیمت تمام شده این خودروها با توجه به نارضایتی مصرف کنندگان از کیفیت و قیمت محصولات داخلی، می تواند تقاضا برای خودروهای وارداتی را افزایش داده و تحرک بیشتری به داخلی ها بدهد. پیشتر عنوان می شد که همچنین اگر کاهش تعرفه قابل توجه باشد، ممکن است تقاضا برای خودروهای وارداتی افزایش یابد و فشار بر بازار خودروهای داخلی کم شود.
افزایش دور از انتظار قیمت خودرو در بازار
در همین حال بعضی از کارشناسان معتقد بودند که با کاهش تعرفه ها و افزایش تمایل به خرید این نوع خودروها و چرخش تقاضا به سمت آنان ممکن است باعث تعدیل قیمت محصولات داخلی شده و تولید کنندگان علاوه بر افزایش کیفیت برای حفظ رقابت پذیری قیمت ها را کاهش بدهند.
در همین حال معتقد بودند کاهش تعرفه ها می تواند به کاهش قیمتها و تعادل نسبی در بازار کمک کند. البته به باور آنها اگر موانعی مانند محدودیتهای ارزی، مشکلات گمرکی یا سیاستهای محدودکننده واردات وجود داشته باشد، اثر کاهش تعرفه ممکن است محدود باشد.
محدودیت های واردات خودرو
با این حال غیر از موارد یادشده محدودیت های دیگر واردات خودرو از جمله تعیین سقف تیراژ و ارز هم می تواند از اثرگذاری این واردات کاسته و نتیجه عکس داشته باشد. به بیان دیگر، گذشته از تأثیر تورم و نرخ ارز بر قیمت تمام شده، دولت در مجموع برای واردات ۹۰ هزار دستگاه خودرو برنامه ریزی کرده است. برای کلاس های مختلفی که براساس حجم موتور تقسیم شده اند نیز تعداد در نظر گرفته است.
شاید از یک منظر این اقدام و محدود کردن ها به دلیل جلوگیری از افزایش تقاضای ارز باشد، اما از منظر دیگر در بازاری که هنوز از ناترازی رنج می برد و نگاه مثبت و دلخوشی از محصولات تولید داخل ندارد، ۹۰ هزار دستگاه که ۱۳ هزار دستگاه آن نیز به بالای ۲۵۰۰ سی سی اختصاص یافته است، می تواند گره بازار را باز کند؟
در این شرایط به طور قطع، کاهش تعرفه واردات خودرو میتواند بخشی از راهکار برای بهبود بازار باشد، اما شرط کافی نمی تواند باشد. در واقع در کنار واردات بدون سقف و حد باید اصلاح ساختار تولید داخلی، شفافیت در قیمتگذاری، بهبود کیفیت محصولات داخلی نیز به طور همزمان انجام شود.
با این حال آنچه در آیین نامه جدید دیده می شود، به رغم تأثیر مثبت و قابل توجه در قیمت های تمام شده، نمی تواند اثر خاصی بر بازار داشته باشد. حتا این احتمال وجود دارد که در صورت عادی شدن داد و ستدها، این محدودیت ها به نوبه خود باعث افزایش عمومی قیمت ها شود. در هر صورت کاهش تعرفه ها را باید فال نیک گرفت که حداقل مانع از افزایش بیش از ۱۰۰ درصد قیمت ها در بازار خواهد شد.
منبع: اسب بخار