آیا مجمع تشخیص مصلحت نظام صلاحیت تصمیم‌گیری برای مخالفت با تعطیلی آخر هفته را داشته است؟

ساعاتی پیش هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، از مخالفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تعطیلی یک روز در هفته به جز جمعه خبر داد. این در حالی است که عده‌ای معتقدند این مصوبه، براساس اختیارات مجمع نبوده است.

تحریریه حرف مرد- امیررضا منعمی: به گزارش حرف مرد، دیروز هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، از مخالفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تعطیلی یک روز در هفته به جز جمعه خبر داد. این در حالی است که عده‌ای معتقدند این مصوبه، براساس اختیارات مجمع نبوده است.

هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری اخیر خود در مورد لایحه کاهش ساعت کاری ادارات، یعنی لایحه‌ی اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام کرد که با مصوبه تعطیلی یک روز در هفته و کاهش ساعات کاری کارکنان مخالفت شده است.

وی ادامه داد: دو دسته ایراد نسبت به این لایحه مطرح شده و به همین دلیل با انجام و اجرای آن مخالفت شده است. یک دسته ایرادات از سمت شورای نگهبان مطرح شده و دسته دیگر ایراداتی است که هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام مطرح کرده است.

سحنگوی شورای نگهبان همچنین گفت: با اصلاحات مجلس، ایرادات شورا نسبت به آن مصوبه برطرف شده، اما مجلس نسبت به ایرادات هیات عالی نظرات اصلاحی نداشته و تصمیم نهایی در این رابطه با مجمع تشخیص مصحلت نظام است.

مرتبط با این خبر: لایحه کاهش ساعت کاری اداری تأیید نشد

آیا «مجمع» صلاحیت قانونی برای این تصمیم‌گیری را دارد؟

مطابق اصل ۱۱۲ قانون اساسی ایران و سایر این اصول، مجمع تشخیص مصلحت نظام چند وظیفه‌ی کلی را باید دنبال کند. اول در مواردی که اختلاف نظری میان مجلس و شورای نگهبان به وجود می‌آید و مجلس با پافشاری، نسبت به مصوبه‌ی خود اصرار ورزد و آن را به مصلحت کشور بداند. دوم در مواردی که از سوی رهبر انقلاب مصوبه‌ای با جنبه‌ی مشورتی به مجمع ارجاع شود تا در مورد آن تصمیم‌گیری شود. سایر مسئولیت‌های مجمع، وظایفی مقطعی است که در اینجا موضوع بحث ما نیست.

در مورد مصوبه‌ی اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که یا به عبارتی تعطیلی پنجشنبه‌ها، مشخصا مورد اول صادق نیست. زیرا این مصوبه با تصویب مجلس شورای اسلامی و تائید شورای نگهبان همراه بوده است و لذا موجباتی برای اختلاف نظر و ارجاع به مجمع وجود نداشته است.

در مورد دوم یعنی مواردی که رهبری تصمیم‌گیری در خصوص موضوعی را به مجمع می‌سپارد نیز لااقل چیزی در این خصوص منتشر نشده است و بعید بنظر می‌رسد چنین تصمیمی در حال حاضر به مجمع تشخیص مصلحت نظام محول شده باشد؛ نکته‌ای که در اینجا حائز اهمیت است، در هیچ کجای قانون، علت و فلسفه‌ی وجود این مجمع، قانون‌گذاری و یا سیاست‌گذاری مستقل نبوده است. بلکه در هر کجا که قانوناً مجمع تشخیص مصلحت نظام صلاحیت تصمیم‌گیری داشته، از ارجاع موضوعی از جانب مجلس، رهبری یا… بوده است.

بنابراین بنظر می‌رسد تصمیم‌گیری هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، از همان جنس بدعت‌هایی باشد که در سال‌های اخیر قدرت قانون‌گذاری را از مجلس گرفته است و برخلاف اصل ۵۸ قانون اساسی، اختیارات قانون‌گذاری به نهادهای دیگر موازی با مجلس داده می‌شود. از جمله، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی امنیت ملی و در حال حاضر نیز هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام که وظیفه‌اش بررسی مصوباتی است که سیاست‌های کلی نظام را در بر می‌گیرد.

انتقادات به هیئت عالی نظارت

از مجلس دهم، انتقاداتی به هیئت عالی نظارت بر سیاست‌های کلی نظام در مجمع یا به اختصار هیئت عالی نظارت، وجود داشته است. به عنوان مثال، افزایش دامنه‌ی شمول سیاست‌های کلی نظام به عناوین و مصداق‌های مختلف، از موارد اختلافی میان مجلس و مجمع بوده است. در واقع می‌توان گفت در عمل نهادی در کنار شورای نگهبان پدید آمده است که مصوبات مجلس را در کنار شورای نگهبان بررسی و تائید و رد می‌کند. به طوری که احمد لاهوتی، نماینده مجلس دوازدهم، در تذکری خطاب به این هیئت گفت :«هیات عالی نظارت بر سیاست‌های کلی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در کنار شورای نگهبان مصوبات مجلس را بررسی می‌کند. فقط هم سیاست‌های کلی را بررسی نمی‌کند و به موارد دیگر هم می‌پردازد. عملاً هیات عالی نظارت مجمع به شورای نگهبان دیگری تبدیل شده است.»

از طرفی، این انتقاد توسط محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور اسبق، به شکل دیگری به مجمع تشخیص وارد بود. به این ترتیب که در مصوبات چالشی میان دولت و مجلس که به اعتقاد او خارج از اختیارات مجلس تصویب می‌شد، با اصرار نمایندگان به مجمع تشخیص می‌رفت و در آنجا تصویب می‌شد. البته رئیس دولت نهم و دهم در اقدامی که اولین بار توسط خودش انجام و بعدا به رویه‌ای در دولت‌های پس از خودش بدل شد، از امضای این قوانین سر باز زد.

 

۷۲ دیدگاه

  1. یک دلیلی منطقی برای ردش مطرح نکردند تا مردم قانع بشوند‌ .
    اصلا کار اداری ۳۶ ساعت در هفته کافی است و بقیه اش اتلاف وقت و انرژی است. اتلاف منابع است‌ .
    ۳۶ ساعت در هفته کار با کیفیت ، کشور را بیمه می کند و نظام دولتی را تقویت می کند.

  2. تبعیض چرا!
    وقتی کارمندای ادارات تهران بعنوان پایتخت تعطیله چرا نباید همان کارمندان ادارات در شهرستان تعطیل نباشند! تبعیض نیست.
    خوب کارمندای تهران هم پنجشنبه ها برن اداراتشون.

  3. آقایون به اصطلاح مسئول و پایتخت نشین ،، اگر قرار با تعطیل کردن پنچشنبه های سایر استانها نظام به مشکل بخوره ،،، پس لطفاً ، لطفاً تهران را هم از این به بعد تعطیل نکنید ، تمام .

  4. چرا در مورد افزایش سنوات بازنشستگی که ظلم هست هیچ کس حرفی نمی زنه، همه لال شدن و زود هم اجرا میشه، هرچی که به ضرر ملت باشه زود تصویب و اجرایی میشه

  5. یعنی یه روز تعطیلی سایر استانها که هیچ کدوم پایتخت کشور هم نیستند اینقد امورات کشور رو بهم میریزه که مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت چند ساله نتونستن به یه نتیجه واحد برسن!!!
    بابا بخدا کارمند با یه روز تعطیلی به هیچی نمیرسه، تا کارای عقب افتاده خونتو تموم میکنی با دوبرابر خستگی دوباره باید بری سرکار

  6. همه جای دنیا و تهران دو روز تعطیل هستند فقط شهرستان های غیر از تهران در ایران تعطیل نیست. تبعیض چرا؟ ضمنا کسانی برای این موضوع تصمیم می گیرند که چهل سال پیش تصمیم می گرفتند و میخوان برای چهل سال دیگه هم تصمیم بگیرند. یکم فکرها رو تازه و نو کنید.

  7. سلام چرا ارگان های ستادی و بالانشین ها سال های سال ک تعطیلن حالا ک نوبت بقیه مردم استفاده کنن مخالفت میشه پس مجلس چه کاره س ک نمیتونه یه قانون وضع کنه .اصلا دیگه مجمع تشخیص از این به بعد تصمیم بگیره مردم هم نماینده نداشته باشن.

  8. خدایا درخواست کفایت عمر مرا بپذیر، با مدرک دکتری تخصصی با بیست سال سابقه کار با رتبه خبره، به عنوان یک کارمند شهرستانی دیگر تحمل اینقدر تحقیر را ندارم. کارگران عزیز ۴۷ درصد افزایش حقوق سالانه اما من ۲۰ درصد، کارمندان تهرانی محترم پنجشنبه ها تعطیل اما من نه. از اینهمه تبعیض خسته شدم.‌ جوانی ام را بخاطر تحصیل و خدمت به دولت از دست دادم. فرصت آغاز شغل جدید را ندارم. بعنوان یک مرد خسته شدم خسته از قدرناشناسی، تبعیض و تحقیر. آمین یا الرحمن الراحمین.

  9. با سلام
    تعطیلی استانها هم بر اساس شرایط تعطیلی پنج شنبه های تهران اجرایی کنند مگر کار استانها از پایتخت اساسیتر وحیاتی تر هست تشکر

  10. متاسفانه افرادی برای تعطیلی پنجشنبه ها نظر می دهند که خودشون پنجشنبه ها تعطیل هستند تهران زندگی می کنند اگر قرار باشه مخالفتی باشه اول باید پایتخت تعطیل نباشه چون تهران تعطیل هست و تصمیم نهایی را افرادی که آنجا زندگی می کنند می گیرند لذا با این طرح مخالفت میشه عیب نداره تهران هم نباید تعطیل باشه حداقل یکسان باشیم قرار باشه مشکلی هم باشه استانها باید تعطیل باشند تهران باید تعطیل نباشه متاسفانه وارونه فکر می کنند.

  11. سلام
    سلام خوب ما هم زندگی داریم چی میشد به خاطر خدا با تعطیلی پنجشنبه موافقت میشد.یک عمر بدون استراحت دویدن چه سخت
    مسئولین محترم خواهش می کنم تجدید نظر کنید.

  12. تهران به عنوان مرکز مبادلات اقتصادی و تجاری کشور و محل استقرار وزارتخانه ها و سازمانهای ستادی و مرکزی سالهاست که پنجشنبه ها تعطیل است لیکن مجمع تشخیص مصلحت نظام سکوت می کند اما تعطیلی پنجشنبه ها در شهرستان ها را مغایر با سیاست های کلی نظام می داند. آیا تبعیض و بی عدالتی مغایر سیاست های کلی نظام نیست؟

  13. ما نماینده انتخاب کردیم واسه چی این بی عدالتی ها چیه خواهشا این تبعیضو بی عدالتی رو بر دارین ، پول درست حسابی که نمیدین میگین نداریم خب ساعت رو هم کم کنین آخه ۱۵ تومن پوله ، ۳ تومن عیدی خجالت بکشید

  14. توی این مملکت اون چیزی که به ضرر مردم باشه و به نفع دولت سریع تصویبش می‌کنن مثل افزایش سنوات خدمت از ۳۰ سال به ۳۵ ولی اینکه میخوان یک روز به استراحت کارگروکارمند شهرستانی اضافه کنند اینجوری پاسکاری می‌کنن شورای نگهبان میندازه گردن تشخیص مصلحت اینم میندازه گردن مجلس از اولم معلوم بود که هیچ کدام نه مجلس نه شورای نگهبان نه دولت نه تشخیص مصلحت نمخواستند این کار را انجام بشه ایران فقط تهران ولا غیر

  15. خانم‌پریوش نظری اتفاقا در مورد تعطیلی پنج شنبه در تهران صحبت میکنیم و بهش اعتراض داریم.
    مگه خون شما رنگی تره؟
    ترافیک دارید که دارید.
    # هماهنگ سازی تعطیلی پنجشنبه در تهران و شهرهای های ایران

  16. با سلام. در هما جای دنیا دو روز تعطیلی است الان به فکر سومین روز هستند‌که‌تعطیل کنند ، کرونا نشان داد اگرواقعا بخواهد کا رها درست انجام‌شود.۴ روزدر هفته نیز کار ها انجام‌می سود ، وقتی مرکز پژوهش ها اسلامی مجلس ، مجلس ، دولت ، شورای نگهبان ، موافق است محمع تشخیص مصلحت که می بایست موافق با سیاست ها استحکام خوانواده باشد دنبال مسایل دیگری است ، تهران و‌همه کشور یک تصمیم می بایست انخاذ شود ، انشالله موضوع کارشناسی تصویب شود ، با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا