امکان فروش برق و گاز صرفه جویی شده در بورس فراهم می‌شود

مدیرعامل بورس انرژی، با اشاره به صدور گواهی صرفه جویی انرژی، از فراهم شدن امکان فروش برق و گاز صرفه جویی شده در بورس خبر داد.

محمدنظیفی، مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به عرضه گواهی صرفه‌جویی انرژی توسط این ارگان، از امکان معامله و فروش برق و گاز صرفه جویی شده در بورس انرژی خبر داد.

به گفته آقای نظیفی، گواهی صرفه‌جویی را یک ورقه مالی قابل معامله معرفی کرد و گفت مانند سایر ابزارهای مالی، این گواهی نیز دارای بازار ثانویه بوده و نشا‌ن‌دهنده ظرفیت صرفه‌جویی در حامل‌های انرژی، آب و دیگر منابع تعریف‌شده در اساسنامه بورس انرژی ایران است.

گواهی صرفه جویی انرژی چیست؟

به بیان ساده، این ابزار نوعی تخصیص و بازتخصیص ظرفیت است. به عنوان مثال، اگر یک صنعت یا شرکت اقتصادی پروژه‌ای برای صرفه‌جویی در مصرف گاز اجرا کند، یا در بخش کشاورزی با استفاده از روش‌های نوین آبیاری و کشت بهینه در مصرف آب صرفه‌جویی شود، ظرفیت صرفه‌جویی‌شده می‌تواند به صورت گواهی صادر و در بازار عرضه شود. این نوع گواهی‌ها، “گواهی صرفه‌جویی محقق‌شده” نامیده می‌شوند.

نظیفی افزود که این ابزار، پیش‌بینی و مدیریت بهتر تقاضای برق و گاز را تسهیل می‌کند. گواهی‌های صرفه‌جویی شاخص‌پذیر بوده و به شرکت‌ها اجازه می‌دهند مصرف خود را بر اساس ساعات یا شرایط کم‌هزینه‌تر تنظیم کنند که منجر به منافع اقتصادی قابل توجهی می‌شود. همچنین، وجود این گواهی‌ها در بورس انرژی به عرضه‌کنندگان مانند شرکت‌های آب و فاضلاب، شرکت ملی گاز و شرکت‌های توزیع کمک می‌کند تا الگوی تقاضا را در بازه‌های زمانی مختلف تحلیل و مدیریت کنند.

اهمیت و کارایی گواهی‌های صرفه‌جویی

این سازوکار، تخصیص و بازتخصیص بهینه منابع طبیعی کشور مانند برق و گاز را به دنبال دارد؛ منابعی که در حال حاضر با عدم توازن مواجه هستند. با کشف قیمت اقتصادی واقعی این منابع از طریق این ابزارها، مشکل عدم توازن می‌تواند جای خود را به تخصیص کارآمدتر منابع بدهد.

در صنعت گاز، پتروشیمی‌ها به عنوان مصرف‌کنندگان گاز هم به عنوان سوخت و هم خوراک، از مهم‌ترین مخاطبان این ابزار هستند. همچنین، شرکت‌هایی که مدل کسب‌وکارشان بر پایه قیمت‌های حمایتی حامل‌های انرژی شکل گرفته، می‌توانند از این گواهی‌ها بهره‌مند شوند.

نحوه عملکرد گواهی صرفه‌جویی در صنعت گاز

گواهی صرفه جویی گاز به دو دسته تعلق می‌گیرد: شرکت‌هایی که خود مصرف‌کننده گاز هستند و پروژه صرفه‌جویی اجرا می‌کنند و سرمایه‌گذارانی که در پروژه‌های صرفه‌جویی انرژی مشارکت می‌کنند.

این گواهی‌ها به شرکتی که موفق به کاهش مصرف شده، تخصیص می‌یابد و شرکت می‌تواند آن را در بازار عرضه کرده و از منافع اقتصادی ناشی از صرفه‌جویی بهره‌مند شود. در مقابل، شرکت‌هایی که نیاز به مصرف بیشتری دارند، خریدار این گواهی‌ها خواهند بود. به این ترتیب، دو گروه وارد بازار می‌شوند: گروهی که صرفه‌جویی کرده و از فروش گواهی سود می‌برند و گروهی که تقاضای مازاد دارند و از طریق خرید گواهی، نیاز خود را تأمین می‌کنند.

منبع: اقتصادآنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا