گرمای غیرعادی گوشی همراه نشانه حمله هکری است؟
گوشیهای همراه امروزه به یکی از هدفهای اصلی حملات هکری تبدیل شدهاند و هکرها میتوانند با استفاده از بدافزارها، نرمافزارهای غیرمعتبر، وی پی انها و نرمافزارهای ظاهرا عادی به هدف دست پیدا کنند.

دنیایی که فناوری در آن، به بخش جداییناپذیر از زندگی روزمره تبدیل شده است، گوشیهای هوشمند بیشتر از یک دستگاه ارتباطی عمل میکنند. آنها حاوی اطلاعات شخصی، مالی و حتی موقعیتی هستند که میتوانند در صورت قرار گرفتن در دستان نادرست، خسارات جبرانناپذیری ایجاد کنند. با گسترش استفاده از برنامههای موبایلی و خدمات آنلاین، امنیت دادهها در دستگاههای هوشمند اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
حملات سایبری امروزه دیگر تنها محدود به کامپیوترها نیستند؛ بلکه گوشیهای هوشمند به یکی از هدفهای اصلی هکرها تبدیل شدهاند. این حملات میتوانند از طریق بدافزارها، نرمافزارهای غیرمعتبر، ویپیانهای ناشناخته یا حتی اپلیکیشنهای ظاهراً بیضرر انجام شوند.
مهم این است که کاربران به نشانههایی که ممکن است وجود چنین تهدیدهایی را فاش کنند، توجه کنند. از دانلود یک اپ غیرمعتبر تا دزدی از حساب بانکی، مسافت زیادی نیست. گاهی اوقات یک کلیک ساده یا نصب یک برنامه رایگان، دروازه ورود بدافزارها به دستگاه میشود. در این میان، نشانههایی مانند گرمای غیرطبیعی گوشی، کُندی و هنگ کردن مداوم یا افزایش ناگهانی در مصرف داده، میتوانند هشداری جدی برای کاربران باشند. این موضوعات، نشان از آن دارد که گوشی ممکن است تحت حمله قرار گرفته باشد و نیازمند بررسی دقیق است.
همچنین بخوانید: مشاور وزیر ارتباطات: تاثیر مخرب فیلترینگ بر امنیت سایبری غیرقابل چشمپوشی است
در ادامه در گفتوگو با کارشناس فناوری اطلاعات، به بررسی دقیقتر این موضوعات، از جمله نحوه تشخیص حمله بدافزاری، نقش ویپیانها در انتقال اطلاعات و راهکارهای مقابله با این نوع تهدیدها میپردازیم.
از دانلود یک اپ غیرمعتبر تا دزدی از حساب بانکی
حملات سایبری امروزه تنها محدود به کامپیوترها نیستند؛ بلکه گوشیهای هوشمند به یکی از اهداف اصلی هکرها تبدیل شدهاند و میتوانند از طریق بدافزارها، اپلیکیشنهای غیرمعتبر و ویپیانهای ناشناخته دچار نفوذ شوند
امیر شکاری، کارشناس فناوری اطلاعات، در گفتوگو با آنا، در خصوص عوامل تهدید کننده امنیت دادههای گوشیهای هوشمند اظهار کرد: «بانکهای ما سالها است که دادههایشان در مراکز دادهای قرار گرفته است که نسبتاً امن هستند؛ در واقع روی گوشی شما هیچ اطلاعات خاصی از بانک وجود ندارد. تنها چیزی که روی گوشی شما میتواند اثربخشی داشته باشد و بتوان از طریق آن موجودی و دارایی شما را تحت تأثیر قرار داد، کلمه عبور و پسوردی است که برای ورود به اپلیکیشنهای بانکی استفاده میکنید.»
وی ادامه داد: «این کلمه عبور و پسورد، وقتی بدون آگاهی ازاپلیکیشنهایی که دارای بدافزار باشند، روی گوشی خود استفاده کنید، در معرض خطر قرار میگیرد. بعضی افراد بدافزارهایی طراحی و این اطلاعات را جمعآوری یا یک تونلی ایجاد میکنند که هکر بتواند از طریق آن وارد دیتای حساس شما شده و به مرکز دادههای بانکی دسترسی پیدا کند؛ بنابراین مهمترین نکتهای که باید در مورد گوشی هوشمند رعایت کنید این است که دچار ویروس و بدافزار نشوید.
منشا ویروس و بدافزار عموماً دانلود اپلیکیشنهای غیرمعتبر است. اکثر اپ استورها و مارکتهای معتبر، اگر مستقیماً از آنها دانلود کنید، قالبا دارای یک سطح اولیه از آنتی ویروس و چک بدافزار هستند.»
شکاری با بیان اینکه دقت در نصب و دانلود نرمافزارها، بیشتر در مورد سیستمعامل اندروید صدق میکند، افزود: «وقتی از سایتهای نامعتبر یا از طریق لینکهای ارسالی اقدام به دانلود نرمافزار کنید، در واقع خودتان را در معرض خطر قرار میدهید. ناامنتر ازین موارد، استفاده از ویپیانهای ناشناخته و رایگان است.
بسیاری از این ویپیانها توسط افراد یا گروههای ناشناس ایجاد شدهاند که تونلهای ناامنی را ایجاد میکنند تا از یک طرف به شما دسترسی به اینترنت جهانی دهند و از طرف دیگر، بدافزارهایی را روی سیستم شما نصب، یوزرپسوردهای شما را مانیتور و در مواقع مناسب از آنها سوءاستفاده میکنند.»
داغ شدن گوشی؛ زنگ خطری برای کاربران
کارشناس فناوری اطلاعات، به راهکارهای تشخیص حمله بدافزارها به گوشیهای هونشمند اشاره کرد و گفت: «نشانههایی وجود دارد که میتوانند فرد را نسبت به این نوع حملات آگاه کنند. البته این علائم بیشتر در مواردی دیده میشوند که فرد هدف قرار گرفته باشد؛ با این حال اشاره به آنها ضروری است. از جمله این نشانهها میتوان به گرمای بیش از حد گوشی، هنگ کردن مکرر یا خروج از حالت نرمال عملکردی اشاره کرد. البته این موارد لزوماً دلیل بر وجود بدافزار نیستند؛ اما اگر گوشی در شرایط عادی و در محیطی با دمای مناسب، دچار افزایش غیرطبیعی دما شود، ممکن است نشانهای از فعالیت مشکوک یا غیرمعمول در داخل دستگاه باشد. این موضوع میتواند ناشی از وجود بدافزار یا نرمافزارهایی با کیفیت پایین باشد که در حال استفاده بیش از حد از پردازنده یا حافظه دستگاه هستند. در هر صورت، این موارد تنها شکبرانگیز هستند و نمیتوانند تأیید قطعی از وجود بدافزار محسوب شوند.»
استفاده از ویپیانهای رایگان و ناشناخته، دانلود اپلیکیشنهای خارج از فروشگاههای معتبر و کلیک بر روی لینکهای مشکوک، دروازه اصلی ورود بدافزارها به دستگاه کاربران است
وی ادامه داد: «ابزارهایی نیز وجود دارند که کاربران حرفهای میتوانند از آنها استفاده کنند. آنتی ویروسهایی که برای کامپیوترها استفاده میشوند و اکنون نسخه موبایلی نیز دارند. البته باید توجه داشت که این نرمافزارها نیز از منابع معتبر دانلود شوند.
در گذشته وقتی کاربران بیشتر از لپتاپ و کامپیوتر استفاده میکردند، رعایت این موضوع مشهودتر بود، اما امروزه کاربران کمتر به این موضوع توجه میکنند؛ باید توجه داشت که این تمامیت فقط در کشورهایی که دسترسی به منابع نرمافزاری جهانی دارند صدق میکند.»
هر گوشی هوشمند یک سلاح جاسوسی نهفته است
شکاری در پایان با بیان اینکه هر گوشی یک اسحله جاسوسی است، گفت: «در کشور ایران که در معرض جنگ منطقهای و سایبری قرار دارد، حتی برخی نرمافزارهای ظاهراً معتبر ممکن است برای دولتهای خارجی دارای کانالهای خاص دسترسی به اطلاعات باشند ود ر این شرایط، هر گوشی هوشمند ممکن است به عنوان یک سلاح جاسوسی مورد استفاده قرار گیرد.
ویپیانهایی که توسط کشورهایی مانند اسرائیل یا آمریکا ساخته شدهاند، در اختیار کاربران قرار گرفتهاند و این ویپیانها حتی اگر از منبع معتبر دانلود شوند، امن نیستند. آنها ممکن است به صورت مستقیم به دنبال حساب بانکی شما نباشند، اما میتوانند ارتباطات شخصی، مسیرهای حرکت و موقعیتهای حساس شما را رصد کنند.»
به گفته خبرنگار آنا؛ بررسی عوامل موثر در آسیبپذیری گوشیهای هوشمند، نحوه شناسایی بدافزارها و ریسکهای ناشی از استفاده از منابع غیرمعتبر، نشان میدهد که رعایت اصول اولیه امنیتی، از جمله دانلود اپلیکیشنها از منابع معتبر، استفاده از آنتیویروس و مراقبت از اطلاعات کاربری میتواند خطر نفوذ به گوشی را کاهش دهد.
شایان ذکر است که در کشوری مانند ایران، که در معرض تهدیدهای سایبری بیشتری قرار دارد، نیاز به آگاهی بیشتر از منابع نرمافزاری، ویپیانها و نرمافزارهای دانلودی ضروری است. امنیت گوشی هوشمند تنها به وسیله فناوری محدود نمیشود، بلکه شامل آگاهی، رفتار و تصمیمگیری کاربر نیز میشود.
منبع: آنا