تلسکوپ جیمز وب تصویر بیسابقهای از کهکشان فعال مسیه ۸۲ ثبت کرد
تصویر تازه تلسکوپ فضایی جیمز وب از کهکشان مسیه ۸۲، جزئیاتی بیسابقه از فعالیتهای ستارهزایی و تعاملات گرانشی آن با کهکشان همسایهاش را فاش میکند.

آژانس فضایی اروپا اعلام کرد که تلسکوپ فضایی «جیمز وب» موفق شده است تصویری کمنظیر از منطقهای فعال در روند تولد ستارگان در کهکشان «مسیه ۸۲» به ثبت برساند.
وبگاه آرتی عربی نوشت: «بر اساس این گزارش، درخشش ستارگان در این کهکشان که ابعادی کوچکتر از کهکشان راه شیری دارد، حدود پنج برابر بیشتر است و نرخ شکلگیری ستارگان در آن تقریباً ده برابر سریعتر از کهکشان ماست».
منشأ این فعالیت شدید کجاست؟
دانشمندان منشأ این فعالیت شدید را به تعامل گرانشی با کهکشان مارپیچی همسایه، یعنی مسیه ۸۱، نسبت میدهند؛ برخوردی که میلیونها سال پیش موجب جریان گسترده گاز به سمت مرکز کهکشان مسیه ۸۱ شد.
همچنین بخوانید: نخستین تصاویر تلسکوپ ورا روبین؛ ثبت بیش از ۱۰ میلیون کهکشان در یک قاب
تصویر جدید «جیمز وب» که با دوربین فروسرخ میانی ثبت شده، برخلاف تصاویر نور مرئی که معمولاً بهدلیل وجود ابرهای غبار ضخیم، دید محدودی دارند، موفق شده است فعالیتهای پنهان در هسته این کهکشان را آشکار کند. در این تصویر، ساختار پیچیده ابرهایی از مولکولهای آلی موسوم به «هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای» بهوضوح دیده میشود. همچنین، جهت جریانهای نیرومند ماده که از ستارگان جوان و داغ ساطع میشود، مشخص شده است؛ جریانهایی که با پرتاب گاز به فضای میانکهکشانی، کهکشان مسیه ۸۱ را بهتدریج از منابع اولیه لازم برای تولید ستارگان جدید تهی میکنند.
دانشمندان میگویند این دادههای تازه نهتنها پویایی شدید درون کهکشانهای فعال را نشان میدهد، بلکه بر رابطه تنگاتنگ میان تولد ستارگان و تکامل خود کهکشان نیز تأکید دارد.
منبع: شفقنا