ستاره‌ای که دوبار منفجر شد؛ کشف بی‌سابقه اخترشناسان

ستاره‌شناسان برای نخستین‌بار شواهدی بصری از انفجار دوباره یک کوتوله سفید ثبت کردند که می‌تواند نگاه ما به چگونگی شکل‌گیری ابرنواخترها را دگرگون کند.

انسان ممکن است فقط یک بار زندگی کند و از دنیا برود اما برخی از ستاره‌ها دو بار می‌میرند. گروهی از ستاره‌شناسان اکنون اولین شواهد بصری را از این رویداد ستاره‌ای کشف کرده‌اند که یک ستاره مرده است و تحت انفجار موسوم به «انفجار دوگانه» قرار گرفته است. این می‌تواند نشان دهد که برخی از ستاره‌ها می‌توانند بدون رسیدن به حداقل جرمی که یک ستاره برای تبدیل شدن به ابرنواختر نیاز دارد، به ابرنواختر تبدیل شوند.

به نقل از اسپیس، این گروه پژوهشی با استفاده از «تلسکوپ بسیار بزرگ»(VLT) و «کاوشگر طیف‌سنجی چندواحدی»(MUSE)، بقایای چند صد ساله ابرنواختر «SNR 0509-67.5» را که در فاصله ۶۰ هزار سال نوری از صورت فلکی «ماهی زرین»(Dorado) واقع است، بزرگنمایی کردند. این بررسی، ساختارهایی را در این بقایای انفجاری به نمایش گذاشت که نشان می‌دهد ستاره مولد آن نه یک بار، بلکه دو بار منفجر شده است.

همچنین بخوانید: طوفان‌های ژئومغناطیسی در راه‌اند: تقویم اختلالات ژوئیه ۲۰۲۵

کوتوله سفید چیست؟

این ستاره، یک کوتوله سفید بود. کوتوله سفید، نوعی از بقایای ستاره‌ای است و زمانی تشکیل می‌شود که یک ستاره‌ با جرم مشابه خورشید، سوخت لازم برای همجوشی هسته‌ای خود را تمام می‌کند.

انواع انفجارهای ابرنواختری که کوتوله‌های سفید متحمل می‌شوند، انفجارهای ابرنواختری نوع Ia هستند و برای ستاره‌شناسان اهمیت دارند زیرا می‌توان از آنها برای اندازه‌گیری فواصل کیهانی استفاده کرد زیرا نور خروجی آنها بسیار یکنواخت است. بنابراین، ستاره‌شناسان اغلب از آنها به عنوان «شمع‌های استاندارد» یاد می‌کنند.

دانشمندان می‌گویند اولین شواهد بصری از یک کوتوله سفید با انفجار دوگانه، اعماق پنهان این رویدادهای مهم ستاره‌ای را آشکار می‌کند. «پریام داس»(Priyam Das) پژوهشگر «دانشگاه نیو ساوت ولز»(UNSW) و سرپرست این پژوهش گفت: انفجار کوتوله‌های سفید، نقش مهمی را در نجوم دارد. با وجود این، به رغم اهمیت انفجار کوتوله‌های سفید، معمای دیرینه مکانیسم دقیق ایجاد انفجار آنها هنوز حل نشده است.

منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا