چه تفاوتی در تغییر جنجالی قانون مهریه به وجود خواهد آمد؟ +نظر مردم و کارشناسان حقوقی

تصمیم کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس برای کاهش سقف اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه، بحث‌های گسترده‌ای را درباره تأثیر آن بر حقوق زنان و توازن عدالت در خانواده برانگیخته است.

تحریریه حرف مرد- امیررضا منعمی: در روزهای اخیر، اظهارات یکی از اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی درباره اصلاح قانون مهریه و کاهش سقف آن از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه، واکنش‌های گسترده‌ای را در فضای عمومی و حقوقی کشور برانگیخته است. این اصلاحات، که در راستای کاهش فشار اقتصادی بر مردان و جلوگیری از مشکلات ناشی از افزایش قیمت سکه مطرح شده، پرسش‌های مهمی درباره تأثیر آن بر حقوق زنان و توازن عدالت در روابط خانوادگی ایجاد کرده است.

طرح اصلاح قانون مهریه؛ چندین سال در مجلس!

در مجلس یازدهم، طرح «اصلاح موادی از قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و برخی از احکام راجع به مهریه» عنوان راهکارهایی برای تعدیل این پدیده و کاهش تبعات اجتماعی و اقتصادی آن مطرح شده‌ بود.

کلیات این طرح که به اختصار «اصلاح قانون مهریه» گفته می‌شود، مشتمل بر سه موضوع بود:

اولا براساس تبصره ۱ اصلاح این قانون، حبس از قانون مهریه حذف خواهد شد. در واقع، مانند بسیاری از کشورهای اسلامی هیچکس به علت عدم توانایی پرداخت مهریه زندانی نخواهد شد.

ثانیا به استناد ماده‌ی ۲ این قانون، قسط‌های بدهی تعدیل خواهد شد. به عبارت دیگر، اگر پس از تقسیط مهریه، فرد با مواردی مانند افزایش غیرطبیعی قیمت سکه یا بهای مهریه مواجه شد، با توجه به وضعیت زندگی او این مبلغ تعدیل خواهد شد.

ثالثا مهم‌ترین قسمت این طرح، براساس ماده‌ی ۴ آن، دریافت مالیات یا حق‌الثبت از مهریه‌ی مورد توافق است. به این معنا که برای ثبت مهریه در دفتر اسناد رسمی، بسته به مقدار، از ۰.۱٪ تا ۲۰٪ ارزش روز مهریه، باید مالیات به دولت پرداخت شود. به عنوان مثال، مطابق پیش‌نویس این قانون، اگر زوجین بر ۱۱۴ سکه مهریه توافق کنند، با احتساب سکه ۷۴ میلیون تومانی، حدود ۸۴ میلیون تومان باید مالیات برای ثبت در دفترخانه به دولت بپردازند.

پس گذشت چند سال از پیشنهاد این طرح، سرانجام دی‌ماه امسال، کلیات طرح اصلاح قانون مهریه در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس دوازدهم تصویب شد تا برای تصویب نهایی به صحن مجلس بیاید و البته جزئیاتی از آن که محل مناقشه است.

تعدیل یا کاهش حقوق زنان؟

بر اساس این طرح، مهریه‌ای که قابلیت اجرا دارد، ۱۴ سکه خواهد بود و مابقی تنها در صورت وجود اموال از سوی زوج قابل وصول است. این در حالی است که یکی از کارکردهای اصلی مهریه، تأمین پشتوانه مالی و حقوقی برای زنان در زندگی مشترک و پس از آن است. کاهش سقف اجرایی مهریه ممکن است توانایی زنان در مطالبه حقوق خود را کاهش داده و موقعیت آن‌ها را در دعاوی خانوادگی تضعیف کند.

یکی از استدلال‌های موافقان این طرح، کنترل پیامدهای اقتصادی و کاهش زندانیان مهریه است. اما در مقابل، بسیاری از کارشناسان معتقدند که راه‌حل اساسی، ایجاد راهکارهای حقوقی و اقتصادی عادلانه‌تر مانند بیمه‌های حمایت از زنان یا روش‌های جدید تنظیم مهریه است، نه صرفاً کاهش تعداد سکه‌های قابل وصول.

به‌طور کلی اما ۳ مزیت کلی در اصلاح قانون مهریه وجود دارد:

۱- اولا مجازات زندان در بحث ناتوانی در مهریه، یکی از معظلات بسیار بزرگ و پیچیده‌ی قانون نحوه‌ی اجرای محکومیت‌های مالی است و تقریبا در حقوق هیچ‌یک از کشور اسلامی دیگر، اساساً مجازات زندان در این خصوص وجود ندارد. با طرح اصلاح این قانون، مجازات زندان از مهریه حذف خواهد شد.

۲- از سوی دیگر، با توجه به ماده‌ی ۲ این قانون، با تعدیل مهریه، از بار سنگین نوسانات قیمت سکه و سایر موارد مقرر در مهریه در شرایطی که افزایش ناگهانی قیمت‌ها (خارج از کنترل مدیون) پرداخت را دشوار کرده، کاسته خواهد شد.

۳- مالیات بر مهریه، از توافق برای مهریه‌های نامعقول تا حد خوبی جلوگیری می‌کند و به تدریج باعث این فرهنگ‌سازی می‌شود که نیاز نیست برای تضمین یک زندگی خوب، اعداد غیرطبیعی در مهریه توافق شود. در حال حاضر، به‌ نظر می‌رسد مهریه از فلسفه‌ی وجودی خود در بسیاری موارد خارج شده و به ابزاری برای چشم و هم‌چشمی‌های رایج بدل شده است.

همچنین ببینید: باید و نبایدهای تعیین مهریه از زبان یک قاضی باتجربه

مهریه

نظرات مردم و کارشناسان در خصوص این طرح چیست؟

یک کاربر ناشناس در ایکس نوشت:
«قابل توجه اون خانوم هایی که تو رویا و رمان های فانتزی زندگی میکنن و میگن با عشق و اعتماد میشه زندگی رو ساخت و نیازی به مهریه یا حق طلاق نیست !!تو مملکت مرد سالار مهریه تنها اهرم فشار زن برای گرفتن حقوق اولیش هست که اونم با آموزش کلاهبرداری میخوان از چنگش دربیارن/:»

همچنین کاربر دیگری با نام کاربری شرقی غمگین از تجربه‌ی تلخ خودش این‌گونه گفت:
«من مهریه مو بخشیدم تا به همسر سابقم اثبات کنم بخاطر خودش میخوامش و خب از اولم نیاز و اعتقادی به مهریه نداشتم و گس وات[حدس بزنید چی شد]؟
از ماه بعدش سر هر بحث کوچیک دم محضر طلاق بود»

یک کاربر خانم دیگر با نام کاربری پرلالا نیز از تجربه‌ی بد خودش این‌گونه گفت:
«من ۵۱۴ تا سکه مهریه بدون حق طلاق و دوستم صد و خورده‌ایی سکه مهریه و حق طلاق داشت. جفتمون بدون گرفتن یدونه سکه جدا شدیم. وقتی زن صبرش به آخر میرسه فقط میخواد بیاد بیرون از اون وضعیت. اون ۱۴ سکه هم مال خودتون حق طلاق بدید به زنا، من نباید چند ماه التماس می‌کردم که فقط بیا دادگاه.»

همچنین این کاربر با نام پارسا، در انتقادی طنزگونه نسبت به شایعات کاهش مجدد سقف مهریه در ایکس این‌گونه واکنش داد:

مهریه

علاوه بر این، یک وکیل دادگستری در یادداشتی گفت:

«بارها مجلس قصد اعمال تغییراتی را در حوزه مهریه زنان داشته است. امروز هم علت این موضوع را شرایط اقتصادی کشور و درخواست تعدیل مهریه از سوی زنان عنوان کرده‌اند.

این درحالیست که باید عواملی که پرداخت مهریه توسط مرد را دشوار کرده‌اند رفع شود. یعنی باید وضعیت اقتصادی مردم مناسب شود نه اینکه به تنها حق مالی زنان دست‌اندازی شده و به بهانه‌های مختلف آن را اصلاح کنند.

اگر قرار است در حوزه مهریه برای زنان ایجاد محدودیت کنند این انتظار وجود دارد که در قوانین مابه‌ازایی برای آن در نظر گرفته شود. مثلا حق طلاق را به زن هم بدهند.»

 

 

۲۴ دیدگاه

  1. تمام این زن موردهایی که زندگی درستی داشتند یا مهریه کم ازدواج نمودند باهم بخشیده تند توی این وضعیت سرسام آور امروز ۱۴سکه هم زیاده بازار کاسبی شده برای زنهای خیانتکار

  2. سلام
    دقیقا نظر اون دوستمون که گفته شده کاسبی واسه درصد زیادی از زن ها و دادگاه و خدمات قضایی و وکیل و مالیات و رفت و امد دادگاه
    یا اون دوست دیگه که گفته بود ۹۹ درصد افزایش خورده و تعدیل هنوز روی ۱ تا ۲۰ ماهه
    یا اونجا که اصلش بر اینه که پشتوانه زن تا مدتی باشه نه اینکه هر چند شوهری که بکنه و طلاق بگیره و مطابق قانون از اولی تا اخری رو میتونه بگیره و حتی به وراثش میرسه
    به نظر من کسی بخواد زندگی کنه نیاز این مهریه نداره و فقط شناخت قبل از ازدواج رو بالا ببره
    از طرفی احکام متقابل بذارن برای هر دو طرف
    جالبه بدونید الان اعتراض هم میدی با اینکه طرف پزشکه باز صبر میکنه روز اخر مهلت اعتراض به رای ، ثبتش میکنه که باز مدتش نزدیکتر شه
    همین بی اعتمادی ها باعث خیانت و بدبختی واسه ادمای زندگی کن میشه
    بابا یه فکر درست بکنید توی مردن هم خدا شریک نذاشته و تنها در قبر میذارن

  3. من فقط موندم این خانوم ها چطوری میتونن بخورند این سکه هارو شب اول قبر از دماقشون میاد بیرون وجدانتون کو بخدا قسم زن فقط خانوم حضرت زهرا بود زمین آسمان ها و آب ماله اون بود آیا گرفت با اینکه چقدرررر خون دل ها خورد چه بلایی به سرشون اومد چقدررررر به خانوم ها سفارش کرده انقدر بدبخت مرد رو اذیت نکنید کو مسلمانی کجاس غیرت کجاس وجدان که قرآن قسم خورده مهریه شده کاسبی بخدا قسم از خون سگ کثیف تره همین مهریه ها خونه ها ویران کرده بابا این پسر هم بچه ای همین مادره نباید فرق گذاشت همین مهریه باعث شد جوون ازدواج نکند هیچ زن زندگی کجاس بهشت فقط ماله مادرهای ماست تمام

  4. با هزار بدبختی و جان کندن بعد از ۵۰ سال صاحب یه خونه میشی که اونم باید بدی مهریه ی خانمی که هیچوقت همسری نکرده برات، آخه این چه قانونیه، بنظرم باید فرهنگ مهریه رو عوض کرد، مردها نباید زیر بار مهریه ی زیاد برند، مجرد بودن بهتر از متاهلیه که هربار تنش بلرزه که نکنه زنش بره مهریه ش رو بذاره اجرا و تمام زندگیش رو ببره

  5. سلام
    بجای اینکه قانون گذاران ایران انقدر زحمت بکشن و هر روز سقف مهریه رو پایین تر بیارن، میتونن مثل کشورهای خارجی مهریه و نفقه رو حذف کنن در عوض خیانت برای هم مرد و هم زن ممنوع و غیر قانونی و دارای مجازات شدید باشه و سایر حقوق برای زن و مرد مساوی باشه. حق طلاق، مسکن، تحصیل، اشتغال، فرزندآوری، حضانت فرزند، خروج از کشور و ….
    البته با این شرط مهم و لازم الاجرا که حقوق و قوانین دختر مجرد و زن بیوه/ مطلقه هم یکسان باشه. بعد از ازدواج هم میتونن هر چی بعد از ازدواج به دست آوردن مثلا نصف کنن یا هر طور دیگه ای طبق توافق بین خودشون

  6. سقف ۱۱۰ عدد سکه که در ۹۹ تصویب شد قیمت سکه کمتر از یک میلیون تومان بود در حال حاضر قیمت سکه ۹۹میلیون تومان شده ورزانه یک میلیون تومان هم افزایش می یابد حتی کسی توان پرداخت سکه ۹۹میلیون تومانی را ندارد قانون مهریه باید اصلاح شود چراکه ۹۸ برابر قیمت سکه با زمانی در سال ۹۹ تصویب شد فاصله یافته است

  7. به نظر من قانون مهریه باید برای دو طرف باشه هم مرد مهریه داشته باشه هم زن که جفت شون نتوانند بیجا تکون‌بخورند زندگی کنند

  8. لطفا قانون خدا و قران را تحریف نکنید ،
    من یک خانم هستم خدا گفته مهریه ی زن رو بدید و به خوبی رها ش کنید ،اما نگفته که زن باید خوب مرد رو خونه و زندگیش رو بگیره بدبختی کنه بعد زن طلاق بگیره
    در قران گفته شده یه چیزی پشتوانه ش کنه ،که زن تا مدتی بتونه با این پول تا کاری ،جایی،برای خودش پیدا کنه و راحت زندگی کنه ،
    لطفا اگر قانون قانونه ۱۱۰تا سکه رو بردارید و این مزخرفات برای اینکه پسرهای مردم رو بچاپند رو جمعش کنید
    زندگی که بخواد با مهریه دوام داشته باشه ،بهتره که زودتر تموم شه ،که زن بخواد مرد رو بدبخت کنه

    دختری شاید کلاهبردار بود ننه ش هم همینطور ،پسرهای بیچاره ی مردم چه گناهی کردند که تنشون باید به خاطر مهریه بلرزه
    همون۱۴تا سکه کنید

  9. اگر واقعا دونفر بخواهند زندگی کنن اختیار در تصمیم گیری ها در زندگی خودشون را نمیدن دست خانواده و فامیل و وکیل و دادگاه و …

    *** تنها خودشون تصمیم های اساسی را میگیرن ***

    فرقی نمیکنه مرد یا زن ، مگر اینکه واقعا هدفی دیگه از زندگی داشته باشن ، که در آن زمان اختیار دادن امری طبیعیه.

  10. مهریه باید هنگام عقد پرداخت بشه نه عندالمطالبه. دراین صورت هردوطرف منطقی می توانند هم ازدواج بهتری داشته باشند هم زندگی.

  11. به گمونم نویسنده مقاله فقط به فکر حقوق زنان هستش .زن صدتا حق داره و مرد یه حق طلاق
    حق تنصیف اموال و اجرت المثل و مهریه کوفتی و ….
    حالا با یه حساب کتاب ساده و سرانگشتی فرض کنید زنی که چند سال زندگی کرده فقط ۱۰۰ گرم طلا بابت سرویس طلای عروسی و حلقه و کادو و … داشته باشه و با خودش برده این مقدار طلا رو
    یک میلیارد طلا داره
    شوهر طلاق بده تنصیف اموال داره
    اجرت المثل داره
    جهازش رو میتونه برگردونه
    مهریه داره
    و مرد بدبخت دلش خوشه فقط حق طلاق داره
    التماس تفکر

  12. باسلام. تنها کشوری که ازدواج جرم حساب میشه ایرانه هست. خداییش قوانین خانواده به خصوص مهریه زندگی ها روبه ی جهنم تمام عیار برای مردان تبدیل کرده. آخه مردها چه گناهی کردن. خداییش دادن سکه ی ۱۰۰ میلیونی ی ظلم بدون پایانه…… قابل مسولان قانون گذار…

  13. به نام خدا وبا سلام ، خیلی زیاد شده من خودم ی اسیرم و روا نیست برای مرد مسلمان ، خود آقایون وحضرات هم برای هم جنسشان دلسوزی نمیکنن وزنان را برمردان مسلط کردن خودم تا ی زره جونتربودم میگفتم هرچی میخواد باشه حالا میفهمم که حکم اسارت خودم را امضا کردم مهر اسلامی برای بانوی مسلمان نه اینکه از قرآن فقط مهر و نفقه رو قبول دارن ، ببخشید پرحرفی کردم البته بانوان مسلمان کم نداریم

  14. جمع کنین بابا کاسه کوزه تونو. کدوم مهریه کدوم سکه. یه جای سالم تو این مملکت نذاشتین اون وقت سکه بدیم. اگه میتونین بگیرین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا