از تیگو تا آواتار: اختلاف قیمت خودروهای وارداتی در ایران و جهان چقدر است؟
اختلاف قیمت خودروهای خارجی و مونتاژی در بازار ایران و جهان از موضوعاتی است که همیشه مورد اعتراض مصرفکنندگان بوده است.

تحریریه حرف مرد: اختلاف قیمت خودرو در بازار ایران و بازار جهانی موضوعی است که همیشه بحثبرانگیز بوده و البته چیزی نیست که بشود از آن چشمپوشی کرد. در حال حاضر قیمت محصولات مونتاژی و وارداتی در بازار ایران، با قیمت آنها در بازار جهانی بسیار تفاوت دارد. در این مقاله قصد داریم قیمت جدیدترین محصولات وارداتی و مونتاژی در بازار ایران و بازار جهانی را با یکدیگر با یکدیگر مقایسه کنیم.
محصولات مونتاژی
به محصولاتی که قطعات آنها را خارج از کشور میسازند و تنها مونتاژ یا سرهمبندی آنها در شرکتهای خودروسازی داخلی انجام میشود، محصولات مونتاژی میگویند. در حال حاضر محصولات مختلفی در شرکتهای خودروسازی کشورمان مونتاژ میشوند که از نمونههای آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تیگو ۷ پرو
تیگو ۷ پرو نسل جدیدی از چری تیگو ۷ است که با نام تجاری فونیکس به بازار ایران عرضه میشود. شرکت مدیران خودرو نسخه پریمیوم تیگو ۷ پرو را در سال ۱۴۰۲ معرفی کرد که این نسخه از لحاظ فنی هیچ تفاوتی با تیپ اکسلنت ندارد. مدل ۲۰۲۴ تیگو ۷ پرو در بازار جهانی با قیمت ۱۰,۳۰۰ الی ۱۳,۴۰۰ دلار به فروش میرسد که قیمت متغیر آن به امکانات و آپشنهای خودرو بستگی دارد. قیمت نسخه فول تیگو ۷ پرو با ارز توافقی، ۹۳۸ میلیون تومان خواهد بود و قیمت این محصول توسط شرکت مدیران خودرو ۱,۷۳۳،۰۳۵,۰۰۰ تومان اعلام شده است.
تیگو ۸ پرومکس

تیگو ۸ پرومکس شاسیبلندی از شرکت چری است و در حال حاضر توسط شرکت مدیران خودرو به بازار کشورمان عرضه میشود. این خودرو در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار به بازار کشورمان راه یافت. تیگو ۸ پرومکس در بازار جهانی با قیمت ۳۰ هزار دلار معامله میشود که با ارز توافقی ۷۰,۰۰۰ تومانی که برای واردات و مونتاژ محصولات خارجی در نظر گرفته شده، انتطار داریم که این خودرو با قیمت حدودا ۲,۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومانی به بازار عرضه شود. برخلاف انتظار، شرکت خودروسازی مدیران خودرو برای مدل ۱۴۰۴ تیگو ۸ پرو مکس قیمت ۳,۱۲۷,۴۳۵,۰۰۰ تومانی را اعلام کرده است.
اکستریم TXL

اکستریم TXL کراساووری نیمه لوکس با ابعاد متوسط است که توسط شرکت خودروسازی چری تولید شده و در حال حاضر شرکت مدیران خودرو آن را مونتاژ و به بازار ایران عرضه میکند. اکستریم در تیپهای مختلف TX و VX نیز به بازار کشورمان عرضه میشود. اکستریم TXL قیمت حدوداً ۱۸ تا ۲۴ هزار دلاری دارد. با توجه به اینکه واردات و مونتاژ اغلب خودروها از طریق ارز دولتی یا ارز توافقی ۷۰ هزار تومانی انجام میشود، با محاسبهای ساده متوجه میشویم که قیمت نسخه پایه این خودرو بدون احتساب هزینههای جانبی واردات و مونتاژ، حدود ۱,۲۶۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان و نسخه فول آپشن آن ۱,۶۸۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود. شرکت خودروسازی مدیران خودرو اکستریم TXL را با قیمت ۳,۳۳۲,۵۳۵,۰۰۰ تومان عرضه میکند.
آریزو ۸

آریزو ۸ سدان اسپرتی از شرکت خودروسازی چری است که برای اولین بار در سال ۲۰۲۲ به بازار چین معرفی شد. آریزو ۸ بر روی خط مونتاژ شرکت خودروسازی مدیران خودرو قرار دارد. شرکت مدیران خودرو قیمت مدل ۱۴۰۴ آریزو ۸ را ۲,۳۰۰,۵۳۵,۰۰۰ تومان اعلام کرده و این خودرو در بازار جهانی با قیمت بین ۱۷ هزار تا ۲۰ هزار دلار به فروش میرسد. قیمت نسخه بازار جهانی آریزو ۸ با قیمت داخل ایران این خودرو حدود یک میلیارد تومان تفاوت دارد.
کی ام سی T9

پیکاپ T9 نسخه بزرگتر و پیشرفتهتر کی ام سی T8 به حساب میآید و در بازار جهانی با نام جک T9 شناخته میشود. شرکت کرمان موتور کی ام سی T9 را به بازار عرضه میکند. پیکاپ T9 با توجه به آپشنها و امکاناتی که دارد در بازار جهانی با قیمت ۲۷ هزار الی ۳۰ هزار دلار به فروش میرسد. شرکت کرمان موتور برای این خودرو قیمت ۲,۳۵۰,۰۰۰,۰۰۰ تومانی را اعلام کرده است. با توجه به قیمت دلار بازار آزاد که این روزها در حوالی ۸۴۰۰۰ تومان میچرخد، باید اعتراف کرد که قیمت رسمی کی ام سی T9 با بازار جهانی برابر است. قیمت این خودرو در بازار آزاد هم حدود ۲.۸ میلیارد تومان است.
بخوانید: مقایسه میتسوبیشی اوتلندر با کیا اسپورتیج؛ کدام مدل وارداتی ارزش خرید بیشتری دارد؟
محصولات وارداتی
مدتی است که محدودیتهای واردات خودروهای خارجی رفع شده و شاهد عرضه خودروهای وارداتی به بازار کشورمان هستیم. در محصولات وارداتی نیز اختلاف قیمت در نسخه بازار ایران و نسخه بازار جهانی دیده میشود. اختلاف قیمت برخی از محصولات وارداتی در بازار ایران و بازار جهانی به شرح زیر است:
میتسوبیشی اوتلندر Hلاین

میتسوبیشی اوتلندر H لاین محصولی ژاپنی است که شرکت آرین پارس موتور واردات این خودرو به بازار کشورمان را بر عهده دارد. این خودرو در بازار جهانی با قیمت ۲۲ تا ۲۴ هزار دلار به فروش میرسد. شرکت آرین پارس موتور میتسوبیشی اوتلندر H لاین را با احتساب هزینههای جانبی واردات با قیمت ۳,۲۲۸,۰۰۰,۰۰۰ تومان عرضه میکند. قیمت بازار آزاد میتسوبیشی اوتلندر H لاین تفاوت قابل توجهی با قیمت نمایندگی آن دارد.
کیا K5

کیا K5 سدانی کرهای است که دو شرکت کوشا خودرو و هرمس خودرو واردات آن را انجام میدهند. کیا K5 نسخه جدید کیا اپتیما است که در گذشته در بازار کشورمان حضور داشت. کیا K5 در بازار جهانی حدودا با قیمت ۲۵ هزار دلار معامله میشود. قیمت مدل ۲۰۲۴ کیا K5 توربو توسط نمایندگی ۳,۰۵۸,۰۰۰,۰۰۰ تومان اعلام شده است. K5 یکی دیگر از محصولاتی است که قیمت نمایندگی و بازار آزاد آن اختلاف قابل توجهی دارند و در بازار بیش از ۵.۵ میلیارد تومان برای آن باید بپردازید.
جیایسی امکو هیبرید

جیایسی امکو هیبرید محصولی از گروه جی ای سی چین است که شرکتهای آرتابان موتور و راسا موتور آن را به ایران میآورند. جی ای سی امکو هیبرید در بازار جهانی قیمت ۱۸ هزار دلاری دارد و شرکت راسا موتور این خودرو را با قیمت ۲,۵۹۰,۰۰۰,۰۰۰ به بازار ایران عرضه میکند.
آواتار ۱۱

آواتار ۱۱ محصولی چینی است که توسط شرکت خودروسازی سایپا به بازار ایران عرضه میشود. این کراساوور از موتورهای الکتریکی ساخت هواوی بهره میبرد. آواتار ۱۱ در بازار جهانی با قیمت ۳۵ تا ۴۵ هزار دلار به فروش میرسد و قیمت این خودرو از طرف نمایندگی ۴,۱۹۸,۰۰۰,۰۰۰ تومان اعلام شده است.
سخن پایانی
همانطور که تاکنون متوجه شدهاید، خودروهای وارداتی و مونتاژی بازار ایران با نسخه بازار جهانی خود اختلاف قیمت قابل توجهی دارند که این موضوع وضعیت غیرقابل دفاع بازار خودروی ایران را نشان میدهد.
انتظار میرود که با افزایش واردات خودروهای خارجی و افزایش تولید محصولات با کیفیت توسط خودروسازان داخلی، وضعیت صنعت خودروسازی ایران بهبود پیدا کند. هرچند که در حال حاضر قیمتی که مونتاژکاران اعلام میکنند، با قیمت این محصولات در بازار جهانی متفاوت است. البته واردکنندگان و مونتاژکاران هزینههایی جانبی مانند مالیات بر ارزش افزوده، عوارض واردات برای خودروهای بنزینی و هیبریدی، هزینه نقل و انتقال دارایی، عوارض شهرداری هنگام شماره گذاری خودرو، هزینه اسقاط خودرو و… را برای واردات و مونتاژ محصولات خارجی میپردازند و باید این هزینهها را نیز در قیمت نهایی خودروهای وارداتی و مونتاژی لحاظ کنیم.