آیا توت های تهران سرطان زا هستند؟
درختان توت بخش مهمی از فضای سبز پایتخت در سالیان اخیر بودهاند و مردم نیز معمولا از میوه این درختان در فصل گرما استفاده میکنند. اما اخیرا شایعاتی درباره سرطان زا بودن توت های تهران شکل گرفته است. این ماجرا چقدر جدی است؟

کاشت درختهای توت در تهران از اوایل دهه ۹۰ به عنوان یک طرح شهری آغاز شد. با وجود این حدود ۸ سال پیش بود که شهرداری تهران تصمیم به بازنگری در این طرح گرفت و دلیل این موضوع را خطرات درختان توت برای سلامتی پایتختنشینان عنون کرد.
برخی از کارشناسان از حدود یک دهه پیش با انتقاد به طرح کاشت درختان توت در تهران، این موضوع را یک کار غیرکارشناسی و عامل شیوع آفت سفیدبالک عنوان کردند.
از سوی دیگر، اخیرا وزارت بهداشت نیز اعلام کرده که شهروندان تهرانی برای جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریهای گوارشی، بهتر است از مصرف میوه درختان توت تهران خودداری کنند. این تنها مشکل درختان توت نیست و لگدشدن میوههای ریختهشده آنها در پیادهروها و خیابانها، خود عامل جذب آفات و حشرات دیگری میشود که میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
توت های تهران سرطان زا است
مهدی احمدی، دانشآموخته بیوتکنولوژی پزشکی میگوید «آلودگیهایی نظیر گازهای گوگردی، دیاکسید نیتروژن و اکسید سولفات که در هوای تهران وجود دارند، روی میوه درختان توت مینشینند. حتی اگر این میوهها شسته شوند، باز هم میتوانند موجب ورود ترکیبات سمی به بدن شوند که در بدن واکنشهایی ایجاد میکنند که حاصل آنها رادیکالهای آزاد است؛ ترکیباتی که یکی از عوامل اصلی ابتلا به سرطان هستند. همچنین، مصرف این میوهها میتواند موجب ابتلا به بیماریهای انگلی و گوارشی شود.»
به گفته این کارشناس، مصرف توتهایی که از سطح خیابانها جمعآوری میشود، تنها منجر به یک مسئله تنفسی یا بهداشتی ساده نمیشود، بلکه میتواند پیامدهای جدیتری به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر، افتادن توتهای رسیده روی زمین موجب جذب حشرات ریز و مزاحمی میشود که برخی از آنها از طریق دهان، بینی، چشم یا گوش وارد بدن شهروندان شده و موجب بروز مشکلات تنفسی و آلرژیهای شدید خواهند شد. مضاف بر اینکه شهروندان از افزایش این حشرات در فصل بهار و تابستان شکایت دارند.
در گذشته شهرداری تهران با نوعی چسب سفید رنگ به دور تنه درختان توت سعی کرده مانع از رشد برخی حشرات از جمله مگس سفید و تخمگذاری آنها شود. با این حال، به گفته شهروندان، در سالهای اخیر و بهویژه در دوره مدیریت فعلی شهرداری، این اقدام متوقف شده و بیتوجهی به این موضوع مشکلات زیستمحیطی و بهداشتی بسیاری را در پی داشته است.
کارشناسان هشدار میدهند که اگر رسیدگی مناسبی به وضعیت این درختان صورت نگیرد، شاهد افزایش ابتلا به بیماریهای گوارشی، تنفسی و حتی سرطان در میان شهروندان خواهیم بود. از این رو، انتظار میرود شهرداری تهران با همکاری نهادهای مرتبط، هر چه سریعتر برای کنترل آلودگیها و اصلاح وضعیت درختان کهنسال توت در سطح شهر اقدام کند.
منبع: رویداد۲۴