رکورد جدید در رصد امواج گرانشی؛ بزرگ‌ترین ادغام سیاهچاله‌ها شناسایی شد

شبکه بین‌المللی LIGO، Virgo و KAGRA موفق به رصد ادغام دو سیاهچاله عظیم شدند که به تولد سیاهچاله‌ای با جرم ۲۲۵ برابر خورشید منجر شد؛ رویدادی که چالش تازه‌ای برای مدل‌های کیهان‌شناسی به‌وجود آورده است.

به نقل از اسپیس، شبکه پیشرفته آشکارساز امواج گرانشی LIGO، Virgo و KAGRA یا LVK، این موج گرانشی را طی چهارمین دور رصد این سه تداخل‌سنج لیزری شناسایی کرد. این ابزارهای بسیار حساس در آمریکا، ایتالیا و ژاپن قرار دارند.

این رویداد GW۲۳۱۱۲۳ نام گرفته و طی آن دو سیاهچاله‌ مادر با جرم‌های ۱۰۰ و ۱۴۰ برابر خورشید با یکدیگر ادغام شدند. این دو سیاهچاله به اندازه ای عظیم بودند که زمان ادغام، سیاهچاله ای با ۲۲۵ برابر توده خورشید به وجود آوردند. پیش از این نیز رکورد بزرگترین ادغام سیاهچاله ای در سال ۲۰۲۱ میلادی رصد شده بود که حجم آن ۱۴۰ برابر خورشید بود.

مارک هانمن محقق دانشگاه کاردیف ویکی از دست اندرکاران LVK در این باره می گوید: این عظیم ترین سیاهچاله دوتایی رصد شده از طریق امواج گرانشی است و نشان دهنده چالشی واقعی در ادراک ما از شیوه تشکیل سیاهچاله است. طبق مدل استاندارد تکامل ستاره ای فعلی وجود سیاهچاله هایی با این عظمت امکان ندارد. اما یکی از احتمالات وقوع این رویداد آن است که دو سیاهچاله در سیستم دوتایی مذکور از طریق ادغام سیاهچاله های کوچک تر تشکیل شده اند.

همچنین بخوانید: تشخیص شدت مالاریا با بررسی پروتئین‌های خون؛ پژوهش جدید مؤسسه کارولینسکا

ادغام سیاهچاله‌های عظیم و چرخش شدید آن‌ها

تنها نکته جالب این رویداد ادغام سیاهچاله ای حجم عظیم آنها نیست. به نظر می‌رسد سیگنال رویداد مذکور حاکی از آن است که قبل از ادغام، حداقل یکی از سیاه‌چاله‌های مبدأ به شدت می چرخید.

چارلی هوی یکی از اعضای تیم LVK در این باره می گوید: به نظر می رسد سیاهچاله ها با سرعتی زیاد و نزدیک به حد مجاز نظریه نسبیت عام انیشتین می چرخند. همین امر مدل‌سازی و تفسیر سیگنال را دشوار می‌کند. به همین دلیل این یک مطالعه عالی برای پیشبرد توسعه ابزارهای نظری ما است.

منبع: مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا