هشدار به ساکنان تهران و البر: تنها هفت درصد سد کرج پر است

مدیرعامل آب منطقه‌ای البرز با هشدار درباره کاهش بارش‌ها، بر صرفه‌جویی در مصرف آب تأکید کرد. منابع آبی این استان در وضعیت بحرانی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با توجه به کاهش میزان بارندگی در سال زراعی جاری، بر لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب تأکید کرد. او افزود که شرایط منابع آب سطحی و زیرزمینی در این استان به مرحله‌ای نگران‌کننده رسیده است.

داود نجفیان شامگاه سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران از ساکنان دو استان البرز و تهران خواست تا با رعایت مصرف بهینه آب، به عبور از این خشکسالی بی‌سابقه کمک کنند.

وضعیت نگران‌کننده منابع آبی البرز و تهران

وی با اشاره به این موضوع که شاخص‌های آبی در مقایسه با سال‌های قبل در وضعیت نامطلوبی قرار دارد، اظهار داشت: هم‌اکنون ۳۳ درصد از منابع آبی البرز و ۴۰ درصد از آب مورد استفاده تهران برای شرب است. این مسأله نگرانی‌ها را افزایش داده است.

نجفیان با بیان اینکه چهار سال گذشته از نظر بارندگی شرایط سختی را پشت سر گذاشته‌ایم، گفت: ایران کشوری خشک و نیمه‌خشک است. میانگین بارش در این کشور یک‌سوم میانگین جهانی است و در زمان خشکسالی، این فاصله بیشتر هم می‌شود.

تجربه کم‌بارشی بی‌سابقه در ۵۷ سال گذشته

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز خاطرنشان کرد: امسال از نظر بارندگی، شرایطی متفاوت‌تر از ۵۷ سال گذشته تجربه کرده‌ایم و اکنون کم‌بارش‌ترین سال را سپری می‌کنیم. بارندگی‌های البرز در مقایسه با دوره بلندمدت، ۴۱ درصد کاهش یافته است.

او توضیح داد: بارش‌های پاییز و زمستان سال جاری کافی نبود. این در حالی است که سفره‌های زیرزمینی بسیار فقیر شده‌اند و سدها به پایین‌ترین سطح ذخیره خود رسیده‌اند.

افزایش برداشت از سدها و کاهش منابع زیرزمینی

نجفیان اظهار داشت: در سال‌های گذشته، ۲۵ درصد آب شرب البرز از منابع سطحی و ۷۵ درصد از آب‌های زیرزمینی تأمین می‌شد. اما حالا با توسعه زیرساخت‌ها، سهم برداشت از سدها به ۳۲ درصد رسیده و منابع زیرزمینی به ۶۸ درصد کاهش یافته است.

وی افزود: میزان بارش‌های امسال در البرز نسبت به دوره بلندمدت حدود ۴۱ درصد کمتر شده و در مقایسه با سال گذشته، این کاهش به ۲۵ درصد می‌رسد.

ذوب دیرهنگام برف و کاهش ذخیره سدها

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با اشاره به سردی هوای زمستان امسال گفت: این وضعیت باعث شد تا برف‌ها با تأخیر ذوب شوند. اکنون سد کرج با ذخیره حدود ۱۱ میلیون مترمکعب آب، نسبت به سال گذشته تراز منفی دارد و تنها هفت درصد ظرفیت آن پر است. سال گذشته این سد ۲۹ میلیون مترمکعب ذخیره آبی داشت.

نجفیان دلیل خالی شدن سد کرج را کاهش ورودی آب و بالا بودن میزان خروجی آن عنوان کرد.

او ادامه داد: سد طالقان نیز به دلیل تأخیر در ذوب برف‌ها هنوز افزایش ذخیره نداشته، اما وضعیت بهتری نسبت به دیگر سدهای البرز و تهران دارد. سال گذشته در همین زمان، ذخیره این سد ۱۵۶ میلیون مترمکعب بود که اکنون به ۲۰۴ میلیون مترمکعب رسیده است.

نجفیان یادآوری کرد: از آنجا که سد طالقان بخشی از آب شرب تهران، البرز و قزوین را تأمین می‌کند، تصمیم گرفته شد تا سهم آب کشاورزی قزوین از این سد کاهش یابد.

وی گفت: شبکه انتقال آب سد طالقان به البرز و تهران ظرفیت محدودی دارد و باید گسترش یابد. اکنون ۴۲ درصد آب این سد به تهران منتقل می‌شود و بقیه به البرز اختصاص دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز افزود: پروژه شبکه دوم انتقال آب سد طالقان به آبگیر بیلقان کرج توسط وزارت نیرو در حال اجراست که پنج مترمکعب آب در ثانیه جابه‌جا می‌کند.

او با اشاره به شرایط نامناسب دشت‌های استان اظهار کرد: کاهش بارندگی و خشکسالی، وضعیت آب سفره‌های زیرزمینی در دشت‌های البرز را بحرانی کرده و حالا با پدیده فرونشست زمین روبه‌رو هستیم.

نجفیان در پایان گفت: این شرایط باعث شده تا دسترسی به آب‌های زیرزمینی دشوارتر شود و فاصله رسیدن به این منابع طولانی‌تر شود.

منبع: ایرنا

۱۹ دیدگاه

  1. اب یعنی زندگی وحیات وقتی نباشه جامعه دچار مشکلاتی میشه که تصورشم وحشتناکه اگر قراره بانبودن اب من وجامعه دجار انواع بیماریها وعیره بشم نه اونوقت واجب به جای اب خون کسایی که به اینروز انداختنمون رو بخوریم تا از تشنگی نمیریم.

  2. از زمانی که مازوت سودای به راه انداختن آب و هوای منطقه به هم خورده. چه انتظاری دارید از بی برنامه گی و بی مسئولیتی …..مگه چقدر برف اومده که می‌فرمایند منتظر ذوب شدن برف کوهها هستیم ؟؟؟؟

  3. بیش از ۴۵ سال است که پاییز از شدت بارش هشدار سیل خواهد آمد دریافت میکنیم و زمستان از شدت بارش برف تهدید به قطع گاز و برق می‌شویم و تابستان ها بعلت کاهش ذخیره سازی آب پشت سدها تهدید به قطع آب می‌شویم. آقا مشکل اینستکه مدیر کاردان نداریم و تا زمانیکه انتخاب ها بر پایه ایدئولوژی باشد نه شایسته سالاری وضعمان همین است.تحصیلکرده ها و متخصصان بیکار و مهر بر پیشانی ها فول ظرفیت سر کار

  4. سلام.این که آب سد به پائین ترین حد وظرفیت خودش رسیده که یک فاجعه هست وباید چاره ائی کرد.امّا یک فرصت هم ایجاد کرده که مسئولین باید سریع اقدام کنند وآنهم بحث لایروبی وعمق برداری از کف سد هست ! گل ولای ولجن ها را از این فرصت استفاده کنید وپاکسازی را آغاز کنید ،رحمت الهی هم ان شاالله وبا اصلاح رفتاری از طرف مفسدین ودزدان ومنفعلان جامعه ی اسلامی ،بازهم بر سر این کشور بارش خواهدکرد.ان شاالله🤲🤲❤❤❤🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷

  5. متاسفانه دستگاههای اخلالگر امواج و رادارهای پرقدرت برد بلند باعث پاکندگی ابرها میشوند. بهتر هست گروههای تحقیقی از دانشگاهها تشکیل دهند تا راهکار مناسبی برای تجمیع و فعالیت ابرها در کشور پیدا کنند.

  6. ۵روز بارون شدید اومد اونوقت کجا رفته این همه آب.بعد آب سد فقط تو یه قسمت از عظیمیه کرج لوله کشی شده.باقیش میره تهران.پس به کرجی های بدبخت چه ربطی داره که همش دارن آب چاه پر از رسوب رو میخورن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا