دانشمندان از فراوانی میکروپلاستیک در بطریهای شیشهای شوکه شدند
دانشمندان از اینکه دیدند بطریهای شیشهای ۵۰ برابر بیشتر از بطریهای پلاستیکی میکروپلاستیک دارند، شوکه شدند.

پژوهشگران کشف کردهاند که بطریهای شیشهای ۵ تا ۵۰ برابر بیشتر از بطریهای پلاستیکی میکروپلاستیک حمل میکنند. نوشیدنیهایی مانند ماءالشعیر، نوشابه و لیموناد بیشترین میزان آلودگی را داشتند.
به نقل از آیای، یک مطالعه جدید از محققان فرانسوی نشان داده است که نوشیدنیهای بستهبندیشده در بطریهای شیشهای ممکن است حاوی میکروپلاستیک بیشتری نسبت به نوشیدنیهای ریخته شده در بطریهای پلاستیکی باشند.
پژوهشگران سازمان ایمنی غذایی فرانسه(ANSES) دریافتند که نوشابهها، ماءالشعیر و لیمونادهای فروختهشده در بطریهای شیشهای آلودگی میکروپلاستیکی بیشتری دارند. این یافتهها برخلاف این باور رایج است که شیشه گزینهای پاکتر و ایمنتر است.
این مطالعه که در مجله Food Composition and Analysis منتشر شده است، انواع نوشیدنیهای فروختهشده در فرانسه را بررسی کرد. نتایج نشان داد بطریهای شیشهای بهطور متوسط حدود ۱۰۰ ذره میکروپلاستیک در هر لیتر حمل میکنند که ۵ تا ۵۰ برابر بیشتر از بطریهای پلاستیکی یا قوطیهای فلزی است.
منشأ میکروپلاستیک: رنگ درپوش بطریهای شیشهای
«ایزلین شایب»(Iseline Chaib)، دانشجوی دکترا که این تحقیق را انجام داده به خبرگزاری AFP گفت: ما انتظار نتیجهای معکوس داشتیم.
در ابتدا پژوهشگران گمان میکردند که بستهبندی پلاستیکی منبع اصلی آلودگی میکروپلاستیکی باشد، اما بررسیهای دقیقتر نشان داد که ذرات یافتشده در بطریهای شیشهای از نظر شکل، رنگ و ترکیب پلیمری مشابه با رنگ درپوشهاست.
شایب توضیح داد: ما متوجه شدیم ذراتی که در بطریهای شیشهای یافت میشوند، همان رنگ و ترکیب پلاستیکی را دارند که در رنگ روی درپوشهای بطریهای شیشهای وجود دارد.
به گفته ANSES، این رنگها احتمالاً به دلیل خراشهای میکروسکوپی ناشی از اصطکاک در حین انبارداری، شروع به ریزش کردهاند. این خراشها که با چشم دیده نمیشوند، میتوانند برای آزاد کردن ذرات میکروپلاستیکی کافی باشند.
همچنین بخوانید: پژوهش علمی جدید، نقش سیستم ایمنی بدن را در ابتلا به آلزایمر نشان میدهد
بیشترین آلودگی در ماءالشعیر، لیموناد و نوشابهها
ماءالشعیر با میانگین ۶۰ ذره در هر لیتر، بیشترین میزان آلودگی را داشت. سپس لیموناد با حدود ۴۰ ذره در هر لیتر بود و پس از آن نوشابهها با حدود ۳۰ ذره در هر لیتر بودند.
همچنین آب (بدون گاز و گازدار) در بطری شیشهای حاوی ۴.۵ ذره میکروپلاستیک و در بطری پلاستیکی حاوی ۱.۶ ذره در هر لیتر بود.
گیوم دوفلوس(Guillaume Duflos)، مدیر تحقیقات ANSES گفت: علت این تفاوت هنوز مشخص نیست و نیاز به بررسی بیشتر دارد.
افزایش نگرانیها با خطرات ناشناخته سلامتی
دانشمندان هنوز سطح ایمنی مشخصی برای مقدار میکروپلاستیک در مواد غذایی یا نوشیدنی تعیین نکردهاند. ANSES نیز تأکید کرده که فعلاً هیچ معیار رسمی برای تشخیص خطر وجود ندارد.
با این حال، نگرانیها درباره میکروپلاستیکها در حال افزایش است. تحقیقات قبلی وجود آنها را در هوا، غذا و بافتهای انسانی نشان دادهاند. یک مطالعه از دانشگاه نیومکزیکو میکروپلاستیک را در تمام اندامهای بدن انسان از جمله مغز شناسایی کرده است.
به گفته یک سمشناس به نام «متیو کمپن»( Matthew Campen)، تقریباً به اندازه یک قاشق پلاستیکی در مغز افراد بزرگسال پلاستیک یافت شده است که چیزی بین ۵ تا ۱۰ گرم است.
همچنین مشخص شده بیماران دچار زوال عقل (دمانس)، ۱۰ برابر بیشتر از افراد سالم پلاستیک در مغز خود دارند.
راهکاری ساده برای کاهش آلودگی
اگرچه تأثیرات سلامتی وجود این میکروپلاستیکها هنوز بهطور کامل مشخص نیست، اما ANSES میگوید که با یک روش تمیزکاری ساده میتوان سطح میکروپلاستیکها را تا ۶۰ درصد کاهش داد. این روش شامل دمیدن هوا و شستوشوی درپوشها با آب و الکل است.
دوفلوس میگوید: ما قصد داشتیم میزان میکروپلاستیکها در انواع نوشیدنیها را بررسی کنیم و ببینیم نوع بستهبندی چه تأثیری بر آن دارد.
این یافتهها باورهای رایج درباره پاکتر بودن بطریهای شیشهای را به چالش کشیدهاند و در عین حال راهکاری ساده برای کاهش تماس با میکروپلاستیکها در اختیار ما قرار دادهاند.
منبع: ایسنا