حذف زودهنگام نوجوانان ایران از جام ملت‌های آسیا و استعفای چمنیان

تیم ملی نوجوانان ایران با کسب تنها یک امتیاز و دریافت ۷ گل، ضعیف‌ترین عملکرد تاریخ خود در جام ملت‌های آسیا را ثبت کرد و از راهیابی به جام جهانی بازماند.

عملکرد ضعیف تیم ملی نوجوانان ایران در مسابقات کافا و تورنمنت بلاروس، به درستی نگرانی‌هایی را درباره کیفیت تیم عباس چمنیان در مسابقات جام ملت‌های زیر ۱۷ سال آسیا ایجاد کرده بود اما شاید بدبین‌ترین هوادار فوتبال ایران نیز تصور نمی‌کرد که داستان تیم ملی نوجوانان در رقابت‌های آسیایی، با کسب تنها یک امتیاز از سه مسابقه و حذف زودهنگام به پایان برسد.

در حالی که با تصمیم فیفا، هشت تیم از آسیا به‌علاوه قطر میزبان سهمیه حضور در جام جهانی ۴۸تیمی را کسب می‌کردند، ایران جایی در بین ۹ تیم آسیایی حاضر در جام جهانی زیر ۱۷سال ۲۰۲۵ نخواهد داشت و این موضوع، به خوبی بیانگر وضعیت اسفناک استعدادیابی و آماده‌سازی تیم‌های پایه در فدراسیون فوتبال ایران است.

در ۱۳دوره حضور تیم ملی نوجوانان ایران در رقابت‌های آسیایی، این دوره از مسابقات پس از حذف بدون امتیاز ایران در رقابت‌های سال ۱۹۹۸، ضعیف‌ترین عملکرد پسران ایران در تاریخ این مسابقات محسوب می‌شود. هفت گل دریافتی در سه مسابقه مقابل رقبایی که چندان از تیم‌های مطرح در فوتبال آسیا محسوب نمی‌شوند، زنگ خطر را برای آینده فوتبال ایران و دیگر تیم‌های پایه زیر نظر فدراسیون به صدا درآورده است.

همچنین بخوانید: فیفا سه داور ایرانی را به بغداد دعوت کرد

ابهام در پروسه آماده‌سازی و انتخاب

در بین تمام تیم‌های زیر نظر فدراسیون فوتبال، هیچ تیمی به اندازه تیم ملی زیر ۱۷سال اردوهای تدارکاتی و مینی‌کمپ برگزار نکرده اما آنچه که در عربستان دیده شد، یک تیم ناهماهنگ و بی‌کیفیت در مقایسه با بازی اصولی و منظم تیم‌هایی مثل تاجیکستان و کره‌شمالی بود. اینکه چطور تیم ملی نوجوانان با حجم بالایی از اردو، مینی‌کمپ و مسابقات تدارکاتی نتوانسته طی هشت ماه اخیر به هماهنگی و کیفیت حداقلی برسد، سؤالی است که باید کادرفنی تیم و کمیته فنی فدراسیون پاسخگوی آن باشند.

در ترکیب تیم ملی زیر ۱۷سال و بازیکنان دعوت شده به این لیست نیز ابهاماتی وجود دارد. در مستعد بودن بازیکنان حاضر در این مسابقات هیچ شکی وجود ندارد اما بنا بر صحبت‌های کارشناسان مطلع در حوزه فوتبال پایه، بسیاری از بازیکنان مستعد و باکیفیت حاضر در لیگ‌های پایه تهران و کشور، فرصت حضور در تیم ملی نوجوانان را پیدا نکرده‌اند.

از جمله آقای گل لیگ نوجوانان تهران و سایر ستارگان خط حمله دو تیم کیا ‌و پرسپولیس که در این رده سنی، بهترین تیم‌های این فصل فوتبال تهران بوده‌اند. ضمن اینکه سه بازیکن در لیست تیم ملی برای جام ملت‌های آسیا در هیچ باشگاهی عضویت ندارند که این موضوع نیز در نوع خود جالب است.

نقش کمیته جوانان چیست؟

با توجه به افزایش اختیارات کمیته فنی و حضور مجید جلالی در فدراسیون فوتبال برای تعبیه کردن برنامه پیشرفت و توسعه فوتبال کشور، به نظر می‌رسد که نقش کمیته جوانان فدراسیون فوتبال و اعضای آن در فدراسیون از بین رفته و این کمیته، هیچ نقشی در تصمیم‌گیری‌های کلان فوتبال پایه در فدراسیون ندارد. عباس چمنیان که سابقه نسبتاً قابل‌قبولی با تیم ملی نوجوانان در جام جهانی ۲۰۱۷ داشت، در خردادماه سال گذشته نه از سوی کمیته جوانان، بلکه از سوی کمیته فنی فدراسیون فوتبال ایران به‌عنوان سرمربی تیم ملی نوجوانان منصوب شد و پس از یک سال به دلیل نتایج ضعیف، در آستانه قطع همکاری دوباره با فدراسیون قرار دارد.

البته شرایط فعلی فوتبال ایران در بحث آموزش و رده‌های پایه را نمی‌توان تنها به یک سرمربی و کادرفنی محدود کرد، چرا که چمنیان به زعم بسیاری از مربیان فوتبال ایران، یکی از مدرسان بادانش کنفدراسیون فوتبال آسیا در دو دهه اخیر محسوب می‌شود و این موضوع نشان می‌دهد که فوتبال ایران طی سال‌های اخیر، نتوانسته مربیانی به‌روز و آشنا با فوتبال مدرن دنیا برای خدمت در رده‌های حساس پایه تربیت کند.

ناکامی‌های سریالی در رده پایه

روزگاری مسئولان فدراسیون فوتبال ایران با توجه به صعود تیم‌های «مردان» خود به جام‌های جهانی، به خود لقب فدراسیون پنج ستاره را داده بودند اما حالا ناکامی برای تیم‌های پایه فوتبال ایران تبدیل به یک عادت شده است. با توجه به عدم راهیابی تیم‌های ملی زیر ۱۷ و زیر ۲۰ سال ایران به جام جهانی، حالا تیم‌های پایه فوتبال ایران در راهیابی به جام جهانی و المپیک رده‌های سنی مختلف، در ۷ تلاش از ۸ تلاش اخیر خود ناکام بوده‌اند!

یعنی از سال ۲۰۱۹ تا به امروز، تنها تیم ملی زیر ۱۷سال ایران در سال ۲۰۲۳ موفق به حضور در جام جهانی شده و سایر تیم‌های پایه فوتبال کشور، در صعود به مسابقات جام جهانی یا المپیک ناکام بوده‌اند.

این در حالیست که سایر کشورهای در حال توسعه فوتبال آسیا مانند تاجیکستان، ازبکستان، اندونزی و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، به سرمایه‌گذاری روی رده‌های پایه و پرورش اصولی بازیکنان اهمیت می‌دهند. این شکست بزرگ در رده نوجوانان در شرایطی رقم خورده که تکلیف رده جوانان پس از ناکامی به صعود در جام جهانی مشخص نیست و سرمربی تیم امید ایران نیز برای حضور در مسابقات آسیایی ۲۰۲۵ معرفی نشده است.

همه چیز بیانگر آن است که در فوتبال ایران، شرایط بحرانی‌تر از آن چیزی است که تصورش را می‌کنیم و شاید برای بهبود اوضاع، به چیزی بیشتر از توضیح واضحات روی پاورپوینت و ایده‌آل‌گرایی غیرمسئولانه نیاز باشد.

استعفای چمنیان پذیرفته شد

پس از نتایج ضعیف تیم ملی زیر ۱۷سال در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا ۲۰۲۵ عربستان سعودی و ناکامی نوجوانان ایران در صعود به جام جهانی، عباس چمنیان سرمربی تیم ملی نوجوانان ایران از سمت خود کناره‌گیری کرد و این تصمیم با موافقت فدراسیون فوتبال ایران همراه شد. همچنین هدایت ممبینی، دبیرکل فدراسیون فوتبال در نامه‌ای به رئیس کمیته فنی خواستار ارائه گزارش عملکرد تیم ملی نوجوانان در جام ملت‌های آسیا زیر ۱۷سال شد.

منبع: ایلنا

۴ دیدگاه

  1. مافیای فوتبال در ایران و آوردن بازیکنانی که پول خوبی میدهند فوتبال ایران را به قهقرا برده استذ، مسیولین باید کاری کنند ، در زمینه استعداد یابی استعداد های ناب فوتبال ما به خاطر نداشتن وضعیت مالی مناسب نمی توانند عضو تیم های پایه شوند ولی کن استعداد ها هم با پول و پارتی وارد تیم های پایه می‌شوند و این فاجعه به بار می‌آید ، محض خدا کاری کنید تا فوتبال ما به طور کامل نابود نشده

  2. توروخدا‌استعفا‌نمیداد‌‌‌ رزومه‌این‌سرمربی‌چیه‌کجا‌بازی‌میکرده‌آخه‌فوتبال‌پایه‌مهم‌هست‌وباید‌مربی‌خوب‌داشته‌باشه‌اینا‌نسل‌آینده‌فوتبال‌کشورن

  3. سلام سالهاست که تیم های فوتبال پایه چوب بی کفایتی مسئوران فدراسیون فوتبال را میخورد. تیمی که حتی از اجرای یک فوتبال درست برای حتی دو دقیقه ناتوان بود دفع ناقص پاس اشتباه لو دادن زیاد توپ و….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا