فضاحت جدید در ارتش بریتانیا: ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها

یک گزارش جدید از ناکامی ناوگان F35 بریتانیا در انجام مأموریت‌ها پرده برداشته است. بر اساس این گزارش، هزینه‌های نگهداری این جنگنده‌ها برای دولت انگلیس بیش از منافع آن‌هاست.

تحریریه حرف مرد: علی شاهرخ- سازمان ملی حسابرسی دولت بریتانیا (NAO)، در گزارشی از ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها پرده برداشته است.

بر اساس این گزارش، این عملکرد ضعیف در حالی است که انتظارات این کشور از ۳۷ فروند جنگنده رادارگریز خود به‌صورت چشمگیری کمتر از هدف جهانی تعیین‌شده برای تمامی هواپیماهای اف-۳۵بی است که توسط نیروی تفنگداران دریایی آمریکا نیز به‌کار گرفته می‌شوند.

این گزارش رسمی نشان می‌دهد که ناوگان چندمیلیارد پوندی جنگنده‌های F-35 بریتانیا تنها در یک‌سوم مواقع قادر به انجام تمامی مأموریت‌های مورد نیاز خود است. دلیل این موضوع نیز کمبود مهندسان، کمبود قطعات یدکی و میزان بالاتر از حد انتظار خوردگی در محیط دریایی بریتانیا اعلام شده است.

هزینه های کلان برای جنگنده های به درد نخور!

بر اساس آمارها، وزارت دفاع بریتانیا (MoD) تاکنون حداقل ۱۱ میلیارد پوند برای این برنامه که از دهه ۱۹۹۰ با رهبری شرکت آمریکایی لاکهید مارتین و در همکاری با آمریکا و چند کشور دیگر آغاز شد هزینه کرده است. البته آمریکا اصلی‌ترین بهره‌بردار این هواپیماهاست و کنترل اصلی پروژه را در دست دارد.

دفتر ملی حسابرسی در گزارشی انتقادی پیش‌بینی کرده است که هزینه کلی ناوگان F-35های بریتانیا در صورت خرید ۱۳۸ فروند هواپیمای مقرر و نگهداری آن‌ها تا سال ۲۰۶۹ به ۷۱ میلیارد پوند خواهد رسید که این رقم شامل هزینه‌های پرسنل و پشتیبانی نیز می‌شود.

ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها
ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها

این گزارش همچنین اعلام می‌کند که برآوردی که وزارت دفاع در نهایت ارائه کرده، کمی کمتر و حدود ۵۷ میلیارد پوند بوده، اما این رقم هزینه‌های پشتیبانی همچون سوخت و زیرساخت‌ها را درنظر نگرفته است.

در همین خصوص، گرت دیویس، رئیس دفتر ملی حسابرسی، می‌گوید: «برنامه F-35 توانمندی‌های به‌مراتب بهتری ارائه می‌دهد و منافع اقتصادی قابل توجهی برای بریتانیا به همراه دارد. اما این منافع به دلیل تأخیرها، کمبود زیرساخت و کمبود نیروهای متخصص به‌طور کامل محقق نشده‌اند. اکنون وزارت دفاع باید تصمیم بگیرد که منابع خود را چگونه اولویت‌بندی کند تا توانمندی این ناوگان به‌گونه‌ای بهبود یابد که بیشترین بهره را برای بریتانیا به همراه داشته باشد.»

در بازه زمانی اکتبر ۲۰۲۴ تا ژانویه ۲۰۲۵ ، هیچ هواپیمایی برای انجام هیچ مأموریتی در دسترس نبوده، زیرا کل ناوگان اف ۳۵ در حال تعمیر و نگهداری بوده‌اند.

البته این نرخ از آن زمان به‌طور موقت بهبود یافته، زیرا بسیاری از جنگنده‌ها در عملیات اعزامی به آسیا، به ناو هواپیمابر HMS Prince of Wales نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا پیوستند. اما انتظار نمی‌رود این عملکرد بهبود‌یافته، پایدار باقی بماند.

در بخش دیگری از گزارش مذکور تاکید شده:

«مشکلات بریتانیا عمدتا ناشی از روند کند تعمیر و نگهداری، کمبود قطعات یدکی و همچنین مشکل جدیدی به نام خوردگی بالاتر از حد انتظار در محیط‌های دریایی است.»

دفتر ملی حسابرسی همچنین به مشکل دیگری اشاره کرد که توان تهاجمی جنگنده‌های F-35 بریتانیا را کاهش داده است. این گزارش تأکید کرد که در تامین موشک‌هایی که می‌توانند اهداف را از فاصله‌ای امن هدف قرار دهند، تاخیر به‌وجود آمده است.

در حال حاضر، جنگنده‌های F-35 بریتانیا تنها به بمب مجهز هستند؛ به این معنی که برای اصابت به هدف، باید مستقیما بر فراز آن پرواز کنند. این امر احتمال دیده شدن توسط سامانه‌های پدافند هوایی دشمن و سرنگونی هواپیما را با وجود ویژگی رادارگریزی افزایش می‌دهد.

طبق گزارش NAO، برنامه‌ای برای نصب تسلیحات موسوم به «استندآف» (stand-off weapons) بر روی این جنگنده‌ها وجود دارد، اما تا دهه ۲۰۳۰ اجرایی نخواهد شد.

ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها
ناکامی ناوگان F35 در انجام مأموریت‌ها

گفتنی است، بریتانیا اعلام کرده که قصد دارد در مجموع ۱۳۸ فروند جنگنده F-35 خریداری کند، اما تاکنون تنها خرید ۴۸ فروند از نوع B را خریداری کرده است. این نوع از عرشه ناو هواپیمابر قابل پرواز است، اما برد کمتری نسبت به مدل A (نسخه زمینی) دارد.

از این تعداد، ۳۸ فروند تحویل داده شده و ۱۰ فروند دیگر در سفارش است. با این حال، یکی از هواپیماها در یک سانحه از دست رفته و در نتیجه، تعداد فعلی ناوگان به ۳۷ فروند رسیده است.

از طرف دیگر روند تحویل با تاخیر همراه بوده، که عمدتا ناشی از تصمیمات بریتانیا برای کند کردن روند خرید طی ۱۵ سال گذشته به‌منظور صرفه‌جویی در هزینه‌ها بوده است. اما این صرفه‌جویی، در واقع وضعیت کاذبی ایجاد کرده، زیرا هزینه کلی را افزایش داده و روند دستیابی به این قابلیت حیاتی را کند کرده است.

دولت ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد دست‌کم ۱۲ فروند F-35A را نیز در خرید بعدی خود بگنجاند. این هواپیماها توانایی حمل بمب هسته‌ای در چارچوب مأموریت‌های ناتو را نیز خواهند داشت.

منبع: sky

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا