کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی

جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران از بازار کار حاکی از کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی است.

بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار از بازار کار، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان آموزش عالی در بهار امسال به ۱۰.۴ درصد رسیده است. بررسی روند نرخ بیکاری این گروه نشان می‌دهد سیر آن در چند سال اخیر به‌طور دائم نزولی بوده است. اگر به نیمه پر لیوان نگاه کنیم، این رخداد می‌تواند اتفاق مثبتی باشد، ولی این روند کاهشی نیمه تاریک دیگری نیز دارد.

کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی

در ادبیات بازار کار افراد ۱۵ ساله و بیشتر جزء جمعیت حاضر در سن کار به حساب می‌آیند که به دو بخش فعال و غیر فعال تقسیم می‌شود؛ افرادی که بنا به هر دلیل تمایل به اشتغال ندارند در جمعیت غیر فعال قرار دارند و افرادی که شاغل یا در جستجوی کار هستند ولی موفق به پیدا کردن آن نمی‌شوند (بیکاران) جمعیت فعال را تشکیل می‌دهند.

بسیاری از مردم با هدف ورود به بازار کار در دانشگاه‌ها تحصیل می‌کنند. بر اساس آخرین داده‌های مرکز آمار، نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان آموزش عالی در بهار ۱۴۰۴ به ۱۰.۴ درصد رسیده است. این رقم کمترین نرخ بیکاری این قشر در حداقل ۸ بهار گذشته است.

کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی
کاهش نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی

مسیر طی شده توسط فارغ‌التحصیلان در بازار کار

به گفته متخصصین بازار کار، سال‌های ۹۷ و ۹۸ دوره رونق بازار کار شناخته می‌شود؛ چرا که در این سال‌ها بالاترین نرخ بیکاری تحصیل‌کردگان در این دوره مشاهده می‌شود. این رقم می‌تواند نشان‌دهنده ورود تعداد زیادی نیروی کار به بازار باشد که در جستجوی کار بودند. از آنجایی که پیش از این دوره همزمان با بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور، چشم‌انداز مردم از اقتصاد مثبت شد و تعداد زیادی از افراد اشتیاق ورود به بازار کار را پیدا کردند. ولی بازار کار ایران ظرفیت جذب این حجم از نیروی کار مشتاق را نداشت و افراد تحصیل‌کرده نیز از این قائده مستثنی نبودند. به همین دلیل نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان به رقم قابل توجه ۱۷.۹ درصد در بهار ۱۳۹۷ رسیده است.

با آغاز همه‌گیری کرونا، بسیاری از کسب‌وکارها تعطیل شدند و بخش قابل توجهی از شاغلان کشور مجبور به ترک شغل خود شدند. به همین دلیل نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان آموزش عالی ۳.۳ واحد درصد کاهش یافته و به ۱۳.۵ درصد کاهش یافته است.

با وجود به پایان رسیدن همه‌گیری کرونا، نرخ بیکاری تحصیل‌کردگان در فصل بهار چند سال گذشته به‌طور مداوم در حال کاهش بوده است. شاید این اتفاق مثبتی به‌نظر برسد، ولی سوی تاریک این روند نزولی می‌تواند ناامید شدن نیروی کار تحصیل‌کرده از پیدا کردن شغل و خروج وی از بازار کار باشد؛ اتفاقی که البته برای بررسی دقیق‌تر آن نیاز به مطالعه نرخ مشارکت این گروه از افراد در سن اشتغال است. آن چه که در این خصوص مورد تایید کارشناسان  است این است که  با وجود کاهش نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، نرخ فعلی همچنان بسیار بالاتر از استاندارد کشورهای توسعه یافته است.

منیع: اکوایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا