نشانههایی که فاش میکنند گوشی اندرویدتان در حال ردیابی شدن است
با دانستن نشانههای ساده میتوانید اپلیکیشنهایی را که بهطور پنهانی شما را ردیابی میکنند شناسایی و حذف کنید.

ردیابی گوشی اندروید توسط اپلیکیشنها پدیدهای نگرانکننده است که اغلب کاربران از آن بیخبرند. بسیاری از اپلیکیشنهای اندرویدی با دسترسی به مجوزهای مختلف، اقدام به جمعآوری اطلاعاتی مثل موقعیت مکانی، لیست تماسها، پیامکها و حتی صداهای محیط ازطریق میکروفون میکنند.
دادههای شخصی کاربران معمولاً برای اهداف تبلیغاتی جمعآوری میشوند؛ اما در برخی موارد نیز ممکن است به شرکتهای شخص ثالث فروخته شوند یا در حملات سایبری مورد استفاده قرار گیرند. برنامههایی که گوشی شما را ردیابی می کنند، معمولاً بدون اطلاع و رضایت شما این مجوزها را دریافت میکنند.
همچنین بخوانید: تغییرات بزرگ نسخه جدید بلوتوث؛ از کاهش مصرف انرژی تا تقویت حریم خصوصی
نشانههایی که میتوانند به شما هشدار دهند که گوشیتان درحال ردیابی شدن از سوی اپلیکیشن های مشکوک است، شامل مواردی مثل مصرف غیرمعمول باتری، داغ شدن گوشی یا افزایش غیرمنتظره مصرف اینترنت میشوند. ما در این مقاله قصد داریم به شما کمک کنیم تا به پاسخ سؤال خود دربارهی اینکه آیا گوشی اندرویدی من با اپلیکیشن های جاسوسی ردیابی می شود یا نه، برسید.
نشانه های ردیابی گوشی توسط اپلیکیشن ها
تخلیه شدن باتری با سرعت عجیب یا افزایش ناگهانی مصرف اینترنت ممکن است ناشی از یک مشکل نرمافزاری یا سختافزاری معمولی نباشد. بنابراین باید مشکل را در جای دیگری جستوجو کنید و بد نیست که اپلیکیشن های جاسوسی را در ابتدای لیست خود قرار دهید؛ چراکه شاید این اپلیکیشن های جاسوسی اندرویدی بهطور مخفیانه شما را ردیابی کنند.
هجوم برنامه های جاسوسی اندروید بسیار نامحسوس است؛ اما بااینحال نشانههایی وجود دارد که به شما هشدار میدهند.
برخی از این نوع اپلیکیشنها اهدافی مانند جمعآوری دادهها برای تجزیهوتحلیل دارند؛ اما برخی نیز با هدف فروش دادهها به اشخاص ثالث برای تبلیغات یا پروفایلینگ دست به این کار میزنند. پروفایلینگ یعنی جمعآوری و تحلیل اطلاعات دربارهی یک فرد یا گروه برای ساختن یک پروفایل یا تصویر کلی از ویژگیها، رفتارها، علایق یا رفتارهای احتمالی آنها.
۱. درخواست مجوزهای غیرضروری و نامتناسب با کارکرد اپلیکیشن
واضحترین پرچم قرمزی که یک اپلیکیشن جاسوسی میتواند نشان دهد، زمانی است که مجوزهایی را درخواست میکند که هیچ ارتباطی با کارکرد اصلیاش ندارد.
فرض کنید یک اپلیکیشن چراغ قوه نصب کردهاید که تنها کار واقعی آن باید روشن کردن چراغ LED گوشی شما باشد؛ اما در حین تنظیم، دسترسی به مخاطبین، میکروفون و موقعیت مکانی شما را درخواست میکند! این یک علامت هشدار بزرگ است. چرا یک چراغ قوه باید بداند که با چه کسی صحبت میکنید یا کجا هستید؟
اگر به اپلیکیشنی مشکوک شدید و احساس کردید که شما را ردیابی میکند، با طی کردن مراحل زیر دسترسیهای اپلیکیشن مورد نظر را چک کنید تا اگر دسترسی غیرعادیای دارد آن را غیرفعال کرده یا برنامه را پاک کنید.
- وارد تنظیمات (Settings) گوشی شوید.
- به بخش Apps (برنامهها) بروید.
- لیست اپلیکیشنها را ببینید و روی برنامهی مورد نظر خودتان ضربه بزنید.
- گزینهی Permissions (مجوزها) را انتخاب کنید.
- حالا میتوانید ببینید این اپلیکیشن به چه چیزهایی دسترسی دارد. هر دسترسیای را میتوانید با ضربه زدن روی آن فعال یا غیرفعال کنید.
قبل از نصب یک اپلیکیشن جدید، درخواست های مجوز را بهدقت بخوانید. بررسی کنید کدام برنامهها به امکانات حساس دستگاه مانند موقعیت مکانی، میکروفون و دادههای پسزمینه شما دسترسی دارند. دسترسی هر برنامهای را که بهصورت قانونی به آن مجوزها نیاز ندارد، لغو کنید.
۲. تخلیه شدن باتری با سرعت عجیب و غیرمعمول
زیاد بازی نمیکنید، فیلم نمیبینید یا در فضاهای مجازی مدت زیادی را سپری نمیکنید؛ اما باتریتان نمیتواند مثل همیشه دوام بیاورد؟ اگر با اینکه مقدار استفاده از گوشی خود را تغییر ندادهاید؛ باتری شما زودتر از حد معمول تخلیه میشود، این میتواند نشانهای از فعالیت اپلیکیشن های جاسوسی باشد.
کاهش غیرعادی شارژ باتری ممکن است نشاندهندهی فعالیت مخفیانهی اپلیکیشنهای مشکوک در پسزمینه باشد
درصورتیکه متوجه وجود یک اپلیکیشن ناآشنا یا استفادهنشده در گوشی شدهاید، ممکن است خطر ردیابی شدن توسط اپلیکیشن های اندرویدی در کمین شما باشد. غیرفعال کردن فعالیتهای پسزمینه یا حذف کامل اپلیکیشن اغلب میتواند مشکل را حل کند و عمر باتری شما را نیز بهبود بخشد.
اگر میخواهید سلامت باتری گوشی اندروید یا ایفون و میزان مصرف باتری توسط هر اپلیکیشن را مورد بررسی قرار دهید، مراحل زیر را دنبال کنید.
- تنظیمات را باز کنید و وارد بخش Battery (باتری) شوید.
- روی نموداری که ظاهر میشود، ضربه بزنید.
- در این بخش میتوانید از قسمت بالا زمانی را که میخواهید میزان مصرف باتری را چک کنید، بهتفکیک ساعت ببینید. با اسکرول کردن، اپلیکیشنهای گوشی شما نمایش داده میشود؛ پس روی اپلیکیشنی که به آن مشکوک هستید ضربه بزنید تا به اطلاعات دقیقتری از میزان مصرف باتری برسید.
۳. ظاهر شدن ناگهانی آیکون لوکیشن
تصور کنید درحال خواندن پیامهای متنی یا وبگردی هستید و ناگهان آیکون لوکیشن یا موقعیت مکانی در نوار وضعیت ظاهر میشود. اگر درحال استفاده از نقشه نیستید و برای درخواست تاکسی اینترنتی اقدام نکردهاید، بهتر است به اینکه تحت ردیابی اپلیکیشن های جاسوسی هستید، شک کنید.
ظاهرشدن ناگهانی آیکون مکانیاب (Location) در نوار وضعیت گوشی، بدون دخالت یا درخواست مستقیم شما، میتواند نشانهای از این باشد که یک اپلیکیشن در حال استفاده از GPS دستگاه است. این موضوع شاید بهمعنای ارسال یک درخواست موقعیتیابی دقیق به گوشی باشد و در برخی موارد میتواند زنگ خطری برای حریم خصوصی محسوب شود.
اگرچه برخی اپلیکیشنها—مانند برنامههای آبوهوا—برای ارائهی خدمات دقیق نیازمند دسترسی به موقعیت مکانی هستند، اگر آیکون لوکیشن حتی زمانی که از هیچ سرویس مرتبطی استفاده نمیکنید ظاهر شود، ارزش بررسی دارد.
برای اطمینان از حفظ حریم خصوصی، تنظیمات موقعیت مکانی دستگاه را بررسی کرده و فهرست اپلیکیشنهایی را که به GPS دسترسی دارند، مرور کنید. بهترین اقدام این است که دسترسی به موقعیت مکانی را برای اپهای مشکوک روی حالت «فقط هنگام استفاده از برنامه» قرار دهید و دسترسی برنامههایی را که به لوکیشن نیازی ندارند، بهطور کامل غیرفعال کنید.
۴. افزایش غیر عادی میزان مصرف اینترنت
اگر در حال دانلود فایلهای حجیم یا بهروزرسانی اپلیکیشنها هستید، افزایش مصرف اینترنت طبیعی است؛ اما اگر احساس میکنید میزان مصرف فراتر از استفادهی واقعیتان است، احتمال ردیابی شدن توسط برخی اپلیکیشنهای اندرویدی را در نظر بگیرید.
اپلیکیشنهای ردیاب معمولاً در پسزمینه، دادههایی مانند تحلیلهای آماری و الگوهای رفتاری کاربر را به سرورهای خارجی ارسال میکنند. این روند بیصدا و بدون اطلاع شما انجام میشود و ممکن است بهطور نامحسوس بخش زیادی از اینترنتتان را مصرف کند.
مصرف غیرعادی اینترنت میتواند زنگ خطری برای حضور پنهان اپلیکیشنهای ردیاب در گوشیتان باشد
اگر متوجه شدید که یک اپ ساده مثل ماشینحساب در حال مصرف صدها مگابایت داده است، باید آن را زیر ذرهبین ببرید. بررسی مجوزهای دسترسی و محدود کردن اتصال اینترنت آن میتواند راهگشا باشد.
در برخی موارد، حذف کامل برنامه و جایگزینی آن با گزینهای امنتر و حریممحور، بهترین تصمیم است؛ حتی اگر پیدا کردن جایگزین، کمی زمانبر باشد؛ چون در درازمدت خیالتان را راحتتر میکند.
اگر میخواهید میزان مصرف اینترنت را در گوشی اندرویدی خود چک کنید، کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- وارد تنظیمات (Settings) گوشی شوید.
- به بخش Connections (اتصالات) بروید.
- گزینهی Data usage (استفاده از داده) و سپس Mobile data usage (مصرف اینترنت همراه) را انتخاب کنید.
- حالا در این بخش، معمولاً یک نمودار کلی از مصرف دیتا را در طی یک بازهی زمانی مشخص میبینید. کمی پایینتر، لیست اپلیکیشنها بههمراه میزان مصرفشان از اینترنت نمایش داده میشود.
- با انتخاب هر اپلیکیشن، میتوانید جزئیات بیشتری از مصرف اینترنت را هم در حالت وایفای و هم در حالت داده تلفن همراه (Mobile Data) ببینید.
محافظت از دستگاه دربرابر اپلیکیشن های ردیابی و جاسوسی
ازآنجاکه پیشگیری بهتر از درمان است، شما نیز با استفاده از برخی راهکارها میتوانید جلوی اپلیکیشنهای مشکوک را بگیرید و سلامت دستگاه خود را پیش از اینکه آلوده شود، حفظ کنید. علاوهبر نکات ذکرشده، باید برای حفظ امنیت و حریم خصوصی، بهطور دقیق بدانید که چطور میتوانید این کار را انجام دهید.
با چند اقدام ساده مثل خاموشکردن وایفای و نصب اپها از منابع معتبر، میتوانید سپری قدرتمند در برابر اپلیکیشنهای جاسوسی بسازید
- سرویس موقعیت مکانی، بلوتوث و وایفای را هنگامی که استفاده نمیکنید، خاموش کنید. از اتصال به شبکههای وایفای عمومی خودداری کنید؛ زیرا ممکن است ناامن و مستعد ردیابی باشند.
- اپلیکیشنهای موردنیاز خود را از منابع و وبسایتهای معتبر مثل گوگلپلی دانلود کنید و از تهیهی آنها از منابع مشکوک بپرهیزید.
- با استفاده از Google Play Protect اپلیکیشنهایی را که رفتار مشکوک دارند، شناسایی کنید. برای استفاده از این ابزار لازم است ابتدا وارد گوگل پلی شوید و سپس با انتخاب آیکون پروفایل از سمت راست روی Play Protect ضربه بزنید و سپس scan را انتخاب کنید.
- برای شناسایی جاسوس افزارها از فایروال و بهترین آنتی ویروس اندروید مانند Bitdefender و Malwarebytes یا Avira برای کنترل اتصال اینترنتی اپلیکیشنها و شناسایی بدافزارها استفاده کنید.
- برای حسابهای خود مانند اکانت اینستاگرام از احراز هویت دوعاملی استفاده کنید.
- از مرورگرها و موتورهای جستوجوی متمرکز بر حریم خصوصی مانند داکداکگو و Firefox Focus استفاده کنید.
- بهروزرسانی خودکار سیستمعامل و اپلیکیشنهای خود را فعال کنید؛ چراکه تضمین میکند که آخرین اقدامات امنیتی را برای مبارزه با ردیابی در اختیار دارید.
اگر متوجه تخلیهی ناگهانی باتری، افزایش غیرمنتظره مصرف اینترنت یا نشانههایی که ذکر کردهایم شدید، بهتر است به ردیابی شدن از سوی اپلیکیشن های جاسوسی شک کنید.
امیدواریم بتوانید با استفاده از نشانهها، اپلیکیشنهای مشکوک را شناسایی کرده و آنها را پاک کنید. آیا تابهحال دستگاه شما از سوی اپلیکیشن های ردیابی مورد حمله قرار گرفته است؟ برای رفع آن چه اقداماتی در پیش گرفتید؟
منبع: زومیت