چرا روی کاناپه راحت تر از تخت به خواب میرویم؟
محققان در یک تحقیق جدید، دلایل علمی، روانی و فیزیولوژیکی خوابیدن راحتتر روی کاناپه نسبت به تخت را کشف کردهاند.

تحریریه حرف مرد: علی شاهرخ- محققان دلیل علمی خواب آلودگی روی کاناپه و بی خوابی در تخت خواب را کشف کردهاند. بر اساس یافتهها، عوامل روانی و فیزیولوژیکی در این مسئله نقش مهمی دارند.
تفاوت خواب روی کاناپه و تخت از نگاه متخصصان
به نظر میرسد خوابیدن روی کاناپه بسیار راحتتر از به خواب رفتن در تخت است. جدا از گردن درد احتمالی بعد از بیدار شدن، چرت زدن روی کاناپه اغلب آرامشبخشتر است. تحقیقات نشان میدهد دلایل روانی و جسمانی مشخصی برای این ترجیح وجود دارد.
لیزا استراس (Lisa Strauss)، متخصص درمان اختلالات خواب با روش شناختی-رفتاری (Cognitive-Behavioural Treatment)، توضیح میدهد: «اگر شبها مدام با بیخوابی و اضطراب ناشی از آن در تخت بیدار بمانیم، به مرور زمان ورود به تخت خواب به محرکی شرطی برای این تجربیات منفی تبدیل میشود.»

این روانشناس مقیم بوستون به واشنگتن پست (Washington Post) گفته است: «افراد با تحریک پذیری شرطی ممکن است به راحتی در مکانهای دیگر مثل کاناپه یا خانه اقوام راحت بخوابند، اما در تخت خودشان نه.» راه حل او این است که تخت را دوباره به عنوان مکانی برای آرامش و استراحت تعریف کنیم.
اضطراب عملکردی و فشار روانی خواب
استراس میگوید احساس اجبار برای خوابیدن در تخت میتواند به «اضطراب عملکردی» (Performance Anxiety) منجر شود: «حتی بدون وجود تحریک پذیری شرطی، اضطراب، فشار، تلاش و ناامیدی با خواب تداخل دارند. هیچ یک از این مشکلات روی کاناپه گریبانگیرمان نمیشوند، چون انتظار خوابیدن نداریم.»
او اضافه میکند: «در آنجا خوابآلودگی به طور طبیعی ما را فرا میگیرد، چون با تلاش و استیصال مانع آن نمیشویم.» راهکار مورد علاقه او این است: «بپذیرید که خوابیدن وظیفه شما نیست، همانطور که احساس تشنگی هم تحت کنترل شما نیست.» وقتی مضطرب هستید، سعی کنید با کوچک شمردن موضوع «اجبار به خواب» خودتان را آرام کنید. البته گفتنش آسان است!
تمرکز روی یک موضوع آرامشبخش
استراس توضیح میدهد: «از آنجا که در هر لحظه فقط میتوانیم روی یک روایت (یا تصویر یا آهنگ یا حس بدنی) تمرکز کنیم، پرداختن به چیزی آرامشبخش باعث میشود به افکار بیدارکننده از جمله نگرانیها (حتی نگرانی درباره خواب) تا استرسها یا هیجانها فکر نکنیم.»

او پیشنهاد میکند: «سعی کنید ذهنتان را روی چیزی آرامشبخش متمرکز کنید تا فاصله بین دراز کشیدن در تخت و خوابیدن پر شود. شاید همان چیزی که روی کاناپه شما را خوابآلود میکرد.»
نقش نور و ریتم بدن
تیم تحقیقاتی نشریه نوریج ساینس ریپورت (Knowridge Science Report) اشاره میکند که نور تلویزیون «ممکن است به آرامش کمک کند»: «اگرچه نور آبی صفحهنمایش برای بعضیها خواب را به تأخیر میاندازد، اما برای دیگران، صدای آشنا و نور کم پسزمینه به بدن علامت میدهد که آرام شود.
منبع: ladbible