خودتان را گول نزنید؛ رنگ ارغوانی چیزی بیش از یک توهم ذهنی نیست!
از نظر علمی، رنگ ارغوانی به عنوان یک واقعیت بیرونی وجود خارجی ندارد. اما ذهن ما چگونه این رنگ محبوب را خلق کرده و در دایره ادراک ما قرار میدهد؟

رنگ ارغوانی در طبیعت وجود خارجی ندارد. در واقع مغز انسان با خلق رنگ ارغوانی یکی از شگفتانگیزترین عملکردهای خود را به نمایش گذاشته است.
معمای رنگ ارغوانی
دیجیاتو نوشت: رنگ ارغوانی ویژگی منحصر به فردی دارد که آن را از دیگر رنگها متمایز میکند: این رنگ ساخته و پرداخته ذهن ماست و در واقعیت فیزیکی وجود ندارد. در واقع مغز انسان با دور زدن محدودیتهای ادراکی خود، این رنگ خیالی را خلق میکند.

برای درک منشأ رنگ ارغوانی، باید ابتدا با عملکرد چشم و مغز آشنا شویم. نور که در واقع تشعشعات الکترومغناطیسی است، به صورت امواج به زمین میرسد. چشم انسان تنها قادر به دیدن بخش کوچکی (حدود ۰.۰۰۳۵ درصد) از این طیف گسترده است که به آن طیف مرئی میگویند.
رنگینکمان نمونه آشنا از طیف مرئی است که شامل رنگهای قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش میشود. نکته جالب اینجاست که آنچه در انتهای رنگینکمان میبینیم بنفش است، نه ارغوانی. این دو رنگ درک کاملاً متفاوتی در مغز ایجاد میکنند.
بیشتر بخوانید: رنگی تازه کشفشده که فقط ۵ نفر آن را دیدهاند! با رنگ «اولو» آشنا شوید!
مکانیسم تشخیص رنگها در چشم
درک رنگها با سلولهای مخروطی چشم آغاز میشود. انسانها معمولاً سه نوع سلول مخروطی دارند که به طولموجهای بلند (قرمز)، متوسط (سبز) و کوتاه (آبی) حساس هستند. وقتی نور به چشم میرسد، ترکیبی از این مخروطها فعال شده و پیامهایی به مغز ارسال میکنند.

اما رنگ ارغوانی زمانی دیده میشود که هم مخروطهای حساس به طولموج بلند (قرمز) و هم مخروطهای حساس به طولموج کوتاه (آبی) تحریک شوند. از آنجا که این دو رنگ در دو انتهای طیف مرئی قرار دارند، مغز برای حل این تناقض دست به ابتکار جالبی میزند و رنگ ارغوانی را خلق میکند!
به عبارت دقیقتر، مغز با خم کردن طیف خطی رنگها به شکل دایره، قرمز و آبی را در کنار هم قرار میدهد و رنگ جدیدی به نام ارغوانی خلق میکند. به این ترتیب، رنگ ارغوانی به عنوان یک رنگ غیرطیفی شناخته میشود، برخلاف بنفش که یک رنگ طیفی است.

در واقع توهمنیست برداشت مغز از یک واقعیت بیرونی درک شده است در واقع تیتر اشتباهه و جنبه جذب خواننده رو داره تیتر علمی و درست باید اینطوری میبود که رنگ ارغوانی جزو طیف رنگها نیست و مخلوطی از دو تا طیف مختلفه
به نظر میرسد افسیر نادرستی از مکانیزم دید شده است. اینکه سلول های مخروطی طیف بلند و کوتاه هر دو با دیدن ارغوانی تحریک میشود پس باید ویژگی خاصی درین رنگ باشد.
ویژگی که به نظر بخاطر ترکیب و روشنایی خاص آن است.
به نظر میرسد درباره علت تحریک همزمان دو دسته سلول بینایی باید پژوهش بیشتری کرد.
عالیه