آیا مجمع تشخیص مصلحت نظام صلاحیت تصمیمگیری برای مخالفت با تعطیلی آخر هفته را داشته است؟
ساعاتی پیش هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، از مخالفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تعطیلی یک روز در هفته به جز جمعه خبر داد. این در حالی است که عدهای معتقدند این مصوبه، براساس اختیارات مجمع نبوده است.

تحریریه حرف مرد- امیررضا منعمی: به گزارش حرف مرد، دیروز هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، از مخالفت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تعطیلی یک روز در هفته به جز جمعه خبر داد. این در حالی است که عدهای معتقدند این مصوبه، براساس اختیارات مجمع نبوده است.
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری اخیر خود در مورد لایحه کاهش ساعت کاری ادارات، یعنی لایحهی اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام کرد که با مصوبه تعطیلی یک روز در هفته و کاهش ساعات کاری کارکنان مخالفت شده است.
وی ادامه داد: دو دسته ایراد نسبت به این لایحه مطرح شده و به همین دلیل با انجام و اجرای آن مخالفت شده است. یک دسته ایرادات از سمت شورای نگهبان مطرح شده و دسته دیگر ایراداتی است که هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام مطرح کرده است.
سحنگوی شورای نگهبان همچنین گفت: با اصلاحات مجلس، ایرادات شورا نسبت به آن مصوبه برطرف شده، اما مجلس نسبت به ایرادات هیات عالی نظرات اصلاحی نداشته و تصمیم نهایی در این رابطه با مجمع تشخیص مصحلت نظام است.
مرتبط با این خبر: لایحه کاهش ساعت کاری اداری تأیید نشد
آیا «مجمع» صلاحیت قانونی برای این تصمیمگیری را دارد؟
مطابق اصل ۱۱۲ قانون اساسی ایران و سایر این اصول، مجمع تشخیص مصلحت نظام چند وظیفهی کلی را باید دنبال کند. اول در مواردی که اختلاف نظری میان مجلس و شورای نگهبان به وجود میآید و مجلس با پافشاری، نسبت به مصوبهی خود اصرار ورزد و آن را به مصلحت کشور بداند. دوم در مواردی که از سوی رهبر انقلاب مصوبهای با جنبهی مشورتی به مجمع ارجاع شود تا در مورد آن تصمیمگیری شود. سایر مسئولیتهای مجمع، وظایفی مقطعی است که در اینجا موضوع بحث ما نیست.
در مورد مصوبهی اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که یا به عبارتی تعطیلی پنجشنبهها، مشخصا مورد اول صادق نیست. زیرا این مصوبه با تصویب مجلس شورای اسلامی و تائید شورای نگهبان همراه بوده است و لذا موجباتی برای اختلاف نظر و ارجاع به مجمع وجود نداشته است.
در مورد دوم یعنی مواردی که رهبری تصمیمگیری در خصوص موضوعی را به مجمع میسپارد نیز لااقل چیزی در این خصوص منتشر نشده است و بعید بنظر میرسد چنین تصمیمی در حال حاضر به مجمع تشخیص مصلحت نظام محول شده باشد؛ نکتهای که در اینجا حائز اهمیت است، در هیچ کجای قانون، علت و فلسفهی وجود این مجمع، قانونگذاری و یا سیاستگذاری مستقل نبوده است. بلکه در هر کجا که قانوناً مجمع تشخیص مصلحت نظام صلاحیت تصمیمگیری داشته، از ارجاع موضوعی از جانب مجلس، رهبری یا… بوده است.
بنابراین بنظر میرسد تصمیمگیری هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، از همان جنس بدعتهایی باشد که در سالهای اخیر قدرت قانونگذاری را از مجلس گرفته است و برخلاف اصل ۵۸ قانون اساسی، اختیارات قانونگذاری به نهادهای دیگر موازی با مجلس داده میشود. از جمله، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی امنیت ملی و در حال حاضر نیز هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام که وظیفهاش بررسی مصوباتی است که سیاستهای کلی نظام را در بر میگیرد.
انتقادات به هیئت عالی نظارت
از مجلس دهم، انتقاداتی به هیئت عالی نظارت بر سیاستهای کلی نظام در مجمع یا به اختصار هیئت عالی نظارت، وجود داشته است. به عنوان مثال، افزایش دامنهی شمول سیاستهای کلی نظام به عناوین و مصداقهای مختلف، از موارد اختلافی میان مجلس و مجمع بوده است. در واقع میتوان گفت در عمل نهادی در کنار شورای نگهبان پدید آمده است که مصوبات مجلس را در کنار شورای نگهبان بررسی و تائید و رد میکند. به طوری که احمد لاهوتی، نماینده مجلس دوازدهم، در تذکری خطاب به این هیئت گفت :«هیات عالی نظارت بر سیاستهای کلی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در کنار شورای نگهبان مصوبات مجلس را بررسی میکند. فقط هم سیاستهای کلی را بررسی نمیکند و به موارد دیگر هم میپردازد. عملاً هیات عالی نظارت مجمع به شورای نگهبان دیگری تبدیل شده است.»
از طرفی، این انتقاد توسط محمود احمدینژاد، رئیس جمهور اسبق، به شکل دیگری به مجمع تشخیص وارد بود. به این ترتیب که در مصوبات چالشی میان دولت و مجلس که به اعتقاد او خارج از اختیارات مجلس تصویب میشد، با اصرار نمایندگان به مجمع تشخیص میرفت و در آنجا تصویب میشد. البته رئیس دولت نهم و دهم در اقدامی که اولین بار توسط خودش انجام و بعدا به رویهای در دولتهای پس از خودش بدل شد، از امضای این قوانین سر باز زد.
از اختیا رات قانونی مجمع نیست در ثانی با این حقوق کم ماکارمندان وخانواده ما دیوانه شدند حداقل مثل تمام دنیا دوروز تعطیل بشه
مجمع تشخیص مصلحت نظام، کاهش ۴ ساعت از ۴۴ ساعت کاری کارکنان در هفته را به دلیل کاهش بهره وری مغایر با سیاستهای کلی نظام میداند آیا در مقایسه با ۸ ساعت کار روزانه که معادل ۴۸۰ دقیقه میشود کاهش ۴۰ دقیقه در روز واقعا باعث کاهش بهره وری و خسارت به کارفرما و اقتصاد میشود ؟ فقط ۴۰ دقیقه در روز ؟
حضرت امام خمینی (ره) فرموده اند مجلس در راس امور است. وقتی شورای عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به مصوبه مجلس و شورای نگهبان درباره تعطیلی پنجشنبه ها ایراد وارد می کند آیا میتوان گفت الان هم مجلس در راس امور است؟!!! واقعا متاسفیم.
مگه مردم شهرستان نیاز به استراحت ندارند؟ موقع انتخابات و راهپیمایی ها ، شهرستانی ها آدم هستند اما موقع امتیازات شهرستانی ها آدم نیستند؟ پایین ترین نرخ مشارکت مربوط به تهرانی ها است .
ما با تهرانی ها چه فرقی داریم حداقل این تبعیض و بی عدالتی را بر طرف کنید .
لطفا در مورد لغو تعطیلی ۵ شنبه ها در تهران صحبت نکنید . تعطیلی دو روز در هفته تهران به علت نیاز ساکنین این شهر شلوغ به استراحت و تجدید قوا برای هفته بعد است . لطفا در مورد شهرستان خودتان نظر بدین و کاری به تهران نداشته باشید
با سلام
تهران پنج شنبه ها تعطیل هس به سیاستهای کلی نظام چرا خللی وارد نمیشود ؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!
پس مجلس روجمعکنید بره که هیچ قدرت و اختیاری نداره
مجلس مترسکی بیش نیست
یک اشتباهی در خصوص مخالفت هیات نظارت مجمع با مصوبه مجلس در حال انتشاره اونم اینکه مخالفت این هیات که تعدادشون ۱۵ نفر هست رو مخالفت کل مجمع که ۴۶ نفرن جا میزنن. مخالفتهای هیات نظارت مجمع با مصوبات مجلس مثل مخالفت شورای نگهبان هست و با توجه به اصرار مجلس بر مصوبه اش، صحن مجمع تشخیص که ۴۶ نفر هستن باید در خصوص مصوبه مجلس و مخالفت هیات نظارت مجمع، مصلحت نظام رو تشخیص بده و اعلام کنه
هزینه اجتماعی و سیاسی عدم تصویب تعطیلی پنجشنبه ها به مراتب بسیار بیشتر از هزینه اقتصادی تصویب تعطیلی پنجشنبه ها است. التماس تفکر .
خدایا یا الله یا مجیب الدعوات به علی ابن ابیطالب امیر المومنین مظهر عدالت، به این شبهای قدر به دل شکسته هزاران کارگر و کارمند قسمت میدهیم چنان کن مجع تشخیص مصلحت نظام در تصمیم خود درباره تعطیلی پنجشنبهها تجدید نظر کند. آمین یا رب العالمین. از همه همه کارگران و کارمندان التماس دعا داریم .
لغو تعطیلی تهران مطالبه ملی است، مرکز که قلب تپنده اقتصاد هست تعطیله بعد شهرستان تعطیل نشه که چی بشه، این اصل تبعیض و بی عدالتی
رد مصوبه تعطیلی پنجشنبهها توسط هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به معنی اعلام عدم اطلاع نمایندگان محترم مجلس و اعضای محترم شورای نگهبان از سیاستهای کلی نظام است.
سلام لطفا تعطیلی پنج شنبه ادارات تهران رو هم لغوکنید واسه شهرستانی ها شبهه بی عدالتی پیش نیاد
تمام امکانات به تهران داده میشه چون پایتخته.حالا چی شده که تعطیلی شهرستانها مهم تر از تعطیلی تهران شده؟چطور تهران این همه سال بدون هیچ جلسه و مصوبه و اصلاحیه تعطیل بود مشکلی پیش نیومد
وقتی نمایندگان مجلس نماینده ۸۰ میلیون نظرش در مقابل چند نفر مثل میرسلیم که مورد تایید ملت هم نیست باطل اعلام می شود بهتر مجلس رو جمع کنین چون هیچ اعتباری در مقابل چند نفر ندارند
واقعا این سوال واسه خیلی ها پیش اومده چرا تهران و بعضی از مراکز استان ها خودجوش چند ساله ۵شنبه ها تعطیلا . اقا ما تعطیلی نخواستیم فقط بیاید بگید به چه علت !!!!!!! ناعدالتی انگیزه ها رو از انسان میگیره .یه ذره درایت داشته باشید . واقعا که. . .
خواهشاً تعطیلی پنج شنبه های تهران را هم لغو کنید تا از این بیشتر به سیاست های کلی نظام لطمه وارد نشود
دوروز تعطیلی باعث میشه کارتی عقب مونده کارمندا تو این دوروز جلو بیوفته وجلوی حرف کارمندا که تعدا کارمندا کمه و نفرات کمه گرفته بشه و روند جوابگوی به ارباب رجوع جلو بیافته و بهانه کار زیاد از کارمند گرفته میشه و تو این دوروز بدون مراجعه کننده با خیال راحت تمام کارای عقب افتاده انجام میشه چون ۵۰ درصد وقت بعضی کارمندا با سوال و جواب های بی ربط هدر میره و یدونه رقابت بین کارکنان ایجاد میشه که تو این دوروز یا کار عقب افتاده انجام بدن یا توی خونه استراحت کنن و کارای روز مره شخصی رو انجام بدن البته این نظر شخصی بنده به عنوان کارمند بود.با تشکر