کدام غذاها را نباید دوباره گرم کنیم؟
برخی از غذاها میتوانند با دوباره گرم شدن موجب مشکلات گوارشی یا مسمومیت در فرد شوند، از این رو نباید دو بار گرم شوند.

برای همه ما پیش آمده است که بخشی از غذایمان را در یخچال بگذاریم تا در وعده بعدی دوباره گرم و مصرف کنیم. گاهی غذا زیاد درست میکنیم تا بتوانیم در دو وعده یا بیشتر بخوریم تا در وقتمان صرفهجویی کنیم. با این حال همه غذاها برای گرم کردن مجدد مناسب نیستند.
غذاهایی که نباید دو بار گرم شوند
به گفته متخصصان غذاهایی وجود دارند که نباید دوبار گرم شوند؛ زیرا ممکن است منجر به مسمومیت غذایی شدید شنود و پس از گرمشدن، چنین غذایی خاصیت مفید خود را از دست میدهد، بنابراین هیچ سودی از آن نخواهید داشت.
برنج
البته که میتوانید برنج را دوبار گرم کنید ولی اگر برنج پس از پخت بار اول، در محیط آشپزخانه و اتاق مانده و به درستی پس از سرد شدن آن را در ظرف دربسته نزاشته و در یخچال نگه نداشتهاید، بهتر است آن را دوباره گرم نکنید.
سیبزمینی
اگر سیب زمینی پخته شده برای مدت زیادی در دمای اتاق خنک شود، ممکن است باکتری هایی که باعث بوتولیسم می شوند تشکیل دهند. اگر هم سیب زمینی در یک فویل بسته بندی شود این احتمال بیشتر خواهد شد.
همچنین بخوانید: خوراکی های ممنوعه در روزهای گرم تابستان
سیبزمینی باید بهسرعت مصرف شود؛ زیرا ممکن است بعد از پختن بهسرعت کهنه شود. هوای گرم باعث رشد باکتریها میشود که با گرمشدن از بین نمیروند؛ بنابراین غذاهای سیبزمینی باید بلافاصله پس از سرو در یخچال خنک شوند.
قارچ
قارچها که معمولاً غذایی هستند که باید بااحتیاط مصرف شوند، پس از پختن نباید زیاد نگهداری شوند یا دوباره گرم شوند. حرارت دادن مکرر باعث تخریب ساختار پروتئینی قارچ میشود. و در این صورت محصول میتواند مشکلاتی در هضم و خاصیت ایجاد کند. اگر از دیروز قارچ باقیمانده است، توصیه میکنیم آن را سرد مصرف کنید تا خواص غذایی آن را حفظ کنید.
هویج
هویج را نباید دوباره گرم کرد، متخصصان میگویند که هویج گرم شده هضم را دشوار میکند.
اسفناج و کلم
اسفناج حاوی مادهای به نام اسید اگزالیک است که در حالت خام خطری ندارد. اما وقتی اسفناج دوباره گرم میشود، این ماده به شکل بلور درمیآید و سمی میشود. مصرف مقادیر بالای این ماده میتواند خطر ایجاد سنگ کلیه را افزایش دهد؛ سنگهایی که در مجاری ادراری تشکیل می شوند و می توانند بسیار دردناک باشند.
همچنین، اسفناج حاوی نیترات است که هنگام گرم شدن مجدد به نیتریت تبدیل میشود و این ماده نیز سمی است.
نیتریتها موادی هستند که با ترکیبات موجود در روده واکنش نشان داده و موادی را تولید میکنند که خطر ایجاد تومورهای روده را افزایش میدهند.
مطالعات دیگری نشان دادهاند که اسفناج به راحتی میتواند به لیستریا آلوده شود، یک باکتری که اغلب باعث مسمومیتهای غذایی میشود.
اسفناج و کلمپیچ بسیار سالم هستند مگر اینکه دوباره گرم شوند، بنابراین باید از مصرف آنها خودداری کرد. هنگامی که محصول در مایکروویو گرم میشود، میتواند نیتروزامین ها را تشکیل دهد – ترکیباتی که باعث سرطان نازوفارنکس، مری و معده میشوند.
کرفس
کرفس برای سیستم ایمنی بسیار مفید است، اما حرارت دادن مداوم آن میتواند باعث افزایش سموم و تلخ شدن غذا شود. به همین دلیل میتوان آن را در دمای پایین گرم کرد.
شلغم
وقتی سخن از مبارزه با بیماریها پیش میآید، نام زیبای شلغم به گوش میرسد. در بعضی از سوپها از شلغم استفاده میکنیم. شلغم حاوی مقادیر زیادی نیترات است. اگر دوباره گرم شوند میتوانند سمی شوند. شلغم در عین حال که یک منبع قدرتمند برای حفظ سلامتی شماست؛ اما در لیست غذاهایی که نباید دو بار گرم شوند، قرار گرفته است.
چغندر
به گفته متخصصان تغذیه، چغندر محصولی منحصربهفرد است که سرشار از ویتامینها و ریز عناصر مختلف است. در هنگام پخت اولیه، این سبزی خواص مفید خود را از دست نمیدهد. متخصصان تغذیه به طور قاطع گرم کردن مجدد چغندر را ممنوع کردهاند. در نتیجه حرارت ثانویه، ساختار و ترکیب چغندر تغییر میکند و منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. به خصوص اگر به طور منظم از آن استفاده کنید. سالادهای سالم و خوشطعم و پیشغذای سرد زیادی با چغندر وجود دارد.
مرغ
مرغ حاوی پروتئینهایی است که به عملیات حرارتی مکرر پاسخ خوبی نمیدهند و سخت گرم میشوند. گرم کردن مجدد مرغ به این دلیل توصیه نمی شود که تراکم پروتئین بالاتری نسبت به گوشت قرمز دارد و هنگامی که گرم می شود، پروتئین آن به شکل متفاوتی تجزیه شده و ممکن است باعث بهم ریختن و آشفتگی معده شود. خوردن مرغ سرد پس از گرمشدن مجدد باعث مشکلات گوارشی میشود. اگر میخواهید مرغ را دوباره گرم کنید، مطمئن شوید که از همه طرف گرم شده است. مرغ باید به اندازه کافی داغ باشد. در صورت تمایل، باقی مانده مرغ را میتوان در سالاد یا ساندویچ های سرد بدون آسیب به سلامتی استفاده کرد.
تخم مرغ
اغلب این محصول نیازی به گرمشدن ندارد. اما هنوز هم برای شما مفید است که بدانید اثر ثانویه دمای بالا بر روی تخممرغهای پخته شده، میزان ریز عناصر مفید را کاهش میدهد و خطر ظاهرشدن مواد سمی افزایش مییابد. این مشکل به راحتی قابلحل است. تخم مرغ آب پز مکمل خوبی برای سالادهای مختلف خواهد بود. میتوانید ساندویچ هم درست کنید.
غذاهای دریایی
هنگام گرمکردن مجدد غذاهای دریایی باید بسیار مراقب باشید. غذاهای دریایی همیشه به بهترین شکل و تازه میل میشوند. غذاهای دریایی تازهای که صید شده و بلافاصله منجمد شدهاند برای گرمکردن مجدد بیخطر هستند. اگر غذاهای دریایی بیش از دو ساعت در هوای خنک یا یک ساعت در هوای گرم خارج از یخچال بمانند، باید دور ریخته شوند.
باکتریها میتوانند بهسرعت در غذاهای دریایی در دمایی بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت (۴ تا ۶۰ درجه سانتیگراد) رشد کنند. ماهی و غذاهای دریایی را هم به لیست غذاهایی که نباید دو بار گرم شوند اضافه کنید و مراقب باشید که خطر در کمین سلامتی شماست.
غذاهایی که در دمای اتاق ماندهاند
هر نوع غذایی که برای مدت طولانی در دمای اتاق بماند، نباید دوباره گرم شود. غذاهایی که در رستورانها و مهمانیها سرو میشوند، برای مدت طولانی در فضای اتاق میمانند و از همین رو باکتریها خیلی زود در این غذاها رشد میکنند. گرم کردن مجدد این غذاها ممکن است موجب بروز مشکلاتی جدی در گوارش شود.
غذای سلف سرویس
غذاهای سلف سرویس که ساعت ها در دمای اتاق روی میز گذاشته می شوند محل تولید میکروارگانیسم های خطرناک است زیرا باکتری ها روی غذاهای غیر یخچالی به سرعت تکثیر می شود. اگرچه اکثر شرکت های پذیرایی و رستوران های حرفه ای از دستورالعمل های ایمنی غذایی دقیق برای پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا پیروی می کنند اما بدیهی است که غذاهای سلف اداری یا اجتماعات منازل به شدت کنترل نمی شوند. این بدان معناست که باکتری های موجود در غذاهای سلف ممکن است از قبل ناایمن باشند و گرم شدن مجدد باعث می شود تا میکروب ها به طور کامل از بین نروند.
اگر مهمانی به سبک سلف سرویس برگزار می کنید هرگز غذای تازه را به ظرف غذایی که قبلا پر شده و اکنون خالی شده است اضافه نکنید و هرگونه مواد فاسد شدنی را که بیش از ۲ ساعت در هوای خنک یا یک ساعت در هوای گرم کنار گذاشته اند، دور بریزید.
غذاهای چرب
هر روغنی تحمل حرارت متفاوتی دارد. اگر روغن را بیش از حد مطلوب گرم کنید؛ می تواند بخار های سمی تولید کند. غذاهایی که چرب هستند و روغن زیادی درخود دارند نباید در مایکروویو گرم شوند زیرا گرمای زیاد باعث بخار شدن آن و تولید سموم خطرناک می شود. اگر می خواهید آن را دوباره گرم کنید بهتر است با حرارت کم گرم کنید یا اصلا گرم نکنید.
شیر مادر و غذای کودک
اگرچه می توان شیرمادر و غذای کودک را مجدد گرم کرد اما نباید آن را در مایکروویو گرم کنید. بر اساس توصیه متخصصین تغذیه، مایکروویو می تواند غذا را به طور ناموزون گرم کند و در نتیجه لکه های داغی ایجاد کند که باعث سوزانده شدن دهان و گلو حساس کودک خواهد شد. اگر نیاز به گرم کردن مجدد شیرمادر یا غذای کودک دارید؛ بهتر است آن را به صورت بن ماری روی کتری ولرم کنید.
سایر مواد غذایی که نباید دوبار گرم شوند
روغنهای فشرده سرد
یکی از بهترین منابع اسید چرب امگا۳، روغن فشرده سرد مانند روغن بذر کتان، روغن زیتون و روغن کانولاست. چربی امگا۳ به درجه حرارت بسیار حساس است؛ زیرا در دمای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد میشکند و فاسد میشود. هرگز این روغنها را گرم نکنید.
روغن هسته انگور، روغن گردو، روغن آووکادو، روغن فندق و روغن دانه کتان همگی نقاط دود بسیار کمی دارند. به همین دلیل است که وقتی آنها را دوباره گرم می کنید، بوی بد می دهند. بنابراین، از استفاده از آنها برای پخت و پز، پخت و یا سرخ کردن خودداری کنید. در عوض، آنها را در پایان پخت و پز روی وعده های غذایی خود بپاشید یا بریزید تا طعم آنها بهتر شود.
چای و قهوه
چای و قهوه نیز نباید دوبار گرم شوند.
منبع: الف