۵ سوالی که علم هنوز نتوانسته توضیحی برای آنها ارائه کند!
با تمام پیشرفتهای علمی، هنوز رازهای بزرگی وجود دارند که بدون پاسخ ماندهاند. برخی از پدیدهها چنان پیچیدهاند که حتی پیشرفتهترین نظریهها نیز قادر به توضیح کامل آنها نیستند. هر کشف جدید، در کنار حل برخی معماها، پرسشهای تازهای را مطرح میکند. آیا علم روزی قادر خواهد بود به همه این اسرار پاسخ دهد، یا همیشه بخشهایی از جهان برای ما ناشناخته خواهند ماند؟

تحریریه حرف مرد- امیررضا منعمی: در حالی که علم در کشف قوانین طبیعت و توضیح بسیاری از پدیدهها موفق بوده است، هنوز برخی پرسشهای اساسی بدون پاسخ قطعی باقی ماندهاند. برخی از این معماها چنان پیچیده و اسرارآمیزند که حتی با پیشرفتهای علمی امروز نیز، پاسخی روشن برای آنها یافت نشده است.
چرا ما خواب میبینیم؟ آیا خوابها تنها بازتابی از ضمیر ناخودآگاه ما هستند یا کارکردی فراتر از آن دارند؟ آفرینش جهان چگونه رخ داده است؟ آیا نظریههای کیهانشناسی کنونی میتوانند توضیحی جامع از آغاز هستی ارائه دهند؟ دژاوو چیست و چرا برخی افراد احساس میکنند لحظاتی را از قبل تجربه کردهاند؟ جاذبه چگونه دقیقاً کار میکند و چرا همچنان یکی از اسرار بزرگ فیزیک باقی مانده است؟ و در نهایت، مفهوم زمان چیست؟ آیا زمان تنها یک توهم ذهنی است، یا واقعیتی بنیادین در ساختار کیهان؟
در این مقاله، به بررسی این پنج پرسش شگفتانگیز میپردازیم—سوالاتی که علم هنوز نتوانسته پاسخی قطعی برای آنها ارائه دهد.
۱. چرا ما خواب میبینیم؟
رؤیاها از دیرباز یکی از اسرارآمیزترین جنبههای ذهن انسان بودهاند. چرا هنگام خواب، مغز ما تصاویری بهظاهر بیارتباط را ترکیب کرده و داستانهایی خلق میکند؟ نظریههای متعددی درباره علت خواب دیدن وجود دارند، اما هنوز هیچ توضیح قطعی ارائه نشده است.
برخی دانشمندان معتقدند که خوابها نقش مهمی در پردازش اطلاعات و تثبیت حافظه دارند. به بیان دیگر، مغز در هنگام خواب دیدن، خاطرات و تجربیات روزانه را مرتب میکند و آنها را در ساختار ذهنی ما جای میدهد. نظریه دیگر بیان میکند که خوابها روشی برای شبیهسازی موقعیتهای خطرناک هستند تا ذهن ما بتواند بدون مواجهه واقعی، نحوه برخورد با چالشهای زندگی را تمرین کند.
از سوی دیگر، نظریه روانکاوی فروید، خواب دیدن را بازتابی از امیال ناخودآگاه میداند. او معتقد بود که ذهن انسان در خواب تلاش میکند امیال سرکوبشده را به شکلی نمادین آشکار کند. در مقابل، برخی عصبشناسان بر این باورند که خواب دیدن نتیجه فعالیتهای تصادفی مغز است و هیچ هدف خاصی ندارد.
با وجود تحقیقات گسترده، هنوز مشخص نیست که چرا مغز انسان این تصاویر و داستانها را خلق میکند و چه نقش دقیقی در زندگی ما دارند. این سؤال همچنان یکی از معماهای بزرگ علم باقی مانده است.
۲. آفرینش جهان چگونه بوده است؟
یکی از بنیادیترین سؤالاتی که ذهن بشر را از دیرباز به خود مشغول کرده، نحوه آغاز جهان است. نظریه «مهبانگ» (بیگبنگ) محبوبترین توضیح علمی درباره منشأ جهان است که بیان میکند حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش، تمام ماده و انرژی کیهان از یک نقطه بسیار متراکم و داغ به وجود آمده و در حال گسترش است.
هرچند این نظریه شواهد قانعکنندهای دارد، اما همچنان پرسشهایی بیپاسخ باقی ماندهاند. برای مثال، قبل از بیگبنگ چه بوده است؟ آیا جهان از هیچ به وجود آمده یا پیش از آن، کیهانی دیگر وجود داشته است؟ برخی دانشمندان نظریه «جهانهای موازی» را مطرح کردهاند که بر اساس آن، جهان ما ممکن است یکی از بیشمار جهانهایی باشد که بهطور پیوسته در حال ایجاد و نابودیاند.
از سوی دیگر، نظریههای کوانتومی پیشنهاد میکنند که شاید قوانین فیزیک در آغاز جهان متفاوت بوده باشند، و شاید حتی مفهوم «آغاز» در این بستر معنای متفاوتی داشته باشد. تاکنون، پاسخ قطعی برای این پرسش وجود ندارد و همچنان یکی از مرموزترین موضوعات علم محسوب میشود.
همچنین بخوانید: آیا میتوان مرگ را شکست داد؟
۳. دژاوو چیست؟
تقریباً همه ما حداقل یک بار در زندگی احساس کردهایم که لحظهای خاص را قبلاً تجربه کردهایم، درحالیکه میدانیم چنین چیزی ممکن نیست. این پدیده که به «دژاوو» معروف است، یکی از اسرار عجیب ذهن انسان است که هنوز توضیح علمی قطعی برای آن وجود ندارد.
برخی پژوهشگران معتقدند که دژاوو نتیجه خطای پردازش مغز است. به این معنا که مغز به اشتباه، یک تجربه جدید را در دسته خاطرات گذشته قرار میدهد و باعث میشود احساس کنیم که قبلاً آن را تجربه کردهایم. نظریه دیگری بیان میکند که دژاوو ممکن است نتیجه عملکرد ناهماهنگ دو نیمکره مغز باشد، بهطوریکه یکی از نیمکرهها لحظهای زودتر از دیگری اطلاعات را پردازش کرده و حس آشنایی ایجاد میکند.
در مقابل، برخی محققان پیشنهاد میکنند که دژاوو ممکن است به نحوی به حافظه ناخودآگاه مرتبط باشد. شاید ما در گذشته، موقعیتهایی مشابه را دیدهایم (مثلاً در فیلمها یا خوابهایمان) و اکنون بدون آنکه آگاه باشیم، مغزمان آنها را به یاد میآورد.
بااینحال، هنوز هیچ توضیح قانعکنندهای برای این پدیده وجود ندارد و دژاوو همچنان یکی از رازهای ذهن انسان باقی مانده است.
۴. جاذبه چگونه کار میکند؟
جاذبه یکی از چهار نیروی بنیادی طبیعت است که جهان را در کنار هم نگه میدارد، اما هنوز بهطور کامل درک نشده است. نیوتن نخستین کسی بود که جاذبه را بهعنوان نیرویی که اجرام را به سمت یکدیگر میکشد، توصیف کرد، اما این نظریه پاسخی برای چگونگی عملکرد آن ارائه نمیداد. بعدها، اینشتین با نظریه نسبیت عام، جاذبه را به انحنای فضا-زمان نسبت داد، اما هنوز هم سؤالات بیپاسخی باقی مانده است.
یکی از بزرگترین معماها این است که چرا جاذبه در مقایسه با سایر نیروهای بنیادی (مانند الکترومغناطیس) بسیار ضعیفتر است. همچنین، هنوز مشخص نیست که آیا جاذبه را میتوان در سطح مکانیک کوانتومی توضیح داد یا خیر. تلاشها برای ادغام نظریه گرانش اینشتین با فیزیک کوانتومی تاکنون بینتیجه بوده است و این پرسش که چرا جاذبه به این شکل عمل میکند، همچنان بیپاسخ باقی مانده است.
۵. مفهوم زمان به چه معناست؟
زمان، یکی از اساسیترین مفاهیمی است که زندگی ما را شکل میدهد، اما ماهیت واقعی آن هنوز مشخص نیست. آیا زمان یک پدیده مستقل است یا تنها یک توهم ذهنی؟
فیزیک کلاسیک زمان را بهعنوان یک بعد خطی در نظر میگیرد که از گذشته به آینده جریان دارد. اما نظریه نسبیت اینشتین نشان داد که زمان میتواند با سرعت حرکت و نیروی جاذبه تغییر کند. برای مثال، در نزدیکی یک سیاهچاله، زمان کندتر از سایر نقاط کیهان میگذرد.
در مکانیک کوانتومی، برخی نظریهها بیان میکنند که زمان ممکن است صرفاً یک خاصیت emergent (پدیداری) باشد، نه یک مفهوم بنیادی. همچنین، برخی دانشمندان معتقدند که شاید زمان وجود نداشته باشد و تنها محصول درک انسان از تغییرات جهان باشد.
با وجود تمام این نظریهها، هنوز مشخص نیست که زمان دقیقاً چیست و آیا میتوان آن را بهطور کامل در چارچوب قوانین فیزیک توضیح داد یا خیر. این پرسش همچنان یکی از پیچیدهترین معماهای علم باقی مانده است.
اما زمان وجود دارد چون در قرآن گفته شده پیشینیان و آیندگان و زمان وقوع قیامت و آفرینش انسان در شش یوم و اینکه شیطان هفتصد سال خدا رو عبادت کرد حتی استفاده از کلمات مخلدون و ازل و ابد یعنی زمان وجود دارد حالا درک زمان مهمه که در کالبد جسم باشی یا خارج از جسم در برنامه زندگی پس از زندگی تجربه گرهایی بودن که مثلا چند روز کما رفته بودن اما به اندازه چند قرن توی حالت بدون جسم زندگی کرده بودن و حوادث قرنهای قبل و آینده رو دیده بودن
به نظر من مهم ترین سوال اینه که خدایی وجود دارد.دنیایی پس این دنیا هست؟حالا اگر نباشه چی ؟یعنی همین یه بار میخواستیم بیایم تو این دنیا اونم اینجوری !!آیا اجنه وجود دارد؟
دستگاه پیشرفته اسکن مغزی در مورد خواب دیدن ابهامات را کاملا رفع کرده و اکنون خواب دیدن از وضعیت رازگونه به دانش قطعی بدل شده و نظرات پیشین متخصصین اعصاب را تائید کرده است. خواب دیدن چیزی جز فرایند پردازش اتفاقاتی میلیون ها تصورات همگون یا ناهمگون نیست که بطور اتفاقی به هم میچسبند و سناریوی تحریف شده از واقعیت ارائه میدهند که ممکن است بصورت نادر گاهی با رخدادهای واقعی منطبق باشند. غالباََ محتوای خواب دیدن با خلق بالا یا پائین همسو هستند.یعنی هنگامی که با خشنودی میخوابیم به احتمال زیاد ذهنمان رویاهای دلنشین می آفریند و آنگاه که قبل از خواب تجربه ای نگران کننده داشته باشیم تصوراتمان در خواب متاثر از تجربه و اندیشه ناخوشایند به احتمال بالا بصورت درجاتی از کابوس نمودار میشود. اما در مورد درک سایر ابهامات مطروحه، اندیشه انسان با چالش های جدی مواجه است همانطور که فرضیات علمی یا فلسفی در مورد چگونگی خلقت در سیاره زمین و بخصوص آفرینش انسان هنوز بطور قطعی مورد تائید دانشمندان قرار نگرفته است.
مگه کارتون درون و بیرون رو ندیدید ؟ پس ببینید🤣🤭
مطلب جالبی بود به نظر من وجود روح را هم به این مورد اضافه کنید .ولی هم چنان که دوست عزیزمون گفتند جواب سوالاتی را که بشر باید بداند همه در قرآن هستند
با سلام
در قرآن کریم در مورد تشکیل زمین و کرات به صراحت در آیات مختلف توضیح داده شده است
و حتی در خصوص مسایل زمان و رویا
چشم عباس آقا
وقتی مغز هنوز بطور کامل در حالت آسودگی و خواب قرار نگرفته خواب میبینیم
مغز هنوز فعاله و کار میکنه و منتظره حرکت و دستوری هست ولی ما خوابیم
اون پس از ساعت ها “هیچ اتفاقی نیفتادن” شروع میکنه به فکر کردن چون کار دیگه ای نمیتونه بکنه و این باعث میشه خواب ببینیم.
دژاوو هم بر اثر باگ ذهن اتفاق میافته یک لحظه اشتباه و باگ ذهن
مرسی دانشمند
ولی این درک توعه
من خوابی رو دیدم که بعد از چند روز واقعی شده
فکرنکنم دژاوو طوری که تو میگی باشه
قرآن و دین مبین اسلام و ائمه اطهار جواب تمام این قبیل سوالها را برای ما به روشنی بیان کرده اند .با تحقیق در مورد آیه های قرآنی بحث خواب دیدن و وجود روح در بدن بحث جهانهای موازی و بهشت و جهنم و برزخ بحث ستونهای نامریی در آسمان و جاذبه وحتی پیدایش زمین و جهان و …همه در قرآن کریم نهج البلاغه و .. به آن اشاره شده است .ان فی خلق السماوات والارض واختلاف الیل و النهار لایات الاولی الباب ( همانا در آفرینش آسمانها و زمین و اختلاف شب و روز نشانه هایی است برای آنان که می اندیشند ) 🌹🌹🌹
زمان درمکان واقع شده ومکان درزمان واین دومکمل هم هستند آنچه درک انسان اززمان است یک عقب گردذهنیست وپیش ازپیدایش مکان زمان وجود نداشته و واقع نبوده درصورت وجود ۳عامل میتوان زمان رادرک کرد. اول ذهن دوم مکان واقع وسوم حرکت ولی هیچگاه ریاضیات فیزیک نمی توانند زمان راحلاجی کنند وفقط ذهن انسان که یک پدیده متافیزیک میباشد قادر به درک زمان می باشد.
تو اول واسشون رو یاد بگیر که چطور نوشته میشه بعد حرف بزن